Bélflóra helyreállítása | Megszüntethető a diszbiózis

A sérült, rosszul működő bélflóra számos megbetegedés forrása lehet. Ha a bélrendszeri diszbiózis tüneteit figyeljük meg magunkon jobb, ha minél hamarabb megkezdődik a bélflóra helyreállítása, amiben a probiotikumok és a prebiotikumok lehetnek segítségünkre.

Bélflóra helyreállítása | Megszüntethető a diszbiózis

A bélrendszerben kialakuló diszbiózis nem más mint a káros (patogén) mikroorganizmusok, elsősorban baktériumok túlszaporodása. Leggyakoribb tünetei az emésztési zavarok, a puffadás, székekedés, hasmenés –jellegzetes panasz a székrekedés és a hasmenés váltakozása–, alhasi fájdalom, bélgörcs és a túlzott gázképződés. A diszbiózisra utalhat a fáradékonyság, az alvásavarok, a gyakori fejfájás is, megszüntetésének leghatékonyabb módja a szervezet méregtelenítése, valamint a bélflóra helyreállítása. Mindkét folyamat sok odafigyelést és energiát kíván a legjobb, ha többféle „terápiát” is alkalmazunk, amelyek célja a hosszú távú egészségmegőrzés. A bélflóra helyreállítása során a méregtelenítő kúra mellé – kifejezetten ajánlott a 10 napos méregtelenítés, ez ugyanis kíméletesen távolítja el a mérgeket – alkalmazhatunk aromaterápiát, különféle masszázsokat, szaunázást, ihatunk gyógynövényes főzeteket. A lényeg, hogy szervezetünket megszabadítsuk a legtöbb esetben a helytelen táplálkozás és a mozgáshiány miatt felgyülemlett toxinoktól. Ennek hiányában a bélflóra helyreállítása sem lehet tökéletes.

Étrendváltás és probiotikumok

A bélflóra helyreállítása, és ezzel a diszbiózis megszüntetése elképzelhetetlen az étkezési szokások megváltoztatása néélkül. A legfontosabb, hogy kerüljük a nehéz, zsíros és rántott ételeket, a csokoládét és általában az édességeket. Együnk rostokban gazdag zöldségeket, gabonákat (ilyen többek között a zab, a búzakorpa, a bab, a paradicsom), ezek ugyanis helyreállítják a székletürítést, megszüntetik a székrekedést, valamint a mérgek mellett a béltisztításban is jeleskednek. Eltávolítják a bélnyálkahártyán elsősorban a bélredőkben megtapadt salakanyagot. Ízesítésképp használjunk lenolajat, gyömbért vagy cayenne-i borsot. A bélflóra helyreállítása érdekében a gyümölcsökkel sem kell óvatosan bánnunk, együnk belőlük amennyi csak jólesik, különösen hatékonyak a bogyós fajták, az alma és az ananász. A méregtelenítés időszakában inkább kerüljük a húsokat, fogyasszunk helyettük inkább sovány halakat. A rostbevitel növelése azért is fontos, mert a pangó salakanyag elősegíti a káros baktériumok, gombák, valamint a bélrendszerbe jutó paraziták szaporodását. A bélflóra helyreállítása koplalással és a léböjttel is kivitelezhető –ezeket csak orvosi felügyelet mellett alkalmazzuk–, valamint segíthet a béltisztító beöntés alkalmazása.

Legyünk türelmesek

A diszbiózis nem tűnik el pár nap alatt, a bélflóra helyreállítása ugyanis hosszabb folyamat: ezért a béltisztító, méregtelenítő kúra során ne veszítsünk a kitartásunkból. A drasztikus, alkalomszerű beavatkozások sokat ronthatnak a helyzetünkön, ahogyan a megfelelő kúra kiválasztása előtt soha ne feledkezzünk meg az esetleges egyéb problémáinkról sem, hiszen ezek alapvetően meghatározzák a lehetőségeinket. A diszbiózis megszüntetése, vagyis a bélflóra helyreállítása érdekében érdemes növelni a hasznos (probiotikus) baktériumok mennyiségét. Elsősorban a különféle bifidusz és lactobacillusok –ide tartozik a Lactobacillus acidophilus, L. sporogenes, L. rhamnosus, L. thermophilus, L. bifidus, L. plantarum, L. casei, Bifidobacterium infantis, B. longum– megemelt beviteléről kell gondoskodni. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy akár naponta többször fogyasszunk erjesztett tejtermékeket: natúr, sovány joghurtokat, kefireket, tofut. Még gyorsabb lehet a bélflóra helyreállítása a probiotikumok használatával. Ezek olyan készítmények, amelyek meghatározott probiotikus baktériumtörzseket tartalmaznak. És még valami: a bélflóra összetétele részben személyre szabott, ez azt jelenti, hogy meghatározhatóak azok a jótékony baktériumok, amelyekre az adott személynek valóban szüksége van.

Prebiotikom nélkül nem megy

A prebiotikumok olyan természetes anyagok, amiket sem a szervezet, sem a káros baktériumok nem képesek lebontani, és a gyomorsavnak is ellenállnak, ugyanakkor a probiotikus baktériumok számára a legfontosabb táplálékforrásnak számítanak. Ahhoz tehát, hogy a probiotikus baktériumok elszaporodjanak, szükség van a prebiotikumok fokozott bevitelére, e nélkül a bélflóra helyreállítása sem lehetséges. A legjobb megoldás, ha minél több inulint vagy laktózt fogyasztunk, amit legegyszerűbben a rostban gazdag ételekkel, például a banán, articsóka, csicsóka, cikória, illetve a laktózt tartalmazó tej és tejtermékekkel oldhatunk meg.

Mit mondanak a tudósok?

A jénai Friedrich Schiller Egyetem (Friedrich-Schiller-Universität) szakemberei kutatási eredményeket értékelve megállapították, hogy az inulin csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Tudtad?

Az antibiotikumok nem csupán a káros, hanem a hasznos baktériumokat is elpusztítják. Ezért antibiotikumos kúra alatt mindenképpen szedjünk probiotikumot, valamint prebiotikumot.

Bélflóra és betegségek | Hogyan segíthetnek a probiotikumok? 164

A bélflóra jótékony és káros baktériumok életközössége, melyben kisebb mennyiségben vírusok, valamint gombák is helyet kapnak. Amikor a káros baktériumok túlsúlyba kerülnek, a bélflóra egyensúlya felbomlik, és különböző betegségek alakulnak ki. Ilyenkor vehetjük hasznát a probiotikus baktériumokat tartalmazó probiotikumoknak.A vastagbélben elhelyezkedő bélflóra állapota alapvetően meghatározza egé...
Olvassa tovább

Bélflóra egészsége | Segítenek az erjesztett tejtermékek 161

Kutatások szerint az erjesztett tejtermékekben lévő zsírsavak rendkívül fontosak a bélflóra egészsége szempontjából. Sőt, nem csupán a bélflóra egyensúlyának fenntartásában, hanem visszaállításában is segítségünkre lehetnek.Számos tudományos bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a bélflóra állapota –pontosabban a bélflóra összetétele– közvetlenül befolyásolja a különböző betegségek és működési ...
Olvassa tovább

Mire jó a bélflóra - Óvja az egészségünket 160

Ha a bélflóra nem működik megfelelően, annak a szervezet egésze látja kárát. A bélflóra ugyanis fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében: szabályozza az emésztést, erősíti az immunrendszert, segít megelőzni a rákos daganatok kialakulását a bélben, hasznos mikroorganizmusai semlegesítik az emésztőtraktusba bejutó káros baktériumokat és gombákat. Normális esetben a bélflóra egységes öko...
Olvassa tovább