Gargarizálás sós vízzel: egyszerű, gyors, hatásos

A torokfájás −pharyngitis− alatt, elsősorban a garatot érintő fertőző gyulladást értjük, amely sok esetben továbbterjed a környező területekre is. Számos módon kezelhetjük, a legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás a gargarizálás sós vízzel. A gyors hatás érdekében, azonban tudnunk kell, hogyan gargalizáljunk és ehhez mennyi sót használjunk.

Gargarizálás sós vízzel: egyszerű, gyors, hatásos

Bár a torokfájás sok esetben a megfázás vagy az influenza tüneteként is jelentkezhet, gyakran ezektől független, önálló betegség. Amennyiben nem kezeljük ki időben, a gyulladás és az ezzel járó fájdalom gyorsan továbbterjedhet: ilyenkor főként a mandulák és a gége van veszélyben, de a nyálkahártyát károsító gyulladás okozhat komolyabb felső légúti megbetegedéseket is. Az irritáció hatására a torokfájás mellett egyre gyakrabban érzünk kaparó érzést, amely szúró fájdalommal járó köhögéses rohamokat, nyelési gondokat okozhat. Amennyiben a fertőzés az orrjárat felé terjed, tüsszögést, vízszerű orrcsepegést, illetve orrdugulást okozhat.

Segít a sós víz

A sós vízzel gargalizálás az egyik legősibb módszer a torokgyulladás és torokfájás csillapítására. Akár önálló tünetként, akár egyéb betegségek –influenza, megfázás, stb.− kíséretében jelentkezik, a fájdalom akkor lép fel, ha a nyálkahártya sejtjei megduzzadnak és begyulladnak. A sós vízzel történő gargarizálás megszünteti, de legalábbis csökkenti a duzzanatot, mivel a só egyik fő tulajdonsága, hogy –fordított ozmózis révén− vizet von ki a sejtekből. Ennek következtében, a duzzadt sejtek „összemennek”, megszűnik bennük a fájdalmat előidéző belső nyomás. A sós vízzel gargalizálás kiválóan alkalmazható az eldugult, vagy csepegő orr esetében is, mivel a só gőze segít feloldani a felesleges váladékot.

Mit mondanak a tudósok?

A sós víz torokfájás kezelő hatását vizsgálták az American Journal of Preventive Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerzői. A japán tudósok arra kértek négyszáz önkéntest, hogy az influenzaszezonban naponta háromszor gargalizáljanak sós vízzel. Kiderült, hogy a kezelésnek köszönhetően, a résztvevők körében negyven százalékkal csökkent a légúti fertőzések kialakulásának kockázata.

Hogyan gargalizáljunk sós vízzel?

Hozzávalók:

1 pohár víz

½ kiskanál asztali só

Melegítsük meg a vizet –ne legyen forró−, majd keverjük el benne alaposan a sót. Ezzel az oldattal naponta háromszor, néhány percig gargarizáljunk. Azoknak sem kell lemondania a só torokfájás ellenes hatásáról, akik nem tudnak, vagy nem szeretnének pusztán sós vízzel gargalizálni. Ebben az esetben keverjünk a sós vizes, meleg oldathoz egy kevés citromot és mézet és így öblögessünk. Mivel az íze egyáltalán nem kellemetlen, az italt akár le is nyelhetjük.

Tudtad?

A sós tengervizet már a rómaiak is használták a légúti betegségek gyógyítására. Elsősorban inhaláltak vele, de öblögetőként is alkalmazták.

 

Inhalálás, só, gyógynövények nátha és megfázás ellen 3

Ha kínoz a nátha, az eldugult orrjáratok átjárhatóvá tételének egyik legjobb módja a hagyományos inhalálás. Évezredek óta alkalmazzák a módszert, amelynek lényege, hogy a beteg gyógynövényből készült főzet, vagy egyszerű sós víz hideg vagy meleg páráját lélegzi be. A hatás azonnali a gőz, az illóolajok és a só megszüntetik a dugulást, valamint elpusztítják a fertőzést okozó mikroorganizmusok jelen...
Olvassa tovább

90 napos diéta menü | Komplett napi ételsor 2

Könnyen betartható, gyötrelmektől mentes, mégis eredményes fogyókúrát keres? Pontosan ilyen a 90 napos diéta, amihez egy könnyen betartható ételsort ajánlunk. A 90 napos diéta menü változatos reggelit, ebédet és vacsorát tartalmaz. A 90 napos diéta legnagyobb vonzereje abban rejlik, hogy egyszerre hatékony és kíméletes. Úgy garantálja a jelentős súlycsökkenést, hogy egyáltalán nem terheli meg...
Olvassa tovább

Spárga receptek | Egészséges tavaszi finomságok 2

Bár a spárga számos egészségmegőrző és gyógyító tulajdonsággal rendelkezik, mégsem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé. Ennek elsősorban a megfelelő receptek hiánya az oka: a spárgát ugyanis általában párolva, vagy leves formájában fogyasztják. Pedig léteznek különleges, mégis könnyen elkészíthető spárgás ételek. A spárga az egyik első tavaszi zöldség, ezért fontos szerepe van a téli hóna...
Olvassa tovább