Kávé és koffein a vastagbélrák ellen

A kávé egészségre gyakorolt hatásairól igencsak megoszlanak a vélemények: van, aki esküszik jótékony tulajdonságaira, míg mások az összes koffein tartalmú italt inkább a tiltólistás italok közé sorolják. Egy amerikai kísérlet bizonyítékot talált arra, hogy a rendszeres kávéfogyasztással megelőzhető a vastagbélrák kiújulása.

Kávé és koffein a vastagbélrák ellen

A kávé több mint jótékony 100 hatóanyaggal rendelkezik. Bővelkedik szénhidrátokban, lipidekben, aminosavakban, B1-, B3-, B5-, és B9-vitaminban, valamint nagyobb mennyiségben található meg benne kálium, magnézium, kalcium, mangán és különböző fenolos vegyületek. Magas koffeintartalmának köszönhetően kiváló serkentő és éberségfokozó hatással rendelkezik. A koffein egy xantin alkaloid,  amely az andenozinon keresztül fejti ki hatását: ez a természetes vegyület hozzájárul az agy ébrenléti és alvási ciklusainak szabályozásához. A kávé úgy működik, hogy a koffein blokkolja a központi idegrendszer adenozin-specifikus receptorait, így tulajdonképpen becsapja az agyat: megszünteti a fáradtságérzetet, ráadásul tompítja a figyelemcsökkenés észlelését. A kávé további hatóanyagai a klorogénsav és a fahéjsav, amelyek erős antioxidáns hatásokkal bírnak: megkötik a rákos- és a gyulladásos folyamatok kialakulásában, valamint a sejtöregedés felgyorsításában fontos szerepet kapó szabad gyököket.

A kávé jótékony hatásai

A rendszeres kávézás bizonyítottan hozzájárul a cukorbetegség, valamint a degeneratív idegrendszeri elváltozások –például Parkinson-kór− kialakulásával szemben, valamint csökkenti a májrák és a májzsugor kockázatát. Enyhe emésztésserkentő és vízhajtó hatásokkal is rendelkezik, túlzott fogyasztása ugyanakkor hasmenést, bélgörcsöket, esetleg alvászavarokat okozhat.

Koffein és vastagbélrák

A koffein fontos szerepet kap a vastagbélrák kiújulásának megakadályozásában. Hatása számos tényezőtől függ: lényeges a bevitt kávé mennyisége és minősége, kutatások szerint napi két, vagy több kávé elfogyasztása jelentősen csökkenti a vastagbélrák ismételt kialakulását. Megfigyelték ugyanakkor, hogy azoknál a betegeknél, akik a kemoterápiás kezelés után kizárólag koffeinmentes kávét fogyasztottak, a pozitív hatás elmaradt. Az sem mindegy, hogy milyen koncentrációban jut a szervezetbe a koffein: 50 ml kávé átlagosan 50-80 mg koffeint tartalmaz, rákmegelőző tulajdonságát ennek megfelelően fejti ki. A szakemberek szerint azonban a kávé fogyasztása önmagában még nem elég. A betegeknek kerülni kell a túl cukros, vagy magas szénhidráttartalmú ételeket és italokat, amelyek az egészséges emberek esetében is károsan hatnak a vastagbél működésére. Szintén elengedhetetlen a elhízás csökkentése/megszüntetése, valamint az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás.

Mit mondanak a tudósok?

A Gastrointestinal Cancer Center at the Dana-Farber Cancer Institute in Boston kutatóinak sikerült bizonyítani, hogy a kávé segít megelőzni a vastagbélrák kiújulását. Kilencszázötven, harmadik stádiumú vastagbélrákban szenvedő beteget kértek meg arra, hogy a kemoterápiás kezelés alatt meghatározott időpontokban töltsenek ki egy kérdőívet, amiben több mint 130 étel és ital, köztük a kávé, a koffeinmentes kávé és a gyógyteák fogyasztására kérdeztek rá, majd hét éven keresztül figyelemmel kísérték az alanyok egészségi állapotát. Kiderült, hogy az első kezelést követő öt éven belül 329 betegnél alakult ki ismételten a vastagbélrák, közülük 288-an meghaltak. Az eredményekből arra lehet következtetni, hogy napi két csésze koffeines kávé fogyasztása csökkentheti a rák kiújulásának és a vastagbéldaganat miatti halál esélyét. Megállapították, hogy a rákellenes hatás nagyobb volt azoknál, akik három-négy csésze kávét ittak naponta. Ugyanakkor a szakemberek hangsúlyozzák: bár az eredmények bíztatóak, a kávé pontos terápiás hatásainak meghatározásához további vizsgálatokra van szükség. Az viszont kijelenthető, hogy azok a vastagbélrákos betegek, akik egyébként is fogyasztanak kávét, ezt a jövőben is bátran megtehetik.

Tudtad?

A kávé arab eredetű szó, jelentése a „bab bora”. Először Jemenben ittak kávét, maga a kávécserje azonban a Vörös-tenger másik partján, Etiópiában őshonos. Európában La Bottega del Caffè néven Velencében nyílt az első kávéház 1624-ben, mára az italok közül, a víz után a kávéból fogy a legtöbb.

 

Jó hír a coffein szerelmeseinek: a kávé nem rákkeltő 166

Jó hír a coffein szerelmeseinek, a kávé nem rákkeltő, viszont a forró italok igen. A Nemzetközi Rákkutató Intézet ( IARC ) és a WHO 2017. 07.15-én kiadott közleménye szerint a kávé besorolása 3-as kategóriába került, ami azt jelenti, nem minősül rákkeltőnek. Korábban 2-es csoportba helyezték, amely az emberi szervezetre nézve rákkeltő hatású. Az új kutatási eredmény, mint az orvosoknak, mint a káv...
Olvassa tovább

Zöld agyag arcpakolás | Készítsük el otthon 15

A zöld agyag az egyik leggyakrabban felhasznált alapanyaga a házilag készített arc- és testpakolásoknak. Rendkívül hatékony nedvszívó, ezért önmagában csak akkor alkalmazzuk hetente többször, ha bőrünk erősen pattanásos, aknés. Ellenkező esetben, adjunk hozzá további bőrápoló összetevőket.       Lehetőleg száraz, por állagú zöld agyagot vásároljunk, ezt a legkönnyebb ada...
Olvassa tovább

Tavaszi fogyókúrás étrend – Tavaszi ételek 7

Tavasszal zöldbe borul körülöttünk a világ, előbújnak téli álmukból az állatok. Szervezetünk számára ez az egyik legjobb időszak, hogy megszabaduljunk a hideg évszakban felgyülemlett toxinoktól, és persze az sem utolsó szempont, hogy a lengébb ruhák szezonjára, jó pár kilótól is megszabadulhatunk. Szerencsére a tavaszi ételek felhasználásával összeállított fogyókúra elvégzése nem kíván különösebb ...
Olvassa tovább