Másnaposság elleni trükkök

Ki a bort, ki a sört szereti, sokan a röviditalokra, vagy a koktélokra esküsznek, egy dolog azonban mindegyikben közös: amennyiben mértéktelen mennyiségben fogyasztunk belőlük, másnap óhatatlanul megjelenik a macskajaj… De nem kell rögtön gyógyszerekhez nyúlnunk, a másnaposság ellen számos trükk, és természetes megoldás létezik. A legjobb, egy hatékony méregtelenítés.

Másnaposság elleni trükkök

A másnaposság tünetei közül, szinte mindenkinél jelentkezik az erős hasfájás és fejfájás, a szédülés, illetve a hányinger, ahogyan gyakori panasz a fényérzékenység, az izomfájdalom, hasmenés, valamint ingerlékenység is.

Mi az oka a másnaposság tüneteinek?

A túlzott alkoholbevitel –főleg, ha rövid időn belül történik−, erősen megterheli a májat, hiszen hirtelen nagy mennyiségű toxikus anyag „zúdul rá”, amit nem képes teljességgel és hatékonyan feldolgozni. A vércukorszint lesüllyed, a szervezet az alkohol vízelvonó tulajdonsága miatt dehidratálódik, valamint lecsökken a káliumtartalma is. Mivel a máj alkohollebontó képessége gyengül, az alkohol egy része közvetlenül bekerül a véráramba: átmenetileg károsítja az idegpályákat –ennek jele például a lassuló reflex−, negatívan befolyásolja az agy működését. Ez tudatzavart, eszméletvesztést okozhat, de súlyosabb esetben a szervi, nem kontrollált izomműködést is befolyásolhatja, izomrángást, vérnyomás problémákat és légzési nehézségeket válthat ki.

Másnaposság ellen méregtelenítés

Tökéletes megoldás nincs, a másnaposság tünetei azonban enyhíthetők. Tartsuk szem előtt: minden, amit a másnaposság ellen teszünk, a méregtelenítés „jegyében” kell, hogy történjen, hiszen vissza kell állítanunk szervezetünk egészséges egyensúlyát. Nem csak az elveszített vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok pótlásáról van szó: a túlzott alkoholfogyasztást követő hatékony méregtelenítés hiányában, emésztőszerveink tartósan károsodhatnak. Javasolt a máj megtisztítása is, hiszen az alkohol leginkább ezt a szervünket terheli meg.

Vizet, vízzel: a legjobb megelőzés

Másnaposság esetén, fogyasszunk minél több vizet! Sőt, ne csak akkor, hanem már alkoholfogyasztás közben, és közvetlenül a lefekvés előtt is igyunk vizet, majd a reggelt is ezzel kezdjük. Így pótolhatjuk az alkohol által szervezetünkből kivont folyadékokat, valamint hozzájárulunk ahhoz, hogy gyakrabban távozzon a vizelet, ami természetes módon segít kiüríteni az etilént a szervezetből. A víz tehát valódi orvosság a másnaposság ellen!

Reggelizzünk gyümölcsöt!

Bár a másnaposság egyik tünete az étvágytalanság, ne hagyjuk ki a reggelit. Másnapoisság ellen, fogyasszunk gyümölcsöket, és könnyen emészthető, egyszerű ételeket –a kétszersülttel a gyomorégést is csillapítjuk−, így nem terheljük feleslegesen az amúgy is „lefárasztott” májunkat, veséinket és gyomrunkat. A pirítósra csorgassunk rá egy teáskanál mézet, hogy megemeljük vércukor szintünket. Eszünkbe ne jussanak a koffein-, vagy szénsavtartalmú italok, ezek ugyanis fokozzák a gyomorsav termelését, valamint irritálják a bélfal nyálkahártyáját. A gyümölcsök közül válasszuk a banánt, ami az alkohol által kivont kálium hiányát azonnal megszünteti, valamint gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.

 

Másnaposság kezelése természetesen | Segítenek a növények 165

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy kicsit gyakrabban emelte fel a poharat, mint kellett volna. Ennek hatását legjobban a következő nap érezzük: zúg a fejünk, forog a gyomrunk. Sajnos a másnaposságot nem tudjuk egy csapásra megszüntetni, de pár apró csellel és a gyógynövények, illetve zöldségek segítségével sikeresen kezelhetjük.     Sáfrány, méz, és citromlé: a nyerő hármas...
Olvassa tovább

Tavaszi fáradtság ellen | Étrendváltás, mozgás és gyógygomba 1

Nem betegség, de rendkívül kellemetlen állapot a tavaszi fáradtság, ami sokunkat utolér. Pedig nem kellene így lennie: megfelelő életmóddal és étkezéssel, többek között a gyógygombák segítségével könnyen megelőzhetjük, illetve megszüntethetjük a tavaszi fáradtság tüneteit. Nehezen kel ki az ágyból, egész nap úgy érzi, hogy nincs semmi ereje, türelmetlen, gyenge és kedvetlen, nem tud koncentrá...
Olvassa tovább

Körömgomba ellen: milyen megoldások léteznek? 165

A körömgomba igen kellemetlen fertőzés, amely akár több körmöt is érinthet. Bár a körömgomba ellen számos megoldás létezik, ezek a kezelések –legyen szó házi praktikákról, vagy patikai készítményekről– sajnos hosszú ideig tartanak, és különleges odafigyelést igényelnek. Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy a körömgomba fertőző! Ezért, amint észrevesszük az első tüneteket, azonnal védekezzü...
Olvassa tovább