Lázcsillapító teák gyermekeknek | Gyógyító főzetek

Belgyógyászat Gergely Noémi | Dietetikus
Lázcsillapító teák gyermekeknek | Gyógyító főzetek 1 Kép nagyítása

Számos természetes lázcsillapító módszer létezik, a gyermekek esetében rendkívül hatékony a gyógyteák és főzetek fogyasztása. A lázcsillapító teák közül a zsálya, a bodza, a fűzfa és a hársfa különösen ajánlható, ahogyan a mazsolából és a salátából készített főzet is kiválóan használható lázcsillapításra.

 

Lázcsillapító receptek gyermekeknek

Zsálya: pótolja az elvesztett folyadékot, ugyanakkor elősegíti az izzadást és csökkenti a lázat.

  • Tegyünk egy zsálya levelet egy kisebb csészébe és öntsük le forró vízzel.
  • Takarjuk le a csészealjjal nagyjából 10 percre.
  • Szűrjük le és langyosan, esetleg mézzel édesítve adjuk gyermekünknek.

 

Mazsola: főzete kiváló folyadékpótló és lázcsökkentő hatású.

  • Borítsunk egy nagyobb lábosba egy csészényi mazsolát és hét csészényi vizet, majd forralásig melegítsük fel a keveréket.  
  • Ha felforrt, vegyük alacsonyabbra a hőfokot, és lassan főzzük el a lé nagyjából egyharmadát.
  • Kihűlve, naponta többször, fél csészével kell inni belőle.  

 

Áztatott saláta: bár leginkább frissen fogyasztjuk, a fejes saláta főzete a természetes lázcsillapítás bajnoka, ráadásul pótolja a kiizzadt vizet. Magas káliumtartalommal rendelkezik, ezen kívül kalciumban, foszforban, nátriumban és magnéziumban is gazdag. A lázcsillapítás szempontjából a legfőbb erénye, hogy –sok más zöldséggel szemben− alig tartalmaz cinket és vasat.

  • Egy nagyobb darab megmosott, feldarabolt salátára –főleg a törzsét használjuk− öntsük forró vizet.
  • Hagyjuk állni 15 percig.
  • Ízesítsük mézzel, langyosan fogyasztandó.

 

Bodza: a láz kezdetekor elősegíti az izzadási folyamat elindulását.

  • Dobjunk be egy kanálnyi bodzavirágot 150 ml forró vízbe.
  • Lefedve hagyjuk állni 5-10 percig, majd szűrjük le.
  • Gyermekünk igyon meg belőle napi 3-4 csészényit, méghozzá minél melegebben.

 

Fűzfa: általános gyulladáscsökkentő, valamint megszünteti a magas lázzal járó hidegrázást.

  • Áztassunk be 250 ml hideg vízbe egy kiskanálnyi fűzfakérget.
  • Alacsony lángon forraljuk fel, majd hagyjuk lehűlni.
  • Áztassuk 5 percig, majd szűrjük le.
  • Langyosan is fogyasztható, napi adagja 1-2,5 csésze.
  • Mézzel ízesíthetjük.

 

Hársfa: beindítja az izzadást, lenyomja a testhőmérsékletet.

  • 150 ml forró vízbe dobjunk be kétkanálnyi hársfavirágot.
  • Hagyjuk állni 10 percet, majd szűrjük le.
  • Napi ajánlott adagja három csésze, érdemes kizárólag délután használni, ugyanis izzasztó hatása a reggeli órákban kevésbé érvényesül.

 

És végül egy igazi lázcsillapító mix

  • Keverjünk össze 20 g magos csipkebogyót, ugyanennyi hársfavirággal, tíz darab méhfűlevéllel és tíz gramm kamillavirággal.
  • A keverékből tegyünk két kiskanálnyit egy csészébe.
  • Öntsünk rá forrásban lévő vizet, hagyjuk állni 5-10 percig, majd szűrjük le.
  • Naponta többször is fogyasztható belőle egy csészényi, a teát mézzel ízesíthetjük.