Nyelőcsőrák kimutatása leheletből | Ártanak a forró italok

Belgyógyászat Dr. Podlupszki Csaba | Gasztroenterológus
Nyelőcsőrák kimutatása leheletből | Ártanak a forró italok  1 Kép nagyítása

Mint minden rosszindulatú daganat, a nyelőcsőrák is akkor kezelhető a legnagyobb eséllyel, ha gyógyítása a betegség korai stádiumában megkezdődik. Ebben segíthet egy új módszer, ami a leheletből mutatja ki a sokszor a forró italok fogyasztása miatt kialakuló nyelőcsőrák jelenlétét.


A Kínai Tudományos Akadémia kutatói egy olyan protontranszfer-reakció tömegspektrométert fejlesztettek ki, amely nagy biztonsággal kimutatja a nyelőcsőrákot, méghozzá a betegség korai szakaszában. Az igazoló kísérletben 29 nyelőcsőrákos és 58 egészséges önkéntes leheletének iontartalmát vizsgálták. Sikerült megállapítani, hogy a nyelőcsőrák hatására öt ion intenzitása csökkent, kettőé viszont emelkedett: a tömegspektrométer ezeket az elváltozásokat méri, az eredményhez mindössze három percre van szükség. Bár a vizsgálat pontossága megközelíti a 90 százalékot, a kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy 100 százalékos eredményt lehessen elérni az új módszerrel.

Egyre gyakoribb a nyelőcsőrák

Sajnos, az utóbbi évtizedekben világszerte folyamatosan nő a nyelőcsőrák gyakorisága, amely a nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganat, egyes országokban negyven év alatt megnégyszereződött a betegek száma. Elsősorban a férfiakat érinti, az USA-ban 100 ezer lakosra körülbelül három, Európában öt nyelőcsőrákos jut. Kínában ennél is rosszabb a helyzet, a távol-keleti országban évente közel 370 ezren halnak meg a nyelőcsőrák miatt. Ezen változtathatna az új diagnosztikai eszköz, hiszen a korai felismerés a nyelőcsőrák gyógyításának esélyét is jelentősen növeli, a jelenleg alkalmazott vizsgálatokra, mint az endoszkópia vagy a képalkotás, ugyanakkor rendszerint túl későn kerül sor. Ezekkel szemben a leheletvizsgálat gyorsan és egyszerűen elvégezhető, így rendszeres rákszűrésre is használható lehet. Utóbbi azért rendkívül fontos, mert a nyelőcsőrák alattomos betegség, sokáig szinte teljesen tünetmentes, miközben nagyon gyorsan képez áttéteket, így gyorsan szétterjed a környező szövetekben.

Nyelőcsőrák okai

Általában a helytelen táplálkozási szokásokra és az életmódra vezetik vissza a nyelőcsőrák kialakulását, amelyet az E- és C-vitamin krónikus hiánya, valamint a káros anyagok gyakori/folyamatos irritációja is kiválthat. Ezek közül a legfontosabbak a következők:

  • Túlzott alkoholfogyasztás
  • Dohányzás
  • Erős fűszerek túlzott fogyasztása
  • Lúgok
  • Füstölt ételek gyakori fogyasztása

Ugyancsak növelik a nyelőcsőrák kockázatát a szájhigiénia elhanyagolása, a rossz fogak és a reflux. A folyamatosan visszaáramló gyomortartalom és különösen a gyomorsav károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját, ezért is gyakoribb a nyelőcsőrák a magukat hánytató bulimiásoknál. Elsősorban a férfiaknál, a humán papillomavírus (HPV) jelenlétét is számos esetben kimutatták.

Óvakodjunk a forró italoktól

A WHO keretében működő International Agency for Research on Cancer (Nemzetközi Rákkutató Ügynökség) szerint a 65 fokosnál forróbb italok növelik a nyelőcsőrák kockázatát. Éppen ezért a szakemberek azt ajánlják, hogy a kávét, teát, kakaót az elkészítésük után ne igyuk meg azonnal, hanem hagyjuk egy kicsit kihülni.

Hivatkozások:

http://www.cancer.org/cancer/news/news/world-health-organization-says-very-hot-drinks-may-cause-cancer

http://www.wcrf.org/int/blog/articles/2016/06/can-hot-drinks-cause-oesophageal-cancer

http://www.china.org.cn/china/2016-12/13/content_39902886.htm

 

Őszi betegségek és méregtelenítés 1 Elolvasom

Őszi betegségek és méregtelenítés

A megfázás, köhögés, influenza, torokfájás és a nátha gyakori őszi betegségek. Megelőzésükhöz hozzájárul az immunrendszer megerősítése, illetve az időben elvégzett méregtelenítés és tisztítókúra. Akkor sem kell kétségbeesni, ha már elkaptuk valamelyik őszi betegséget, ilyenkor is számos természetes megoldás, nyers élelmiszerek és teák állnak a rendelkezésünkre. TOVÁBB