Flavonoidok | Antioxidáns és szívvédő

Belgyógyászat Gergely Noémi | Dietetikus
Flavonoidok | Antioxidáns és szívvédő 1 Kép nagyítása

A flavonoidok a növényi anyagcsere másodlagos termékei, a növényi sejtekben alapvető védelmi funkciót töltenek be. Szerepük a betegségek megelőzésében és az egészség megőrzésében megkérdőjelezhetetlen.


A flavonoidok vízben oldódó növényi festékanyagok. Megtalálhatóak többek között a citrusfélékben, a szója termékekben, a borban és kék áfonyában, az almában és a teában. A növényi flavonoidok élettani hatásáról az elmúlt negyven évben rendszeresen jelentek meg összefoglaló tanulmányok, de az emberi szervezetre gyakorolt hatásuk még ma sem teljesen tisztázott. Napjainkban számos kísérlet eredménye támasztja alá a flavonoidok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatását, egészségvédő és betegségmegelőző tulajdonságait. Szent-Györgyi Albert és munkatársai már 1936-ban kimutatták, hogy a citrusfélékbõl származó flavonoidok csökkentik a kapillárisok törékenységét és permeabilitását.

A flavonoidok fajtái

A flavonoidokon belül a legfőbb csoportot a flavanonok, flavonok, flavonolok, antocianidinek, flavan-3-olokat, katechinek képviselik. A növényi élelmiszerek flavonoid-tartalma néhány tized mg/kg-tól egészen a néhány g/kg-ig terjedhet. Zöldségfélékben általánosan elterjedtek a flavonolok, a leveles zöldségek, mint a zeller és a petrezselyem, valamint a retek flavonokat is tartalmaz és antocián vegyületek is előfordulnak bennük. Hüvelyesekben a legjelentősebb vegyületek az izoflavonoidok, de flavonok, flavonolok és antociánok is kimutathatóak. Növényi olajok közül az olívaolajban mutathatók ki flavonoidok, melyek mennyisége a későbbi feldolgozás során jelentősen csökke

Szervezetre gyakorolt hatásai

Legkiemelendőbb tulajdonsága az antioxidáns hatás, segít a szervezetre káros hatású szabadgyökök megkötésében. Hozzájárulnak a keringési zavarok helyreállításához, a The American Journal of Clinical Nutrition-ban megjelent tanulmány szerint a flavonoidokban gazdag táplálkozás csökkenti a különböző szív-érrendszeri betegségek okozta halálozási arányt. Asztmaellenes és antiallergén hatást is tulajdonítanak neki. A legtöbb flavonoid képes olyan folyamatokat befolyásolni, melyek szerepet játszanak a rák kialakításában. Jelentősége többek között a daganatos megbetegedések kialakulása során működő enzimek gátlásában rejlik, továbbá képes csökkenteni a sugárkezelések nemkívánatos mellékhatásait.

Tudtad?

Dr. Szent-Györgyi Albert a C-vitamin feltalálója bebizonyította, hogy a flavonoidok növelik a C-vitamin felvételt a májban, a vesében és a mellékvesében.

 

 

Őszi betegségek és méregtelenítés 1 Elolvasom

Őszi betegségek és méregtelenítés

A megfázás, köhögés, influenza, torokfájás és a nátha gyakori őszi betegségek. Megelőzésükhöz hozzájárul az immunrendszer megerősítése, illetve az időben elvégzett méregtelenítés és tisztítókúra. Akkor sem kell kétségbeesni, ha már elkaptuk valamelyik őszi betegséget, ilyenkor is számos természetes megoldás, nyers élelmiszerek és teák állnak a rendelkezésünkre. TOVÁBB