Az 1-es típusú cukorbetegség

Belgyógyászat Dr. Podlupszki Csaba | Gasztroenterológus
Az 1-es típusú cukorbetegség 1 Kép nagyítása

A cukorbetegséggel kapcsolatos tájékoztatás gyakran nem tér ki arra, hogy a diabéteszben szenvedők a tüneteiktől, a laboreredményeiktől és a szükségleteiktől függően csoportokra oszthatóak, egyszóval a cukorbetegségnek típusai vannak.


Általában gyermekkorban alakul ki, de megjelenhet felnőtt korban is. Inzulinfüggő diabétesznek is hívják, mert a betegnek szüksége van az inzulin hormon folyamatos pótlására a betegség kialakulása után. Ez a hormon a vércukorszint szabályozásáért, a sejtek cukorellátásáért felel. A diabétesz az autoimmun betegségek közé tartozik: a szervezet megtámadja saját inzulintermelő sejtjeit és elpusztítja azokat, így megszűnik a hormon termelése. Ha nem termelődik inzulin a szervezetben, az izmok és zsírszövetek glukóz utánpótlás nélkül maradnak. Az élő szövetek a cukorból jutnak energiához, ha nem kapják meg a megfelelő mennyiséget, működésük lefokozódik. A vérben jóval magasabb glukózmennyiség marad feloldva (mivel nem tud felszívódni) így a mérhető vércukorszint magas lesz, ugyanakkor a vizeletben is kimutatható a magasabb glukózmennyiség.

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei és kezelése

 Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei a vérben és a vizeletben kimutatható cukorszint emelkedésen kívül az állandó szomjúságérzet, a nagy mennyiségű folyadék elfogyasztása, és megnövekedett vizelési inger. A diabétesz további tünete a fáradékonyság, ezt a sejtek tápanyaghiánya okozza. Hosszabb távon a betegség fogyáshoz vezethet, és a látászavar is a lassabban kialakuló tünetek közé tartozik. Mivel a megemelkedett vércukorszint közvetlen módon vezethet súlyos szövődményekhez (idegkárosodás, vesekárosodás, retinopátia, azaz szemideg-károsodás, szív- és érrendszeri betegségek), nagyon fontos a vércukorszint szoros ellenőrzése és a normális keretek között tartása.

A vércukorszint szabályozása az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetén diéta betartásával és inzulininjekciók adásával lehetséges. A természetgyógyászat eszközei is hatásosak lehetnek, pl. a fahéj, amely az inzulinreceptorok érzékenységét növelve csökkenti a szervezet inzulinszükségletét.