Árpafű: fiatalít és méregtelenít

Az árpafű vagy más néven zöldárpa, az árpa – Hordeum vulgare – csíranövénye. Fogyasztása csökkenti a koleszterin szintjét, gazdag klorofill tartalmának köszönhetően hatékony rák elleni szer, ezen kívül méregtelenítő, lúgosító és vértisztító. Jelentős mennyiségben található benne fehérje, C- és A-vitamin, illetve szuperoxid-dizmutáz, amely az egyik leghatékonyabb antioxidáns hatású enzim.

Árpafű: fiatalít és méregtelenít

Egyre népszerűbb az árpafű az egészséges életmód iránt elkötelezettek körében, ami nem csoda, hiszen számos előnyös élettani hatással bír. Egészségügyi szempontból akkor a legértékesebb, amikor magassága megközelíti a harminc centimétert. Ebből a kis hajtásból ugyanis majdnem egy tucat különféle vitaminhoz és számtalan tápanyaghoz juthatunk, nem véletlenül tartják az árpafüvet az egyik leghatékonyabb szuperélelmiszernek. Az árpafű jelentős mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, valamint megtalálható benne B1-, B2-, B9- (folsav), B12-, E- és H-vitamin, bővelkedik vasban, káliumban, bórban, foszforban, magnéziumban, jódban, kénben, szelénben, kalciumban, nátriumban, nikotinsavban és béta-karotinban. Igazi fehérjekoncentrátum, hiszen fele részben protein, ráadásul magában foglalja mind a nyolc esszenciális aminosavat. Összehasonlításképpen, az árpafű fogyasztásával kétszer annyi kalciumot, és harmincszor annyi B-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, mindtha tejet innánk. C-vitamin-tartalma csaknem hétszerese a narancsénak, míg a spenótnál ötször több vasat tartalmaz.

Semlegesíti az ártalmas szabad gyököket

Enzimjei közül különösen fontos a szuperoxid-dizmutáz, amely semlegesíti a kollagént sejtszinten megtámadó, a sejtfal oxidációjáért felelős, így többek között öregedést okozó szabad gyököket. A szuperoxid-dizmutáz az egyik leghatékonyabb antioxidáns, amely az immunrendszer erősítésével járul hozzá a rák megelőzéséhez. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik az árpafű másik fontos összetevője az alfa-tokoferol-szukcinát, amely szabadgyök-semlegesítőként nem csupán késlelteti a ráncok megjelenését, hanem a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti. Emésztőenzimekben is bővelkedik, ennek köszönhetően az árpafű enyhíti a Crohn-betegség és a reflux tüneteit, míg méregtelenítő rostjai megtisztítják a bélrendszert a toxinoktól és salakanyagoktól. Jó illeszkedik a fogyókrákba, hiszen szabályozza az anyagcserét, ezáltal gátolja a zsírok és az LDL (rossz) koleszterin felhalmozódását, valamint feloldja a székrekedést. Beállítja a vércukor szintjét, serkenti a mellékvesekéreg működését, segít megszüntetni a vérszegénységet.

Klorofill és árpafű

A klorofill az emberi szervezetben az aktív oxigénhordozó szerepét tölti be, stimulálja a vörösvérsejtek termelődését, ezzel elősegíti a vér tisztulását és akadályozza a rák növekedését. A klorofill révén oxigénnel dúsított vér hozzájárul a szervezet méregtelenítő folyamatainak felgyorsításához. Az árpafű klorofill tartalma  révén erősíti az idegrendszert, jótékonyan hat a vérnyomásra és az idegrendszerre, rendszeres fogyasztásával megőrizhető az érrendszer, valamint a szív egészsége. Antibakteriális, immunerősítő és fertőtlenítő hatással is rendelkezik, mindemellett a klorofill a szuperoxid-dizmutáz enzimhez hasonlóan, az árpafű gyulladáscsökkentő hatásáért is felel.

Lúgosításra is kiváló

A szervezet elsavasodása számos betegség kiváltó oka lehet. Ezért lényeges a lúgosítás, a sav-bázis egyensúly fenntartása. Ebben kap szerepet az árpafű, amely szabályozza a savtermelést, megköti a gyomorsavat, ráadásul a Candidától is megszabadít. A lúgosítás érdekében elegendő naponta egy deciliter frissen préselt árpafű levét meginni, lehetőleg éhgyomorra. Fogyasztása lúgos pH-értéke miatt a fekélyben szenvedők számára kifejezetten ajánlott.

Méregtelenítő program - Béltisztítással 174

A máj egyik feladata az, hogy kiszűrje, összegyűjtse a szervezetbe került méreganyagokat és segítsen azokat eltávolítani. De olykor a szűrőket is tisztítani kell... Sok termékről állítják azt, hogy méregtelenítő hatásúak, és minden bizonnyal nem kevés olyan van közöttük, amelyik segítségünkre lehet. Ám a valóban teljes körű méregtelenítő kúrához egy gyógytea nem elegendő. Nem csupán a felhalm...
Olvassa tovább

10 napos méregtelenítő kúra | Hatékony és kíméletes 171

A méregtelenítés olyan eljárás, amely megszabadítja a szervezetet az egészségre veszélyt jelentő anyagoktól, a káros – elsősorban bélrendszeri – lerakódásoktól, illetve a betegségeket okozó mikroorganizmusoktól (baktériumok, gombák). Többféle méregtelenítő kúra létezik, ezek között a 10 napos méregtelenítő kúrák nyújtják a legjobb eredményt. „Gyorsan bekapok valamit” – ezzel a gyakran elhangz...
Olvassa tovább

Tavaszi méregtelenítés | Növényekkel 164

A tavasz szervezetünk számára az újjászületés és a változások időszaka. Kivirágzik körülöttünk a természet tegyük ezt mi is, hiszen egészségünk megőrzése érdekében összhangban kell lennünk a körülöttünk lévő világgal. Nem véletlenül kínál ez az évszak számos zöldséget és gyümölcsöt: azon kívül, hogy a legjobb természetes vitaminforrások, a testünket felfrissítő tavaszi méregtelenítés során is hasz...
Olvassa tovább