Magas vérnyomás okai | A magas vérnyomás veszélyei

Belgyógyászat Dr. Podlupszki Csaba | Gasztroenterológus
Magas vérnyomás okai | A magas vérnyomás veszélyei 1 Kép nagyítása

A vérnyomás nem más, mint az az erő, melyet a szív által pumpált vér fejt ki az érfalakra. Amikor ez megnövekedik, magas vérnyomásról −hipertónia− beszélünk. Szerencsére a magas vérnyomás megelőzése nem lehetetlen feladat: ha ismerük a magas vérnyomás okait, elkerülhetjük a súlyosabb elváltozások kialakulását.


A magas vérnyomás népbetegség, ennek ellenére sokan nem veszik elég komolyan, pedig hosszú távon károsíthatja a szervezetet, és nem csak szív- és érrendszeri problémákat okozhat. Ilyenkor a szívünk az egészségesnél többet dolgozik, ezáltal jóval nagyobb terhelésnek van kitéve. A magas vérnyomás kezelése azért lényeges, mert ennek hiányában a vérerekben apró szakadások alakulhatnak ki, ezeken a sérült területeken pedig könnyen összegyűlhet az LDL −rossz− koleszterin. A mikrosérülések így megnövelik a vérrögök megjelenésének esélyét, amelyek jelenléte számtalan súlyos, akár halálos betegség kialakulásához vezethet. További kóros következménye a magas vérnyomásnak, hogy a vérerek meggyengülnek, veszítenek ruganyosságukból: ennek hatására romlik a vérkeringés, ami megnöveli a szívinfarktus, és a stroke kockázatát. A magas vérnyomás mértéke sok mindentől függ: általában az évek gyarapodásával rosszabbodik, helyes táplálkozással és rendszeres testmozgással azonban a folyamat késleltethető.

A magas vérnyomás két módon jelentkezhet

 • Elsődleges hipertónia: ennek a típusú magas vérnyomásnak a kiváltó okait az esetek többségében nem lehet kideríteni, a hátterében ugyanakkor genetikai, örökletes okok is állhatnak. Jellegzetessége, hogy az idő előrehaladtával fokozatosan romlik a beteg állapota.
 • Másodlagos hipertónia: ez a fajta magas vérnyomás általában nem állandó, elsősorban hirtelen jelentkezik, és bár aránylag rövid ideig tart, megnyilvánulása erőteljesebb, mint az elsődleges hipertóniáé.

Kiváltó okok

A magas vérnyomás lehet örökletes, valamint számos más betegség kísérő tüneteként is megjelenhet. Okozhatja veseprobléma vagy a mellékvesék daganata, gyógykészítmények – pl. fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók, antibiotikumok−, valamint a kokain és az amfetaminok használata is.

Rizikófaktorok

 • Kor és nem: a magas vérnyomás inkább idősebb korban jellemző. A statisztikák szerint a felnőtt férfiak gyakrabban szenvednek a hipertóniától, míg a nők esetében a magas vérnyomás kockázata a klimax bekövetkezése után emelkedik.
 • Faji hovatartozás: a magas vérnyomás a negroid rasszra jellemző a leginkább gyakrabban és fiatalabb korban szenvednek tőle, mint a kaukázusi −europoid− rasszhoz tartozók. Az infarktus és az agyvérzés nagyobb arányban károsítja szervezetüket, vagy vezet elhalálozáshoz.  
 • Elhízás, és túlsúly: minél magasabb a testtömeg, annál többet dolgozik a szív, hiszen a „felesleg” számára szükség van friss oxigénre, ami minden sejt táplálásához elengedhetetlen. Megnő a pumpált vér mennyisége, a magas vérnyomás feszítő hatása pedig károsítja az érfalakat.
 • Dohányzás: a dohányzás átmeneti magas vérnyomást válthat ki, de az általa okozott károk nem csak ebben merülnek ki. A dohányzás hatására az erek összeszűkülnek, rugalmatlanná válnak, a beszűkült erekre pedig a normális véráramlás is nagyobb nyomást gyakorol. Ezen kívül a rugalmatlanság következtében az erek jobban ki vannak téve a magas vérnyomás okozta érfal sérüléseknek is. Ezért lényeges, hogy szokjunk le a dohányzásról.
 • Stressz: bár csak átmenetileg okoz magas vérnyomást a stressz, az alkoholhoz és a dohányzáshoz hasonlóan, fokozza a hipertónia egészségkárosító hatását.
 • Terhesség: a várandóság alatt, hosszabb-rövidebb ideig kialakulhat magas vérnyomás, ami természetes velejárója a terhességnek.

Lehetnek komplikációk

A magas vérnyomás nem csak a vérereket és a szívet károsítja, hanem más belső szervek állapotát is negatívan befolyásolja. Éppen ezért lényeges a betegség kori felismerése, mert hosszan tartó magas vérnyomás akár halálhoz vezethet.

A leggyakrabban előforduló komplikációk:

 • Verőértágulat: a folyamatos és erőteljes magas vérnyomás kitágítja az ereket, megnöveli a szív térfogatát. Ez olyan méreteket ölthet, ami lehetetlenné teszi a vér megfelelő pumpálását, ezért bekövetkezik a szívleállás.
 • Agyvérzés: a magas vérnyomás hatására az agy vérellátása csökkenhet, az erek elpattanhatnak, ami agyvérzést okoz.
 • Vesefunkció csökkenés: a veséket ellátó erek szűkülete vagy megpattanása miatt a vesék képtelenek megfelelően működni. A vizelet kiválasztás és ürítés zavara folyadékpangást okoz, ami megterheli a vérkeringést.
 • Szemproblémák: a szemben lévő erek rendkívül érzékenyek a magas vérnyomásra. Megvastagodásuk, berepedésük komoly látási problémákat okoz, súlyosabb esetben visszafordíthatatlan vakság léphet fel.
 • Memória problémák: amikor a nem megfelelően működő keringés rendszer következtében az agy vérellátása gyengül, memória zavarok, tanulási problémák és zavarodottság alakulhat ki.

Mit mondanak a tudósok?

A 2014-ben közzétett az USA-ban közzétett JNC 8 (Seventh Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure) ajánlás a korábbi 140/90 Hgmm-ről 150/90 Hgmm-re emelte a világszerte elérendő terápiás vérnyomásértéket a hatvan évesnél idősebbek körében. Ezt megelőzően 2005-2010 között mintegy 16 ezer páciens vérnyomás adatait elemezték, ennek eredményeképpen emelték fel a szisztolés vérnyomás, kezelést még nem igénylő szintjét. A hatvan évnél fiatalabbak, valamint a vesebetegségben és cukorbetegségben szenvedőknél a határértéket 140/90 Hgmm-ben határozták meg.  

Tudtad?

Mivel a magas vérnyomás sokáig tünetmentes lehet, felmérések szerint a lakosság mintegy 20 százaléka nem tudja, hogy hipertóniában szenved. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük a vérnyomásunkat, lehetőség szerint szerezzünk be otthon használható vérnyomásmérőt.

Idővel károsodik a bélflóra 1 Elolvasom

Idővel károsodik a bélflóra

Az emésztőrendszerben található bélflóra fontos szerepet kap a szervezet egészségének fenntartásában. 4-500 fajta baktériumból áll, kialakulása a születés pillanatában kezdődik meg. A nem megfelelően működő bélflóra emésztési panaszokat okoz, valamint számos betegség, köztük daganatos elváltozások forrása is lehet. TOVÁBB

Őszi betegségek és méregtelenítés 1 Elolvasom

Őszi betegségek és méregtelenítés

A megfázás, köhögés, influenza, torokfájás és a nátha gyakori őszi betegségek. Megelőzésükhöz hozzájárul az immunrendszer megerősítése, illetve az időben elvégzett méregtelenítés és tisztítókúra. Akkor sem kell kétségbeesni, ha már elkaptuk valamelyik őszi betegséget, ilyenkor is számos természetes megoldás, nyers élelmiszerek és teák állnak a rendelkezésünkre. TOVÁBB