Az influenza kezelése | Gyógyszer nélkül is lehetséges?

Az influenza cseppfertőzéssel terjedő fertőző betegség, a vírus leggyakrabban a torkot, a hörgőket, és a tüdőt támadja meg. Bár gyógyszerekkel is kezelhető, érdemes kipróbálni az influenza természetes gyógymódjait: ezek kevésbé terhelik meg a szervezetet, ráadásul rendkívül hatékonyak.

Az influenza kezelése | Gyógyszer nélkül is lehetséges?

Az influenza az egyik leggyakoribb szezonális megbetegedés, ha nem kezelik megfelelően, a legyengült immunrendszerű betegeknél, akár halálos szövődményeket is okozhat. Bár az influenza elleni védőoltás széleskörű védelmet nyújt, azonban nem árt tudni, hogy mivel évente számos új vírustörzs üti fel a fejét, az oltás nem mindig hatékony, vagy csak részleges védettséget ad. Ha a betegség kialakult, a legfontosabb az immunerősítés és a tünetek enyhítése, melyre számos természetes módszer áll a rendelkezésünkre. Amikor kiválasztjuk a kezelés módját vegyük számításba, hogy az influenza könnyen összetéveszthető az egyszerű megfázással, utóbbit azonban baktériumok okozzák, míg az influenzát vírusok – ezek az antibiotikumokra egyáltalán nem reagálnak.

Influenza kezelése és megelőzése

Bár a megfázásból nem lesz influenza, de a betegségek között azért van kapcsolat. A legyengült immunrendszer fogékonyabb a megbetegedésekre, ezért ha már megfáztunk, kevesebb eséllyel győzzük le a szervezetünkbe kerülő vírusokat. Az sem segít a helyzeten, hogy a hideg évszakban többet tartózkodunk zárt helyeken, ahol a fűtés száríja a levegőt: ez remek táptalaja a kórokozók elszaporodásának. Az influenza kezelése, mint a legtöbb betegség esetében, a megelőzéssel kezdődik. Ha mégis megbetegedtünk, érdemes betartani néhány egyszerű szabályt, amelyekkel az influenza kezelése kemikáliák nélkül is hatékonynak bizonyulhat:

  • Pihenjünk minél többet;
  • Akár az orvosságok helyett is fogyasszunk gyógyteákat, főzeteket;
  • Erősítsük immunrendszerünket friss gyümölcsökkel, zöldségekkel;
  • Emeljük meg a napi folyadékbevitel mennyiségét;
  • Kerüljük az alkoholos italok fogyasztását;
  • Ne dohányozzunk;
  • Kiemelten ügyeljünk a higiéniára, hazaérve mindig mossunk kezet.

Mivel az influenzát vírus okozza, hiába nyúlunk antibiotikumokhoz, ezek magát a betegséget nem fogják megszüntetni. Az viszont igaz, hogy a megfázásos – bakteriális – tüneteket enyhíthetik. Ne felejtsük el, hogy az antibiotikumok a bélflóra jótékony baktériumait is pusztítják, ezért a kúra idején gondoskodjunk a probiotikumok és a prebiotikumok beviteléről. A probiotikumok (táplálékkiegészítők, joghurt stb.) tartalmazzák a szervezet számára létfontosságú baktériumtörzseket, amelyek a prebiotikumokat (növényi rostok pl. inulin) fogyasztják.

Influenza kezelése: segíthet a cink és a növények

Az influenza kezelése során ajánlott a cink megemelt bevitele. Remek immunerősítő és fertőtlenítő hatásokkal bír, már az ókori Egyiptomban is alkalmazták a sebek, valamint a gyulladással járó fertőzések kezelésére. Bőven találhatunk belőle a hal- és húsfélékben, valamint a gabonákban. Kiemelkedően magas cinktartalommal rendelkezik a búza- és a zabcsíra, valamint az olajos magvak.

Az influenza kezelése remek alkalom a megemelt gomba, vagy tojásfogyasztásra, valamint a betegség idején kifejezetten ajánlott az antioxidáns csokoládé vagy a forró kakaó. Az influenza kezelésének érdekében fogyaszthatunk nyers, vagy vízben higított sörélesztőt is.

Szintén segítségünkre lehet a bodza: a virágokból készült főzete, vagy pár kanálnyi bodzalekvár gyorsítja a gyógyulást, hatása megegyezik az antibiotikumokéval, ráadásul kiváló vírusölő, fertőtlenítő, köptető, köhögés csillapító, és a gyógyszerekkel szemben, nem irritálja a bélrendszerünket. Az sem elhanyagolandó tény, hogy a bodza enyhe hashajtóhatással is rendelkezik, ami azért fontos, mert az influenza hatására a fekvő betegek esetében gyakran renyhül a bélmozgás, ezért az ürítés nehézkéssé válhat, ami gyomorpanaszokhoz vezethet.

Az influenza kezelése szinte nem létezik kamillatea nélkül: enyhíti a felső légúti panaszokat, nyugtatja az irritált nyálkahártyát, valamint kiváló fertőtlenítő és nyugtató hatásokkal bír, elősegíti a beteg nyugodt pihenését. A betegség alatt bármilyen főzetet, teát választunk, próbáljuk minél melegebben – de 65 foknál nem forróbban, e felett ugyanis károsodhat a nyálkahártyánk – fogyasztani. Kényeztessük magunkat húslevessel, de egyéb levesek is asztalunkra kerülhetnek –zöldségleves, halászlé, stb. Nemcsak segítenek pótolni az elvesztett folyadékot, de a vitaminok és ásványi anyagok pótlására is tökéletesek!

Influenza kezelése külsőleg

Otthonunkban szinte minden fellelhető ahhoz, hogy az influenza kezelése egyszerű legyen. Nézzük, mire lehet szükségünk hozzá:

  • Nincs háztartás lábos, és törölköző nélkül: semmi szükségünk arra, hogy drága gépekbe öljük a pénzt, hiszen már nagyanyáink is ezt használták az inhaláláshoz. Hogy a forró gőz hatékonyságát növeljük, keverhetünk bele rozmaring-, zsálya, eukaliptusz vagy menta illóolajakat, de az egyszerű konyhasó is csodákat tehet. A gőzök kitisztítják a légutakat, ezáltal könnyítik a légzést, kiválóan nyugtatják a makacs köhögést, valamint fertőtlenítő hatásuk révén könnyedén elbánnak a kórokozókkal.   
  • Láz estén alkalmazhatunk jeges pakolást: a jeget összetörve egy zacskóba helyezzük, majd egy kisebb frottír törölközőt tekerünk köré. Erős láz esetén, naponta több alkalommal, 5-10 percig alkalmazzuk.
  • Magas láz esetén: hatékony lehet a meleg, körülbelül 40 fokos fürdő, vagy egy rövidebb zuhany. Arra azonban figyeljünk, hogy a helység alaposan fűtve legyen, a vízből kijőve pedig alaposan szárítkozzunk meg, és azonnal öltözzünk fel. Ellenkező esetben csak rontunk az állapotunkon, és az influenza kezelése nem lesz sikeres.

Mit mondanak a tudósok?

Amerikai kutatók tudományos kísérleteket elemezve megállapították, hogy a cinkben gazdag étrend segíthet a H1N1 vírus okozta influenza, illetve egyes megfázásos szövődmények megelőzésében. A kakaó influenzaellenes hatását vizsgálták japán tudósok, akik arra jutottak, hogy a kakaó aktiválja a természetes immunitást, növeli az influenza védőoltas által kiváltott immunválaszt, és segít legyőzni a vírusfertőzést.

Hivatkozások:

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/flu/diagnosis-treatment/treatment/txc-20248141

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16509437

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0025769/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20088240

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1070843/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2866616/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25847473

 

Legyünk tisztában az influenza tévhitekkel 171

Az influenzával kapcsolatban számos, indokolatlan tévhit kering a köztudatban. A helytelen információk sok esetben nem csupán hasznavehetetlenek, hanem egészségünkre nézve, kifejezetten károsak: ezért fontos, hogy tisztában legyünk a nyolc leggyakoribb influenza tévhittel. A beoltott személyek nem fertőződnek meg az influenzavírussal: az influenza elleni védőoltás n...
Olvassa tovább

Influenza elleni védőoltás gyerekeknek 169

A hideg és nyirkos időjárás beköszöntekor, minden évben menetrendszerűen felmerül a kérdés a szülőkben: érdemes beoltatni a gyereket influenzaoltással, vagy nem? A dilemma nem véletlen, hiszen az influenza elleni védőoltással kapcsolatban sokféle érv, és ellenérv elhangzik. A szezonális influenza, különösen veszélyes a gyerekekre, sajnos minden évben előfordulnak halál...
Olvassa tovább

Influenza ellen: hogyan segít a természet? 166

A hideg évszak beálltával, minden évben, sokakat ledönt a lábáról az influenza. Pedig, ennek nem kellene így lennie, az influenza ellen ugyanis sokféleképpen védekezhetünk, így számos természetes módszer is rendelkezésünkre áll. Mondhatni mindennapos reflex, hogy már az influenza hallatára gyógyszerekhez nyúlunk, sőt, a tünetek jelentkezésekor sokan elkezdenek antibiotikumot szedni. Utóbbinak...
Olvassa tovább