Puffadás kezelése | Gázképződés ellen probiotikumok

Szinte nincs olyan ember, aki élete során ne tapasztalta volna meg a puffadással és a túlzott gázképződéssel járó panaszokat. A puffadás kezelése és a szellentési kényszer megelőzése probiotikumokkal is megoldható, segítségükkel búcsút inthetünk a kínzó feszítő hasnak.

Puffadás kezelése | Gázképződés ellen probiotikumok

Bélgázok kétféle módon távozhatnak a szervezetből: szájon keresztül, vagy a végbélnyíláson át. Bár a puffadást is okozó túlzott gázképződés emésztési zavarokra, illetve a bélflóra egyensúlyának megbomlására is utalhat, bizonyos keretek között normális jelenség. A bélgázok főként széndioxidból, oxigénből, azótból, hidrogénből és esetenként metánból állnak, a szellentés kellemetlen szaga abból ered, hogy a bélben –a bélflóra részeként– olyan baktériumok élnek, amelyek kén alapú gázt is termelnek.

Betegségek és helytelen táplálkozás

A gázosodás miatt kialakuló puffadás, ha nem szervi elváltozás okozza, rendszerint a helytelen táplálkozás –szénsavas üdítőitalok, káros adalékanyagokat tartalmazó, allergiát okozó ételek stb.– vagy a nem megfelelő étkezési szokások eredménye. Amikor gyorsan, alapos rágás nélkül tömjük magunkba az ételt, felesleges levegőt is lenyelünk, ez pedig hozzáárulhat a puffadáshoz. Szintén gyakori kísérő tünete az irritábilis bél szindrómának (IBS), ahogyan a Crohn-betegséggel és más bélproblémákkal, főképpen gyulladásokkal, illetve a vastagbélrákkal is kapcsolatba hozható. Jó tudni, hogy ha a bélproblémák miatt, a béltraktus bal oldalán jelentkezik fájdalom, a panaszok könnyen összekeverhetők az infarktussal, amikor a jobb oldalt érintik, a tünetek hasonlíthatnak az epe működési zavarára, vagy akut vakbélgyulladásra. Ezért lényeges a puffadás kezelése, hiszen ezzel elkerülhetők a kellemetlen panaszok.

Fontos a megfelelő étrend

A fokozott gázképződést, és így a puffadást egyes élelmiszerek is kiválthatják, így ezek ismeretében egyszerűbb a puffadás kezelése. Ilyen a legtöbb szénhidráttartalmú étel, a cukrok közül a raffinóz, a laktóz, a fruktóz és a szorbit. Raffinózt tartalmaz a bab (a legtöbbet), a kelbimbó, a káposzta, a brokkoli, a spárga és egyéb gabonafélék. A laktóz egy természetes tejcukor, ezért szinte minden tejtermékben –sajtok, túrók, fagylalt stb.– fellelhető. Fruktózzal találkozhatunk a hagymában, az articsókában és általában a gyümölcsökben. Szintén a gyümölcsökben található meg a szorbit, ami számos diabetikus termék édesítőszere. Elősegítik a puffadást a keményítőt tartalmazó ételek, ilyen a burgonya és a búza, míg a zsírokban és fehérjékben bővelkedő élelmiszerek éppen ellenkező hatást váltanak ki.

Segíthetnek a puffadás kezelésekor a probiotikumok

Sokat segíthet a kellemetlen gázképződés és a puffadás kezelése során, illetve megelőzésében az étrendváltás, valamint a probiotikumok bevitele. A probiotikumok (probiotikus baktériumok) ugyanis helyreállítják a bélflórát, amely így hatékonyabban gátolja meg a túlzott gázképződést és a puffadást. Lényeges, hogy a puffadás kezelése érdekében a probiotikumok mellett prebiotikumokat is fogyasszunk, hiszen ezek jelentik a probiotikus baktériumok táplálékát, így elengedhetetlenek a szaporodásukhoz.

Hirdetés

Swiss Probiotix

Probiotikus kiegészítő

Fagyasztott-szárított, szakszerűen összeállított kiváló hatású probiotikus étrend-kiegészítő, bélben feloldódó vegetáriánus kapszulákban. 10 válogatott jótékony baktériumfajból áll, kapszulánként 4 milliárd sejtet tartalmaz. A szakszerű összeállítás eredményeképpen biztosítja a szervezet számára a szükséges jótékony baktériumokat. Megfelel a vegetáriánus étrend követelményeinek. A vastagbélflóra egészsége az erős immunrendszer, a jó egészség és a hosszú élet alapja, mivel jelentős szerepet játszik az emésztési folyamatokban. A jótékony (probiotikus) baktériumokat más néven probiotikumoknak hívják. Ezek felelősek a bélrendszer védelméért, az egészséges bélflóra egyensúlyáért.

Mit mondanak a tudósok?

A bélgázok tranzitidejét, illetve a bélgáz-toleranciát vizsgálták húsz irritábilis bél szindrómában szenvedő és húsz egészséges személynél a spanyol L'Hospital Universitari Vall d'Hebron (Vall d'Hebron Egyetemi Kórház) kutatói. Egy nitrogén-dioxidból, oxigénből és szén-monoxidból álló gázkeveréket juttattak a páciensek éhbelébe, majd megfigyelték a reakcióikat. Kiderült, hogy az IBS-es betegek kilencven százalékánál kialakult a gázvisszatartás, gyomor- és bélrendszeri tünetek, valamint puffadás jelentkezett. Ezzel szemben a kontrollcsoport tagjainak mindössze húsz százalékánál mutattak ki hasonló működési rendellenességeket. A kutatásról szóló cikk a Gut folyóiratban jelent meg.

Tudtad?

Az emberi szervezet napi 1,5-2 liter gázt termel, amit –valamilyen módon– átlagosan napi 14 alkalommal ürít ki.

Puffadást okozó ételek - Puffasztó italok 166

Bizonyos ételek és italok hátasára gyomrunk, hasunk puffadni kezd. Ez nem minden esetben jelenti azt, hogy baj van az emésztésünkkel: a puffadás legtöbbször a bevitt élelem lebontása során kialakuló, természetes gázok következménye. Ismerjük meg a leggyakoribb, puffasztó ételeket és italokat, hogy megelőzhessük a kellemetlen panaszok kialakulását. Mindannyiunk álma a lapos, vagy akár „kocka” ...
Olvassa tovább

Hogyan lehet orvosolni a felfúvódást és a puffadást? 160

Gondolkozott már azon, mekkora munkát végez az emésztőrendszerünk? Mennyi étel halad át rajta az életünk során? Számoljunk együtt: felmérések szerint egy 70 kg-os aktív férfi körülbelül 1,5 kg ételt vesz magához naponta. Egy év alatt tehát mintegy fél tonna ételt fogyaszt el, ami valóban tiszteletre méltó teljesítmény! Miközben az autók és a háztartási gépek rendszeres karbantartása természe...
Olvassa tovább

Puffadás, görcs, szelelés: tejérzékenység a háttérben 104

Gyakorta szelel, puffad, esetleg görcsöl? Gondolt már arra, hogy tejérzékenységben szenved? Allergiás reakciót szinte bármilyen élelmiszer kiválthat, de egyes táplálékok a kelleténél is gyakrabban okoznak ilyen jellegű problémát. A tehéntej éppen ilyen élelmiszer. Gyakori szelelés, puffadás, netán görcsölés kínozza? Ne igyon tejet! Allergiás reakciót szinte bármilyen élelmiszer kiválthat, ...
Olvassa tovább