Érelmeszesedés tünetei és okai

Az érelmeszesedés általában a kor előrehaladtával jelenik meg, kisebb arányban azonban a fiatalokat is érintheti. Kialakulásának oka, hogy az artériák belső falán zsír rakódik le, az erek beszűkülnek, a meszes plakkok miatt megkeményednek, ami stroke-ot, infarktust és más keringési betegségeket eredményezhet. Ezért létfontosságú az érelmeszesedés tüneteinek ismerete, hiszen ez feltételezi a kezelés mielőbbi megkezdését.  

Érelmeszesedés tünetei és okai

Az artériák a szívből kiinduló, a sejtekhez és a szövetekhez, szervekhez oxigént és tápanyagokat szállító verőerek (ütőerek). Az egészséges artériák rugalmasak és erősek, de az idő múlásával az ér belső falán lerakódó zsírok (koleszterin) miatt átmérőjük csökken: a zsírok megkötik a kalciumot, ami meszes plakkokat képez. Amikor ez megtörténik, romlik az artériák vértovábbító képessége, ezáltal csökken az oxigén- és tápanyagellátás, az érszűkület hatására az idő múlásával könnyen trombózis alakulhat ki, nő a stroke, a szívinfarktus, a hirtelen szívhalál kockázata. Ez a folyamat az érelmeszesedés, amelynek leggyakoribb formája az atherosclerosis.

Az érelmeszesedés okai

A betegség lassan alakul ki, ritkán már gyermekkorban elkezdődik a kóros folyamat. Az érelmeszesedés okai nem mindig nyilvánvalóak, arányát tekintve inkább az idősebb korosztály, azon belül is a férfiak hajlamosabbak rá. Leggyakrabban az érfal belső rétegének károsodása vagy sérülésének következményeként jön létre, aminek kockázatát növeli:

Veszélyes koleszterin

Amikor az artéria belső fala károsodást szenved, a vérlemezkék összegyűlnek a seb körül, és megpróbálják meggyógyítani, ami a legtöbb esetben gyulladásos folyamatot idéz elő. Ha a folyamat hosszan tart, a károsult szöveteken plakk rakódik le, ami rendszerint LDL koleszterinből és egyéb felesleges –pl. elhalt sejtekből− áll. Ez a lerakódás csökkenti az ér átmérőjét, azaz érszűkület jön létre, ami azzal jár, hogy a beteg területek közelében található sejtek, szövetek és szervek, nem jutnak az egészséges működésükhöz elengedhetetlen energiához, és tápanyagokhoz. Idővel ezek a plakkok leválhatnak az érfalról, és bekerülnek a véráramba: szűkebb csatornákba jutva elzárják a vér útját, ami trombózishoz vezet. Az érelmeszesedés következménye lehet a stroke és a szívinfarktus is. A „plakk kupac” bármelyik ércsatornában elakadhat, aminek következtében a szerv nem jut elég vérhez. Ha például a rög egy ujjban, vagy lábon, karon levő artériában akad el, és a kezelés késik, üszkösödés, többé-kevésbé kiterjed sejtelhalás jelentkezhet.

Az érelmeszesedés tünetei

Mivel általában hosszú folyamat eredménye, a kezdeti szakaszban az érelmeszesedés tünetei még nem jelentkeznek. A beteg általában addig észre sem veszi a jelenlétét, amíg az ér annyira össze nem szűkül, hogy már nem tudja rendesen ellátni a feladatát, és a közelében lévő szerv nem működik rendesen.

Az érelmeszesedés tüneteit befolyásolja, hogy a szűkület melyik területen jelenik meg:

  • Infarktushoz hasonló tüneteket akkor vált ki az érelmeszesedés, ha az érszűkület a szív artériáiban –angina pectoris− keletkezik. Ezek az erős mellkasi fájdalom, légszomj, fokozott verejtékezés, hidegrázás. A jó hír az, hogy nem jelent közvetlen életveszélyt, ám mielőbbi kezelést igényel, hiszen az elzáródás idővel valóban infarktust okozhat.
  • Ha az érelmeszesedés az agy felé irányuló artériákat érinti, a végtagok hirtelen zsibbadására, gyengeségre, beszélési nehézségekre, indokolatlan, előzmények nélküli dadogásra, valamint a mimika hiányát, vagy az arckifejezés torzulását okozó arcizomgyengeségre számíthatunk. Ebben az esetben is haladéktalanul forduljunk orvoshoz, hogy elkerüljük a stroke kialakulását.
  • Abban az esetben, amikor az érelmeszesedés a láb vagy a karok artériáibanalakul ki előfordulhat, hogy a végtagok elnehezülnek. Az sem kizárt, hogy idővel érzéktelenné válnak a hőhatásokra, ilyenkor a beteg ki van téve az égési, vagy elfagyási kockázatoknak, mivel sokszor csak akkor veszi észre a bajt, amikor az már károsodásokat okozott.
  • Ritkán, de az érelmeszesedés merevedési problémákkal jár.

Az érelmeszesedés tüneteit mindig vegyük komolyan: mivel a betegség szinte bárkinél előfordulhat, a gyanús jelek észlelésekor kérjük szakember segítségét, valamint a megelőzés érdekében vegyünk részt rendszeresen érvizsgálaton, és koleszterinszint-mérésen. Utóbbit akár évente is érdemes elvégeztetni, intő jel, ha a bőrön fehéres, rózsaszínes göbök jelennek meg.

Mit mondanak a tudósok?

A dohányzás és az érelmeszesedés kapcsolatát vizsgálták a Wake Forest Egyetem (Wake Forest University) kutatói. Egy három évig tartó követéses vizsgálat keretében közel 11 ezer középkorú amerikai esetében értékelték az érbelhártya-mediális vastagságának változását a nyaki artériában. Megállapították, hogy az aktív és a passzív dohányzás is kapcsolatba hozható az érelmeszesedés kialakulásával. A dohányzás különösen veszélyes a cukorbetegek és a magas vérnyomásban szenvedők körében.

Tudtad?

Érelmeszesedésre utalhat, ha a végtagokban jelentősen különböző a vérnyomás.

Rezveratrol: segíthet az érelmeszesedés ellen 155

A rezveratrol egészségvédő tulajdonságait vizsgáló, legfrissebb tanulmányok szerint ez a növényi vegyület – amely kiemelt mennyiségben lelhető fel a földimogyoróban, a szőlő héjában, valamint az erdei gyümölcsök egy részében –, igen erős antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Ennek köszönhető, hogy a rezveratrolban gazdag élelmiszerek számos betegség, köztük a rák és gyulladások kezelésében, illetve ...
Olvassa tovább

Omega-3 zsírsavak - Megelőzik az érelmeszesedést 101

A szív- és érrendszeri megbetegedések világszerte vezető haláloknak számítanak. Bár az esetek egy része örökletes okokra vezethető vissza, életmódváltással mi is sokat tehetünk a nagyobb baj elkerülése érdekében. Ennek egyik módja az omega-3 zsírsavak bevitelének növelése, amit többek között a mediterrán diéta betartásával érhetünk el. Az omega-3 a köztudattal ellentétben nem egyféle zsírsava...
Olvassa tovább

Szív- és érrendszeri betegségek | Intő jelek 53

 Régóta ismert tény, hogy biológiai életkorunk nem éveink számától, hanem ereink állapotától is függ. Az erek aktuális állapotának ismerete ezért fontos információ egészségünk szempontjából. Hazánkban sajnálatos módon az egészségtelen, mozgásszegény életmód, a dohányzás és egyéb környezeti ártalmak, a helytelen táplálkozás következtében igen nagy számban fordulnak elő érelmeszesedés következt...
Olvassa tovább