Otthon is elvégezhető a béltisztítás

Belgyógyászat Dr. Podlupszki Csaba | Gasztroenterológus
Béltisztítás otthon | Hogyan végezzük el a béltisztító kúrát? Kép nagyítása

A tisztaság fél egészség tartja a mondás, amely hatványozottan igaz, ha szervezetünk belső tisztaságáról van szó. Ezért is javasolt mindenki számára, hogy időről-időre megszabadítsa bélrendszerét a felhalmozódott méreganyagoktól, amire a legjobb megoldás a béltisztító kúra elvégzése, azaz az otthoni béltisztítás.


Ha körülnézünk fürdőszobánkban, rengeteg kozmetikumot találunk. Leginkább vegyi anyagokban bővelkedő szereket használunk a bőr, a kéz, a láb, a haj, az arc és a fogak tisztítására, ápolására. Tegyük fel magunknak a kérdést: ugyanennyi pénzt és energiát fordítunk bensőnk tisztántartására is?

Miért szükséges a bélrendszer méregtelenítése?

Bármekkora figyelmet is fordítunk életvitelünkre és a helyes táplálkozásra, felnőttkorra óhatatlanul is méreganyagok gyűlnek össze szervezetünkben, amelyek károsítják az egészséget, gátolják normális működését. Ez pedig nem csupán fizikai állapotunkat, hanem közérzetünket is rombolja. Még akkor sem lehetünk biztosak abban, hogy nem kerül a szervezetünkbe semmilyen ártalmas anyag, ha otthon termesztett zöldséget és gyümölcsöt, illetve a magunk által nevelt állatok húsát fogyasztjuk. Különösen veszélyesek az adalékanyagokkal készült élelmiszerek (kész- és félkész ételek), a szénsavas „üdítők”, a dohányzás és az alkohol.

Ezek a káros anyagok idővel óhatatlanul felhalmozódnak a szervezetünkben, elsősorban a vastagbélben, és panaszokat okoznak. Mivel egy olyan folyamatról van szó, mely fokozatosan fejti ki hatását, ezért eleinte észre sem vesszük a lassú egészségromlást. Egyszerűen hozzászokunk egyre rosszabbodó állapotunkhoz nem is gondolunk arra, hogy valami bajunk lehet. A béltisztítás arra szolgál, hogy kitakarítsa  a mérgeket, ezáltal megelőzze, vagy ha már kialakultak, megszüntesse, enyhítse a panaszokat és a betegségeket. Jó néhány tünet utal arra, hogy elérkezett a béltisztító kúra, a méregtelenítés ideje. Ha ezek közül csak egyet-kettőt is tapasztalunk, akkor ez már elegendő ok arra, hogy cselekedjünk! Függetlenül a panaszok észlelésétől, évente legalább kétszer, tavasszal és ősszel mindenképpen ajánlott a méregtelenítés, béltisztítás otthoni elvégzése.

Mik a leggyakoribb tünetek?

Felnőttkorban szinte mindenkinek akadnak problémái az emésztésével, ha ezek a gondok gyakoriak, hajlamosak vagyunk valamilyen betegséggel azonosítani őket. Pedig, könnyen lehet, hogy „csak” a méreganyagok felhalmozódásáról van szó. Lássuk, mik a leggyakoribb tünetek, amik arra figyelmeztetnek, hogy itt az ideje a béltisztítás elvégzésének:

 • székrekedés,
 • gyakori hasmenés,
 • a székrekedés és a hasmenés váltakozása,
 • krónikus puffadás,
 • savtúltengés,
 • visszatérő fejfájás,
 • általános gyengeség,
 • fáradékonyság,
 • alvászavarok
 • immungyengeség
 • hiányállapotokból adódó panaszok.

A vastagbél nyálkahártyájára tapadó salakanyagok és mérgek jelenlétére utalhat a fogyókúrára nem reagáló elhízás, vagy éppen ellenkezőleg, a kóros soványság. Ennek az az oka, hogy a lerakódások akadályozzák az anyagcserét, megzavarják az emésztést, míg a salakanyagban elszaporodó paraziták, káros baktériumok elszívják a tápanyagot és még több mérget termelnek. Szintén a toxinok felhalmozódásának, illetve az ebből adódó diszbiózisnak (a bélflóra egyensúlyának felbomlása) a következménye az immunrendszer gyengülése. Ha nincs más kimutatott betegségünk, mégis gyakran kapjuk el a szezonális fertőzéseket, gyulladásokat tapasztalunk, joggal bízhatunk abban, hogy a béltisztítás enyhítheti a panaszainkat. 

Miről szól a béltisztítás?

Normális esetben, amikor a táplálék végighalad a tápcsatornán, a hasznos anyagok felszívódnak, míg a salakanyag kiürül a szervezetből. Utóbbi egy része azonban lerakódik a vastagbél falán, ami nem csupán a tápanyagok felszívódását akadályozza. A salakanyagból ugyanis egészségre veszélyes összetevők is visszaszívódhatnak, ráadásul számos káros baktérium és parazita éppen ebben a közegben érzi otthon magát. A béltisztítás lényege a salakanyag vastagbélből történő eltávolítása, a méregtelenítés, egyúttal az emésztési folyamatok helyreállítása, melynek köszönhetően a bevitt tápanyagok nagyobb hatásfokkal hasznosulnak. Ennek jeleit azonnal tapasztalni fogjuk, hiszen nagymértékben javul a közérzetünk, beköszönt a felszabadultság érzése!

Nincs szükség beöntésre

A legtöbb embernek a béltisztítás hallatán a kórházi körülmények között történő bélmosás jut az eszébe, annak minden kínjával, gyötrelmével. Szerencsére ennél léteznek sokkal kíméletesebb otthoni megoldások, illetve olyan étrend-kiegészítők, amelyek természetes béltisztítást biztosítanak. Alkalmazásuk mellett nem kell változtatnunk megszokott életvitelünkön. A béltisztító kúra házilag is könnyen kivitelezhető, ajánlott időtartama három hónap ennyi idő kell ahhoz, hogy megszűnjenek az emésztési és székletürítési problémák, a fájdalmak és kellemetlenségek, sőt a rostokban gazdag kúra végére még a legmakacsabb tünetek is enyhülnek vagy akár teljesen megszűnnek. Tulajdonképpen arról van szó, kívülről megtámogatjuk a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait, ezért a béltisztítást végző ember megtelik energiával, fáradhatatlannak és kipihentnek érzi magát. Elmúlik a migrén, a bőr szebbé, feszesebbé, a haj pedig egészségesebbé válik. A méregtelenítő béltisztítással távozó salakanyag után szó szerint könnyebbé válunk hasunk laposabb lesz: egyszóval sokkal jobban érezzük magunkat!