Prebiotikummal gyorsabb a bélflóra helyreállítása

Belgyógyászat Gergely Noémi | Dietetikus
Prebiotikummal gyorsabb a bélflóra helyreállítása 1 Kép nagyítása

A prebiotikumokat az emberi szervezet nem képes megemészteni, mégis rendkívül fontosak egészségünk szempontjából. Táplálékul szolgálnak a bélrendszerben élő jótékony baktériumok számára, ha a prebiotikumok mennyisége lecsökken, ennek hatására felborulhat az immunrendszerhez szorosan kapcsolódó bélflóra egyensúlya, ami emésztőrendszeri panaszok, sőt betegségek kialakulásához vezethet.


A bélflórában élő jótékony baktériumok szaporodásához megfelelő mennyiségű prebiotikumra van szükség. Egy olyan természetes, az élelmiszerekben megtalálható anyagról van szó, melyet kizárólag ezek a mikroorganizmusok képesek hasznosítani és energiává átalakítani: erre sem a szervezet, sem a káros baktériumok, gombák, illetve vírusok nem képesek, ahogyan a prebiotikumok a gyomorsavnak is ellenállnak. Amikor kevesebb prebiotikum –elsősorban oligoszacharidok, az inulin, illetve a laktóz­– jut a szervezetbe, a probiotikumok mennyisége is csökkeni fog, ami a bélflóra egyensúlyának felbomlásához vezethet. Az immunrendszer működését közvetlenül befolyásoló bélflóra ugyanis akkor tudja megfelelően ellátni a feladatát, ha legalább 60 –egyes vélekedések szerint 80– százalékban hasznos baktériumok alkotják.

A vitaminok termeléséhez is hozzájárulnak

A prebiotikumok nem csupán a probiotikumok szaporodását, hanem vitamin előállító képességüket is ösztönzik: jelenlétüknek köszönhetően nő a bélben termelődő B-7 és B-12 vitamin, valamint a K-vitamin mennyisége. Ezen kívül hozzájárulnak a helyes vércukorszint beállításához, az ásványi anyagok felszívódásához és a rákkeltő anyagok megkötéséhez. A lebomlásuk során keletkező zsírsavak energiával látják el a bélnyálkahártya sejtjeit. A brüsszeli Université Catholique de Louvain kutatóinak sikerült igazolni, hogy a prebiotikumok csökkentik az LDL (rossz) koleszterin és triglicerid mennyiségét a vérben, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Mindemellett, akadályozzák a káros baktériumok megtapadását a bélnyálkahártyán, ezáltal gátolják a szaporodásukat, valamint a vastagbél mozgásának ösztönzésével javítják az emésztést és a székletürítést.

Segítenek a bélflóra helyreállításában

Felborítja a bélflóra egyensúlyát a helytelen táplálkozás, a túlzott alkohol és gyógyszerfogyasztás, valamint a stressz is, ezek hatására ugyanis jelentősen csökkenhet a jótékony baktériumok arány a bélrendszerben. Bár az antibiotikumokat a káros baktériumok legyőzésére használják, sajnos a probiotikus törzseket sem kímélik. Ezért lényeges, hogy az antibiotikumok szedésével párhuzamosan ne csupán a probiotikumok, hanem a prebiotikumok bevitelét is növeljük.  

Hirdetés

Swiss Probiotix

Probiotikus kiegészítő

Fagyasztott-szárított, szakszerűen összeállított kiváló hatású probiotikus étrend-kiegészítő, bélben feloldódó vegetáriánus kapszulákban. 10 válogatott jótékony baktériumfajból áll, kapszulánként 4 milliárd sejtet tartalmaz. A szakszerű összeállítás eredményeképpen biztosítja a szervezet számára a szükséges jótékony baktériumokat. Megfelel a vegetáriánus étrend követelményeinek. A vastagbélflóra egészsége az erős immunrendszer, a jó egészség és a hosszú élet alapja, mivel jelentős szerepet játszik az emésztési folyamatokban. A jótékony (probiotikus) baktériumokat más néven probiotikumoknak hívják. Ezek felelősek a bélrendszer védelméért, az egészséges bélflóra egyensúlyáért.

A rostok jelentik a megoldást

Legegyszerűbben a növényi rostok fokozott bevitelével pótolható a hiányzó prebiotikum mennyiség. Ez speciális táplálékkiegészítők, illetve a spárga, a hüvelyesek, a fokhagyma, a zab, a tönkölybúza, a hagyma, a banán, a pitypang, az Aloe vera és a magvak, főként a dió, valamint az inulint tartalmazó cikória, articsóka és csicsóka fogyasztásával érhető el. Bár a tej természetesen nem tartalmaz növényi rostokat, a benne található laktóz szintén prebiotikus tulajdonságú.

Tudtad?

A szimbiotikumok olyan készítmények, amelyekben ideális arányban és mennyiségben találhatók probiotikum törzsek, valamint prebiotikumok.

TOVÁBBI CIKKEK

Izzadás és testszag: okok és megoldások 1 Elolvasom

Izzadás és testszag: okok és megoldások

A fokozott izzadással járó kellemetlen testszagnak számos oka lehet. Kiválthatják a helytelen táplálkozás miatt a szervezetben felgyülemlett salakanyagok, a gyomorban és a bőrön elszaporodó baktériumok, illetve egyes betegségek. Hatékony ellenszere lehet a kellemetlen kóros testszagnak a méregtelenítés, valamint a kiváló okként szóba jöhető betegségek diagnosztizálása. TOVÁBB