Nyelőcsőrák kimutatása leheletből | Ártanak a forró italok

Mint minden rosszindulatú daganat, a nyelőcsőrák is akkor kezelhető a legnagyobb eséllyel, ha gyógyítása a betegség korai stádiumában megkezdődik. Ebben segíthet egy új módszer, ami a leheletből mutatja ki a sokszor a forró italok fogyasztása miatt kialakuló nyelőcsőrák jelenlétét.

Nyelőcsőrák kimutatása leheletből | Ártanak a forró italok

A Kínai Tudományos Akadémia kutatói egy olyan protontranszfer-reakció tömegspektrométert fejlesztettek ki, amely nagy biztonsággal kimutatja a nyelőcsőrákot, méghozzá a betegség korai szakaszában. Az igazoló kísérletben 29 nyelőcsőrákos és 58 egészséges önkéntes leheletének iontartalmát vizsgálták. Sikerült megállapítani, hogy a nyelőcsőrák hatására öt ion intenzitása csökkent, kettőé viszont emelkedett: a tömegspektrométer ezeket az elváltozásokat méri, az eredményhez mindössze három percre van szükség. Bár a vizsgálat pontossága megközelíti a 90 százalékot, a kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy 100 százalékos eredményt lehessen elérni az új módszerrel.

Egyre gyakoribb a nyelőcsőrák

Sajnos, az utóbbi évtizedekben világszerte folyamatosan nő a nyelőcsőrák gyakorisága, amely a nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganat, egyes országokban negyven év alatt megnégyszereződött a betegek száma. Elsősorban a férfiakat érinti, az USA-ban 100 ezer lakosra körülbelül három, Európában öt nyelőcsőrákos jut. Kínában ennél is rosszabb a helyzet, a távol-keleti országban évente közel 370 ezren halnak meg a nyelőcsőrák miatt. Ezen változtathatna az új diagnosztikai eszköz, hiszen a korai felismerés a nyelőcsőrák gyógyításának esélyét is jelentősen növeli, a jelenleg alkalmazott vizsgálatokra, mint az endoszkópia vagy a képalkotás, ugyanakkor rendszerint túl későn kerül sor. Ezekkel szemben a leheletvizsgálat gyorsan és egyszerűen elvégezhető, így rendszeres rákszűrésre is használható lehet. Utóbbi azért rendkívül fontos, mert a nyelőcsőrák alattomos betegség, sokáig szinte teljesen tünetmentes, miközben nagyon gyorsan képez áttéteket, így gyorsan szétterjed a környező szövetekben.

Nyelőcsőrák okai

Általában a helytelen táplálkozási szokásokra és az életmódra vezetik vissza a nyelőcsőrák kialakulását, amelyet az E- és C-vitamin krónikus hiánya, valamint a káros anyagok gyakori/folyamatos irritációja is kiválthat. Ezek közül a legfontosabbak a következők:

  • Túlzott alkoholfogyasztás
  • Dohányzás
  • Erős fűszerek túlzott fogyasztása
  • Lúgok
  • Füstölt ételek gyakori fogyasztása

Ugyancsak növelik a nyelőcsőrák kockázatát a szájhigiénia elhanyagolása, a rossz fogak és a reflux. A folyamatosan visszaáramló gyomortartalom és különösen a gyomorsav károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját, ezért is gyakoribb a nyelőcsőrák a magukat hánytató bulimiásoknál. Elsősorban a férfiaknál, a humán papillomavírus (HPV) jelenlétét is számos esetben kimutatták.

Óvakodjunk a forró italoktól

A WHO keretében működő International Agency for Research on Cancer (Nemzetközi Rákkutató Ügynökség) szerint a 65 fokosnál forróbb italok növelik a nyelőcsőrák kockázatát. Éppen ezért a szakemberek azt ajánlják, hogy a kávét, teát, kakaót az elkészítésük után ne igyuk meg azonnal, hanem hagyjuk egy kicsit kihülni.

Hivatkozások:

http://www.cancer.org/cancer/news/news/world-health-organization-says-very-hot-drinks-may-cause-cancer

http://www.wcrf.org/int/blog/articles/2016/06/can-hot-drinks-cause-oesophageal-cancer

http://www.china.org.cn/china/2016-12/13/content_39902886.htm

 

Alma gyógyhatásai | Hogyan védi az egészségünket? 1

Az almának számos közkedvelt fajtája ismert, világszerte egyike a leggyakrabban fogyasztott gyümölcsöknek: a statisztikák szerint Európában fejenként 18 kg-ot eszünk meg belőle évente. Bár az alma legtöbb változata júniustól késő őszig érik, megfelelő körülmények között tárolva szinte az egész hideg évszakot átvészeli, ezért – beleszámítva az importot is –, egész évben hozzájuthatunk. És mekkora s...
Olvassa tovább

IBS kimutatása - IBS tünetei 150

Az irritábilis bél szindróma (IBS) a bélműködés, és ezen belül a természetes bélmozgás funkcionális zavara. Pontos kiváltó oka egyelőre ismeretlen, nem hozható közvetlen kapcsolatba genetikai hibával, fertőzéssel, sérüléssel, szervi elváltozással vagy bármilyen ismert betegséggel. Kimutatását nehezíti, hogy az IBS tünetei meglehetősen általánosak, ezért a diagnózishoz több vizsgálat elvégzésére va...
Olvassa tovább

Stroke diagnózis | Azonnali eredmény mikrohullámú sisakkal 50

A stroke diagnózisának pontossága és gyorsasága elengedhetetlen ahhoz, hogy a sokszor életmentő kezelést mielőbb megkezdhessék az orvosok. Ebben segít egy újonnan kifejlesztett mikrohullámú sisak, amely pillanatok alatt és hatékonyan méri fel a szélütéses beteg agyszöveteinek állapotát.     Stroke esetén legfeljebb négy órán belül mindenképp meg kell kezdeni a kezelést, ennek hi...
Olvassa tovább