Rossz emésztés és diszpepszia

Ki ne érezte volna már úgy magát egy-egy kiadósabb falatozás után, mintha köveket nyelt volna. Amikor ez az igen gyakran felhasi fájdalommal járó kellemetlen jelenség minden étkezés után fennáll, krónikus emésztési zavarról, azaz diszpepsziáról - latinul dyspepsia - beszélhetünk.

Rossz emésztés és diszpepszia

Ha nem szenvedünk étel intoleranciában vagy valamilyen allergiában, szervezetünk képes tökéletesen megemészteni szinte bármilyen élelmiszert. Ez egy hosszú és összetett folyamat, amelyhez rengeteg energiára van szükségünk. Nagyon fontos, hogy étkezéseink során legyünk mértékletesek, ne lépjük túl napi kalóriaszükségletünket, hiszen ezzel feleslegesen megterheljük emésztőrendszerünket.

Rossz emésztés és a diszpepszia

Az emésztési problémák hátterében általában a helytelen étkezési szokások és a testünkben felhalmozódott méreganyagok állnak. Összefoglaló néven a tüneteket diszpepsziának nevezik, a kifejezés a görög dys-pepsia szóból származik, ami szó szerint rossz emésztést jelent. A diszpepszia leggyakoribb megjelenési formái az étvágytalanság, a túlzott teltségérzet, az erős felhasi fájdalom, a nehéz és hosszantartó emésztés érzete, a savas visszaöklendezés, a hányás, valamint a kellemetlen szájszag. Szintén előfordulhat fáradság, levertség, túlzott gázképződés, illetve fejfájás, köhögés és nyelési nehézségek.

Kiváltó okok

Jó eséllyel, a diszpepszia kialakulásához vezet a túlevés, a habzsolás, valamint a zsíros, olajos és erősen fűszerezett ételek fogyasztása, a mértéktelen dohányzás, a nagy mennyiségű alkohol, csokoládé, koffein, szénsavas italok, illetve aszpirin és vas bevitele. Szóba jöhetnek szervi elváltozások a gyomor nyálkahártyájának gyulladása, daganatok, gyomorfekély, hasnyálmirigy-gyulladás és epekő. Szintén diszpepsziához vezethet a cukorbetegség, a hormonális és idegrendszeri zavarok. A diszpepsziás tünetekkel rendszerint együtt jár a heliobacter pylori jelenléte, mely a felnőtt népesség 50-60 százalékában jelen van, sokszor azonban a fertőzöttek tünetmentesek. A 45 év felett jelentkező diszpepsziás tünetek oka gyakran valamilyen szervi elváltozás!

Hogyan kúrálható?

Állandósuló rossz emésztés, hirtelen fogyás, étvágytalanság esetén mindenképp forduljunk szakorvoshoz. Amennyiben nincs szervi problémánk, a diszpepszia egyetlen hatékony ellenszere a mértékletes és egészséges táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás és a gyakori méregtelenítés.

Tudtad?

Amennyiben helyesen táplálkozunk, mégis gyakran rossz az emésztésünk érdemes elvégeztetni a lisztérzékenység vizsgálatot, panaszainkat ugyanis glutén intolerancia is okozhatja.

Emésztési zavarok | Tünetek és okok 51

Szinte senki nem mondhatja el magáról, hogy élete során egyszer sem volt valamilyen emésztési problémája. Az alkalmi „gyomorfájósok” viszont szerencsésnek mondhatják magukat, mivel a felnőtt lakosság 40 százalékát keseríti meg valamilyen krónikus emésztési zavar. Ahhoz, hogy elkerülhessük a kellemetlen tüneteket, ismerni kell a kiváltó okokat. Az emésztési zavarok kialakulásáért a legtöbb ese...
Olvassa tovább

A szívbetegségtől is megvéd az édeskömény 1

A édeskömény, más néven ánizskapor -Foeniculum vulgare- a zellerfélék legismertebb tagja. Kellemes ízének köszönhetően a mediterrán diéta kedvelt alapanyaga, ráadásul hatékony méregtelenítő, antioxidáns és gyulladáscsökkentő, hozzájárul az erek, illetve a bélrendszer egészségéhez. Mindezek mellett az édeskömény segíti az emésztést, elveszi a kellemetlen szájszagot, gazdag C-vitamin forrás, fogyasz...
Olvassa tovább

Székrekedés fajtái: nem mindegy mi okozza a szorulást 1

A székrekedés megjelenése sok mindentől függ: befolyásolja a kor és a nem, kiváltó oka az esetek többségében elsősorban a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód. Amennyiben a székrekedés krónikus, tehát folyamatosan fennáll, egészségünk megőrzése érdekében gondoskodnunk kell a mielőbbi megszüntetéséről, illetve megelőzéséről. Ebben segít, ha tisztában vagyunk a székrekedés fajtáival....
Olvassa tovább