Méregtelenítés: hatásos eszközök

Belgyógyászat Dr. Podlupszki Csaba | Gasztroenterológus
Méregtelenítés: hatásos eszközök 1 Kép nagyítása

Méregtelenítésre leginkább akkor van szüksége a szervezetnek, amikor túltelítődött. Ilyen állapot jellemzően ünnepek, stresszes időszakok után következik, de a méreganyagoktól való megszabadulás folyamatát érthetjük hosszabb távra szóló, nagyobb életmódváltások előfutáraként is. Vagyis méregteleníteni nem csak néhány napig, alkalmanként kellene, hanem napi életritmusunk részeként.


Mi az, amit szinte észrevétlenül becsempészhetünk a mindennapokba, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben?

A méregtelenítés alapja a gyorsított anyagcsere, így minden olyan módszer szóba jöhet, amely ezt az eredményt hozza. Érdemes például rostokban gazdag ételeket (zöld növényeket, lenmaglisztet, teljes őrlésű gabonákat, almát) fogyasztani, hogy a rostok beleinkben víz hatására kibomolva végigsöpörjék a bélfalat. Ezzel minden lerakódott, káros bélsarat lesöpörnek, majd mint megemésztetlen tápanyag, távoznak a szervezetből. A fokozott rostfogyasztás és az egészségesebb táplálkozás fontos eredménye a súlyvesztés, méghozzá éppen a zsírból. És hogy ez miért lényeges a méregtelenítés szempontjából? Mert a szervezet a méreganyagokat a zsírsejtekben tárolja, hogy ne okozzanak kárt.

Izzadjunk!

Nagyszerű méregtelenítő minden, ami izzadással jár: lehet az szauna, infraszauna, de persze egy kis futás, ugrókötelezés is csodákat tehet. Nem is beszélve a keményen megmozgató sportról. Persze arra is nagyon kell figyelnünk, hogy az így elvesztett vizet és ásványi sókat pótoljuk. Ha már a víznél tartunk: a napi 1,5 liter tiszta víz elfogyasztása egyáltalán nem túlzás. Ehhez adódik még mindaz a folyadék, amelyet a többi táplálékból magunkhoz veszünk.

Megtisztít a víz

A víz tökéletes méregtelenítő, segíti a már említett rostok hatását és gyorsítja az anyagcserét, a sejtregenerációt. Persze kívülről is hat: ideje rászoknunk a váltottvizes zuhanyra. Tusoljunk úgy, hogy a forró vizet váltsuk jéghideggel, mindezt háromszor, majd félórára pihenjünk le. A méregtelenítés hatását fizikailag is látni fogjuk a fokozott kiválasztás révén.

Őszi betegségek és méregtelenítés 1 Elolvasom

Őszi betegségek és méregtelenítés

A megfázás, köhögés, influenza, torokfájás és a nátha gyakori őszi betegségek. Megelőzésükhöz hozzájárul az immunrendszer megerősítése, illetve az időben elvégzett méregtelenítés és tisztítókúra. Akkor sem kell kétségbeesni, ha már elkaptuk valamelyik őszi betegséget, ilyenkor is számos természetes megoldás, nyers élelmiszerek és teák állnak a rendelkezésünkre. TOVÁBB