Gargarizálás sós vízzel: egyszerű, gyors, hatásos

A torokfájás −pharyngitis− alatt, elsősorban a garatot érintő fertőző gyulladást értjük, amely sok esetben továbbterjed a környező területekre is. Számos módon kezelhetjük, a legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás a gargarizálás sós vízzel. A gyors hatás érdekében, azonban tudnunk kell, hogyan gargalizáljunk és ehhez mennyi sót használjunk.

Gargarizálás sós vízzel: egyszerű, gyors, hatásos

Bár a torokfájás sok esetben a megfázás vagy az influenza tüneteként is jelentkezhet, gyakran ezektől független, önálló betegség. Amennyiben nem kezeljük ki időben, a gyulladás és az ezzel járó fájdalom gyorsan továbbterjedhet: ilyenkor főként a mandulák és a gége van veszélyben, de a nyálkahártyát károsító gyulladás okozhat komolyabb felső légúti megbetegedéseket is. Az irritáció hatására a torokfájás mellett egyre gyakrabban érzünk kaparó érzést, amely szúró fájdalommal járó köhögéses rohamokat, nyelési gondokat okozhat. Amennyiben a fertőzés az orrjárat felé terjed, tüsszögést, vízszerű orrcsepegést, illetve orrdugulást okozhat.

Segít a sós víz

A sós vízzel gargalizálás az egyik legősibb módszer a torokgyulladás és torokfájás csillapítására. Akár önálló tünetként, akár egyéb betegségek –influenza, megfázás, stb.− kíséretében jelentkezik, a fájdalom akkor lép fel, ha a nyálkahártya sejtjei megduzzadnak és begyulladnak. A sós vízzel történő gargarizálás megszünteti, de legalábbis csökkenti a duzzanatot, mivel a só egyik fő tulajdonsága, hogy –fordított ozmózis révén− vizet von ki a sejtekből. Ennek következtében, a duzzadt sejtek „összemennek”, megszűnik bennük a fájdalmat előidéző belső nyomás. A sós vízzel gargalizálás kiválóan alkalmazható az eldugult, vagy csepegő orr esetében is, mivel a só gőze segít feloldani a felesleges váladékot.

Mit mondanak a tudósok?

A sós víz torokfájás kezelő hatását vizsgálták az American Journal of Preventive Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerzői. A japán tudósok arra kértek négyszáz önkéntest, hogy az influenzaszezonban naponta háromszor gargalizáljanak sós vízzel. Kiderült, hogy a kezelésnek köszönhetően, a résztvevők körében negyven százalékkal csökkent a légúti fertőzések kialakulásának kockázata.

Hogyan gargalizáljunk sós vízzel?

Hozzávalók:

1 pohár víz

½ kiskanál asztali só

Melegítsük meg a vizet –ne legyen forró−, majd keverjük el benne alaposan a sót. Ezzel az oldattal naponta háromszor, néhány percig gargarizáljunk. Azoknak sem kell lemondania a só torokfájás ellenes hatásáról, akik nem tudnak, vagy nem szeretnének pusztán sós vízzel gargalizálni. Ebben az esetben keverjünk a sós vizes, meleg oldathoz egy kevés citromot és mézet és így öblögessünk. Mivel az íze egyáltalán nem kellemetlen, az italt akár le is nyelhetjük.

Tudtad?

A sós tengervizet már a rómaiak is használták a légúti betegségek gyógyítására. Elsősorban inhaláltak vele, de öblögetőként is alkalmazták.

 

Inhalálás, só, gyógynövények nátha és megfázás ellen 3

Ha kínoz a nátha, az eldugult orrjáratok átjárhatóvá tételének egyik legjobb módja a hagyományos inhalálás. Évezredek óta alkalmazzák a módszert, amelynek lényege, hogy a beteg gyógynövényből készült főzet, vagy egyszerű sós víz hideg vagy meleg páráját lélegzi be. A hatás azonnali a gőz, az illóolajok és a só megszüntetik a dugulást, valamint elpusztítják a fertőzést okozó mikroorganizmusok jelen...
Olvassa tovább

Szupernagyik és szuperpapik | Időskori táplálkozás 2

Időskori táplálkozás? Másképp kell étkezni, mint fiatalon? Egyáltalán mit kell fogyasztani időskorban? A szupernagyik és szuperpapik idős koruk ellenére fiatalokat megszégyenítő memóriával rendelkeznek,  agyuknak bizonyos részei megőrzik fiatalságukat. Az idő múlásával nemcsak életmódbeli, hanem élettani változások is keresztül megy az ember, ami hatást gyakorol a táplálkozásra is. Az em...
Olvassa tovább

Húsvéti recept | Ünnepi különlegességek 2

Milyen a jó húsvéti recept? Legyen ízletes és különleges, az ünnephez méltó. Mutatunk egy csupa egészséges fogásokból álló, különleges ételsort, ami biztosan elnyeri még a legínyencebbek tetszését is. Valljuk be, a hagyományos húsvéti menü sokaknál okoz gyomorrontást, pedig ennek egyáltalán nem kell így lennie. Léteznek ugyanis olyan húsvéti receptek, amelyek akkor sem okoznak emésztési probl...
Olvassa tovább