Emésztési problémák kezelése | Hogyan segít a természet?

Elrontják a mindennapjait az emésztési problémák? Ne szégyellje, sokan vannak ugyanígy ezzel. Ha a gyógyszeres kezelés nem segített, érdemes kipróbálni a természetes megoldásokat, amelyek jó eséllyel enyhíthetik a kínzó tüneteket. 

Emésztési problémák kezelése | Hogyan segít a természet?

Szinte nincsen olyan ember, aki ne találkozna életes során az emésztési problémákkal. Ezek lehetnek akkut, alkalomszerűen előforduló panaszok, de igen gyakoriak a krónikus, hosszan tartó tünetek is. Pedig, nem kellene ennek így lennie, hiszen az emésztési problémák jelentős része, egészséges életmóddal, megelőzhető lenne, ahogyan kezelésükre is rendelkezésre állnak természetes megoldások.

Szájban jelentkező panaszok

Az emésztőrendszer legelső szakasza a szájüreg, itt kezdődik meg a táplálékok feldolgozása. Ezt nehezít a nyáltermelés zavara, illetve a nehezített nyelés. Utóbbit általában a túlműködő pajzsmirigy megnagyobbodása okozza, de daganat is állhat a hátterében. Segíthet a megnagyobbodás kezelésében a citromfű, amiből naponta ajánlott 2-3 csésze teát meginni. Szintén érinti a szájüreget a gyomorégéssel járó reflux, az étel visszafolyása az egyik leggyakoribb emésztési probléma. Ha refluxban szenvedünk, együnk minden nap almát és mandulát, ahogyan a gyömbérből főzött tea is enyhítheti a kellemetlen tüneteket. Még jobb eredményeket lehet elérni a probiotikumok és prebiotikumok fogyasztásával, ezekhez a legegyszerűbben a táplálékkiegészítők segítségével juthatunk. Szintén érdemes kipróbálni az Aloe vera italokat, ugyanakkor a savat okozó, izomlazító ételeket száműzzük az étrendünkből. Ebbe a körbe tartoznak többek között a szénsavas üdítők, a kávé, a borsmenta, a hagyma, a tea. A refluxos emésztési problémák megszüntetése érdekében változtassunk étkezési szokásainkat, kövessük a többször, keveset elvét, lefekvés előtt 3 órával már ne együnk semmit. Érdemes magas párnát használni, ha erre tesszük a fejünket, kisebb az esélye az étel visszaáramlásának.

Enyhítsük a gyulladásokat

Elsősorban a vastagbélben és a gyomorban kialakuló gyulladások is kapcsolatba hozhatók az emésztési problémákkal. Amennyiben fekéllyel küzdünk, a tejtermékek és rostos ételek fogyasztását egy ideig fogjuk vissza, ugyanakkor naponta egy liter káposztalé vagy egy deci burgonyalé csodákat tehet. Mivel az emésztőrendszeri gyulladások hátterében sokszor a Helicobacter pylori baktérium elszaporodása áll, aminek szaporodását akadályozhatjuk a citromfűből és gyömbérből készült tea, valamint a brokkoli gyakori fogyasztásával. Ne feledkezzünk meg ismételten a probiotikumokról, amelyek nemcsak a nyálkahártya gyógyulását gyorsítják fel, hanem a gyulladásokért is felelőssé tehető, káros mikrobák számának csökkentéséhez is hozzájárulnak. Még jobb, ha a probiotikus baktériumokat és perebiotikumokat is tartalmazó szimbiotikumokat választjuk, ezek ugyanis a hagyományos probiotikumoknál is hatékonyabban támogatják az immunrendszert, valamint a bélflóra egészségét.

Krónikus hasmenés

A nehezen múló és visszatérő hasmenés tipikus következménye az emésztési problémáknak. Krónikus formája mögött sok esetben a laktózérzékenység áll, ami a laktáz enzim hiánya, vagy elégtelen mennyiségére visszavezethető vissza. Erre akkor gyanakodhatunk, ha tejtermékek fogyasztását követően jelentkezik a hasmenés, méghozzá puffadással, hasfájással kísérve. Ilyenkor sajnos el kell búcsúznunk a laktózt tartalmazó élelmiszerektől. Szintén hasmenéssel jár a lisztérzékenység, aminek a laktózérzékenységhez hasonlóak a tünetei. A különbség elsősorban az, hogy a panaszok nem a tejtermékek, hanem a glutént tartalmazó gabonák fogyasztása után jelentkeznek. Ebben az esetben tartózkodjunk ezektől az élelmiszerektől. Krónikus hasmenést kiválthat még az enzimhiány, vírusos vagy bakteriális betegség, a bélnyálkahártya sorvadása, illetve a bélflóra egyensúlyának felbomlása. Ezeket az okokat jó eséllyel megszüntethetjük a probiotikumok és a vízben oldható rostok kúraszerű bevitelével. Utóbbit az alma, az articsóka, a bab, a borsó, a chia mag, a citrusfélék, a Shiitake gomba, valamint az útifű maghéj (psyllium) fogyasztásával egyszerűen megoldhatjuk. Ha probiotikus készítményben gondolkodunk, olyat válasszunk, ami tartalmaz Lactobacillus GG és S. boulardii baktériumokat.

Kínzó székrekedés

Az emésztési problémák gyakori velejárója a krónikus székrekedés. Megszüntetése, illetve megelőzése érdekében emeljük meg a vízben oldhatatlan rostok bevitelét, és igyunk több tiszta vizet. A chia mag, a paradicsom, a paprika, a rozs, a spárga, a szilva és a psyllium egyaránt segít megszabadulni a székrekedéstől.  A probiotikumok közül a Bifidobacterium lactis alkalmazásával érhetjük el a legjobb eredményt.  

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4202369/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4648921/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3002586/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3859913/

Emésztési zavarok | Tünetek és okok 163

Szinte senki nem mondhatja el magáról, hogy élete során egyszer sem volt valamilyen emésztési problémája. Az alkalmi „gyomorfájósok” viszont szerencsésnek mondhatják magukat, mivel a felnőtt lakosság 40 százalékát keseríti meg valamilyen krónikus emésztési zavar. Ahhoz, hogy elkerülhessük a kellemetlen tüneteket, ismerni kell a kiváltó okokat. Az emésztési zavarok kialakulásáért a legtöbb ese...
Olvassa tovább

Jó emésztés életmódváltással | 6 tipp a jó emésztésért 64

Nem túlzás kijelenteni, hogy a jó emésztés fél egészség, ezért is tegyünk meg mindent az emésztési zavarok megelőzése és megszüntetése érdekében. Amennyiben a nem megfelelő emésztést, és az ezzel járó panaszokat nem betegség vagy szervi elváltozás okozza, néhány egyszerű szabály betartásával, illetve életmódváltással, mi magunk helyreállíthatjuk a jó emésztést. Mai roh...
Olvassa tovább

Rossz emésztés | A diszpepszia okai és kezelése 52

Ki ne érezte volna már úgy magát egy-egy kiadósabb falatozás után, mintha köveket nyelt volna. Amikor ez az igen gyakran felhasi fájdalommal járó kellemetlen jelenség minden étkezés után fennáll, krónikus emésztési zavarról, azaz diszpepsziáról - latinul dyspepsia - beszélhetünk. Ha nem szenvedünk étel intoleranciában vagy valamilyen allergiában, szervezetünk képes tökéletesen megemészteni sz...
Olvassa tovább