Cukorbetegség tünetei: figyeljük az intő jeleket

Belgyógyászat Dr. Podlupszki Csaba | Gasztroenterológus
Cukorbetegség tünetei: figyeljük az intő jeleket 1 Kép nagyítása

A cukorbetegség tünetei igen változóak lehetnek, a panaszokat főleg a betegség stádiuma, és típusa határozza meg. A kezelés mielőbbi elkezdésének érdekében fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mik a cukorbetegség tünetei, és legfontosabb kezdeti jelei.


A cukorbetegség a korai szakaszban lehet tünetmentes, ám az is előfordulhat, hogy hirtelen, egyszerre lépnek fel a panaszok. Felismerésének legegyszerűbb módja a rendszeres vércukormérés, erre azonban nincsen mindenkinek lehetősége. Ezért lényeges, hogy tisztában legyünk azokkal a változásokkal, amelyek összefüggésben lehetnek a diabétesz kialakulásával, valamint ismerjük fel a cukorbetegség tüneteit. Amennyiben ezeket tapasztaljuk, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, aki megállapítja a cukorbetegség jelenlétét.

Inzulinhiány és inzulinrezisztencia

A cukorbetegség a világon a leggyakrabban előforduló anyagcserezavar, aminek oka, hogy a sejtekbe nem jut be a szükséges cukormennyiség. A bevitt táplálékot a szervezet a hasnyálmirigyben termelődő inzulin segítségével szőlőcukorrá, ismertebb nevén glükózzá −Glc− alakítja át, amely szabályozza az anyagcserét, energiával látja el a sejteket. Amikor nem termelődik, vagy az inzulinrezisztencia miatt nem elegendő az inzulin mennyisége, a glükóz hasznosítatlan marad, ezért megemelkedik a vércukorszint, és megjelennek a cukorbetegség tünetei.

 • 1-es típusú cukorbetegség akkor alakul ki, ha a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben egy autoimmun reakció miatt elpusztulnak az inzulint termelő béta-sejtek. Kortól és nemtől függetlenül bárkinél kialakulhat, kezeléséhez folyamatos inzulinbevitelre van szükség.
 • 2-es típusú cukorbetegség esetében a hasi zsír felhalmozódásával is összefüggő inzulinrezisztencia okozza a tüneteket. Eleinte nem növekszik a vércukorszint, a hasnyálmirigy ugyanis képes ellensúlyozni a szervezet fokozott inzulinigényét. Amikor az egyensúly felborul gyengül a glükóz tolerancia, majd kialakul a cukorbetegség, amivel együtt járhat a szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozó magas vérnyomás és megemelkedett koleszterinszint. A 2-es típusú cukorbetegséget első lépésben életmódváltással lehet hatékonyan kezelni. Ha ez nem segít, az orvos gyógyszeres kezelést, végső esetben inzulinpótlást alkalmazhat.

Létezik az úgynevezett másodlagos cukorbetegség, amely valamilyen betegség vagy elváltozás hatására alakul ki. Ezek közül a leggyakoribb a hasnyálmirigy betegség, illetve gyógyszerek miatti cukorbetegség, ilyenkor a hiányzó inzulint kívülről pótolják. Előfordulhat, hogy a cukorbetegség a terhesség alatt jelentkezik, ez azonban rendszerint a szülést követően megszűnik. Ennek köszönhetően a cukorbetegség tünetei is elmúlnak.

Mikor vagyok cukorbeteg?

Normális éhgyomri vércukorszintről akkor beszélhetünk, ha az érték kevesebb, mint 6,1 mmol/l. - az Amerikai Diabetes Társaság (American Diabetes Association, ADA) ennél alacsonyabban, 5,6 mmol/l-ben adja meg a határértéket. Emelkedett a vércukorszint, ha a mennyisége 6,1 mmol/l és 7,0 mmol/l közötti (ez a cukorbetegség előtti állapot), míg a cukorbetegség diagnózisához legalább két méréssel ellenőrzött 7,0 mmol/l feletti vércukorszintre van szükség. Amennyiben felmerül a cukorbetegség gyanúja, cukorterheléses vizsgálatot végeznek. Ennek során szőlőcukrot adnak a páciensnek, majd két órával később megmérik a vércukorszintjét, és összehasonlítják a kiindulási állapothoz képest. Az eredmény akkor megfelelő, ha a vércukorszint 7,8 mmol/l alatt marad, a 7,8 mmol/l -11,1 mmol/l közötti érték lecsökkent glükóztoleranciát (IGT) jelent. Az ennél magasabb vércukorszint jó eséllyel cukorbetegségre utal.

 

Cukorbetegség tünetei és intő jelek

 1. Elhomályosodó, vagy zavaró látás: a hirtelen megemelkedő vércukorszint erős nyomást gyakorol a szem vérereire és a szemidegekre, ennek következményeként a beteg nem képes megfelelően fókuszálni, vagy úgy érzi, mintha hirtelen ködbe került volna. A cukorbetegség tünetei közül ez az egyik leggyakoribb, ráadásul hosszú távon tovább romolhat.
 2. Hirtelen súlyvesztés: szintén lehet a cukorbetegség tünete, ha hirtelen, anélkül, hogy változtatnánk étrendünkön és életmódunkon, indokolatlanul csökken a testsúlyunk. Ennek hátterében az áll, hogy a szervezet nem képes hasznosítani –vagy csak részlegesen− a bevitt cukrot. Ez a fajta tünet főleg az 1-es típusú cukorbetegségre jellemző.
 3. Fokozott étvágy: bár a jó étvágyat az egészség jelének tekintjük, az indokolatlan éhségrohamok szintén a cukorbetegség tünetei lehetnek. Az állandó éhséggel szervezetünk „hiányt” jelez, hiszen a sejtek nem jutnak elegendő energiához, ezért folyamatosan követelik az utánpótlást.
 4. Fertőzések: a cukorbetegség miatt gyengül a szervezet ellenálló képessége, és -főként a hólyagot, és a nemi szerveket érintő fertőzések esetében- a gyógyulási folyamatok is lelassulnak. A legyengült szervezet jobban ki van téve a fertőzéses megbetegedéseknek, az immunrendszer „nem veszi észre” időben a bekerült kórokozókat, az önvédelmi reakciók hiánya miatt ezek könnyedén elszaporodnak.
 5. Bizsergés, zsibbadás: a végtagok bizsergése is lehet a cukorbetegség tünete, mivel előfordul, hogy a hosszabb ideig tartó, magas vércukorszint károsítja a tápanyagot szállító ereket, és/vagy az idegvégződéseket. A betegség első fázisában elsősorban a kezeinkben és a lábban érezhetünk gyakori bizsergést.
 6. Zavarodottság: főként a súlyosabb cukorbetegség jellemzője. Általában a koncentrációs képesség elvesztésével, emlékezetkihagyással jár. Komolyabb esetekben a cukorbetegség tünetei a teljes zavarodottság és a részegséghez hasonló állapot, amely eszméletvesztéshez és kómához vezethet.
 7. Erekciós zavarok: a cukorbetegség tünete lehet a potenciazavar, amely a férfiak 40-70 százalékát érinti. Sok esetben teljes impotencia is kialakul.
 8. Fáradékonyság: a cukorbetegség tünete a folyamatos, ok nélküli fáradékonyság, levertség, amelynek oka a szervezet elégtelen energiaellátásából adódik.
 9. Ingerlékenység: főként a 2-es típusú cukorbetegség tünete, hogy a beteg könnyen kap dührohamot. Szintén gyakori panasz a folyamatos, ok nélküli, hangulatváltozás és iracionális viselkedés.
 10. Folyamatos szomjúság: a cukorbetegségre utalhat a fokozott szomjúság. A szervezet ugyanis a folyadékbevitellel ösztönösen hígítani akarja a magas cukortartalommal rendelkező vért. Ennek mellékhatása a folyamatos, akár éjszaka is jelentkező vizelési inger, ám a diabétesz esetén több folyadék távozik a normálisnál, ezért hosszú távon a szervezet dehidratálttá válhat.
 11. Száraz, hámló bőr: mivel a nem megfelelő energiahasznosulás következtében a vitaminokból és ásványi anyagokból is hiányt szenved a szervezet, a cukorbetegség tünete, hogy a bőr szárazzá válik, a haj és a körmök töredezettek, fénytelenek lesznek.

Mit mondanak a tudósok?

A Kaliforniai Egyetem (University of California) kutatói tizenöt, összesen több mint 760 ezer páciens részvételével elvégzett vizsgálat eredményeit összegezve megállapították, hogy a 6,1 és 6,9 mmol/l vércukorszint esetén több mint húsz százalékkal nő a stroke kialakulásának kockázata. A tanulmány a BMJ orvosi szaklapban jelent meg.

Tudtad?

A cukorbetegség orvosi megnevezése (diabetes mellitus) a görög diabetes (átfolyás) és a latin mellitus (mézédes) szó összetétele. Arra utal, hogy a diabétesz esetén jelentősebb mennyiségű cukor távozik a vizelettel a szervezetből.