Új hatóanyag a rák ellen | Helyben pusztítják el a daganatot

Belgyógyászat Napoli Elisa | Életmód és étrend tanácsadás
Új hatóanyag a rák ellen | Helyben pusztítják el a daganatot 1 Kép nagyítása

Száz százalékban sikerült meggyógyítani daganatos egereket, közvetlenül a tumorba beadott injekcióval, sőt, a primer daganatok mellett az áttétek is megszűntek. A rák ellen alkalmazott új vegyülethez nagy reményeket fűz a tudományos világ, már embereken is elkezdték a tesztelést.


A múltban több olyan kísérlet zajlott, amelyek során különböző mikroorganizmusokat és más immunstimulánsokat (immunerősítőket) juttattak közvetlenül a daganatokba. Bár állatok esetében bíztatóak voltak az eredmények, egészen mostanáig, nem volt olyan hatóanyag, ami embereknél is sikerrel alkalmazható. Ezt a módszert gondolták tovább a kaliforniai Stanford Egyetem munkatársai, akik speciális összetételű vegyülettel kezelték, az előzőleg rákkal megbetegített egereket.

Nemcsak a közvetlenül kezelt daganat ellen hatásos

Először két ponton, a hasi bőr alá fecskendezett rákos sejtekkel fertőzték meg a kísérleti egereket, majd megvárták, hogy kifejlődjön a limfómás daganat. Ezt követően, húsz, különböző összetételű hatóanyagot injekcióztak az egyik tumorba, és nyomon követték a keverék hatását. Külön figyelték a kezelt, és a mellette lévő, kezeletlen daganatot. A leghatékonyabbnak a rák-specifikus T-sejteket aktiváló OX40 receptor hatását, a környező immunsejtekkel együtt felerősítő, CpG oligonukleotid, és annak az antitestnek az együttes alkalmazása bizonyult, amelyik összekapcsolódva az OX40 receptorral, a rákos sejtek megsemmisítésére ösztönzi a T-sejteket. A kutatók szerint a két molekula önmagában kevés hasznot hozna, együtt azonban rendkívül hatékonyak. Alig tíz nap alatt eltűntek azok a tumorok, amikbe közvetlenül bejuttatták a vegyületet, míg a kezelést nem kapó daganatok 20 napon belül szívódtak fel. 90 egérből 87 már az első beavatkozás, a maradék három a megismételt terápia hatására gyógyult meg. Ehhez hasonló eredményeket értek el melanómás és vastagbélrákos egyedeknél. Mindez annak köszönhető, hogy a kezelés kifejezetten azokat a T-sejteket ösztönzi még jobb munkára, amelyeket a szervezet tulajdonképpen „előszűrt”, így ezek korábban már felismerték az adott rákos sejtekre jellemző, rendellenes fehérjéket.   

Mellrákra is kipróbálták

A kutatás következő fázisában mellrákos egereknek adták a hatóanyagot, amely ugyanúgy viselkedett, mint az előzőekben. Azaz, a beinjekciózott daganat növekedése visszafordult, valamint áttétek sem alakultak ki, a kezeletlen tumor szintén felszívódott. Ez azért nagyon fontos, mert az egerekben kifejlődő mellrák hasonlít a legjobban az emberi tumorhoz. Valószínűsíthető, hogy a vegyülettel szinte az összes típusú rák megszüntethető, de különösen a kemény tumorok gyógyításában lehet hatékony, ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy egyszerre csak egyféle rákot képes gyógyítani.

Indulnak a humán kísérletek

Korábban is sikerült hasonló eredményeket elérni egereken folytatott kísérletekben, azonban ezek az ígéretesnek tűnő próbálkozások emberek esetében sajnos nem hozták a várt eredményeket. Most azonban a tudósok sokkal bizakodóbbak, úgy gondolják, hogy az új hatóanyag a humán kutatásokban is megállja majd a helyét. Hogy ezt bizonyítsák, először korai stádiumú limfómával küzdő pácienseken próbálják ki az újonnan kifejlesztett vegyületet. Mint a kutatást vezető Ronald Levy professzor rámutatott, a terápia a műtéti megoldásokat is kiegészítheti, ugyanis meggátolhatja az áttétek kialakulást, megtisztíthatja a szervezetet a visszamaradt, aktív rákos sejtektől, ezáltal megóvhat a kiújulástól, valamint hatékony lehet az öröklött rákos megbetegedések kezelésében.

Őszi betegségek és méregtelenítés 1 Elolvasom

Őszi betegségek és méregtelenítés

A megfázás, köhögés, influenza, torokfájás és a nátha gyakori őszi betegségek. Megelőzésükhöz hozzájárul az immunrendszer megerősítése, illetve az időben elvégzett méregtelenítés és tisztítókúra. Akkor sem kell kétségbeesni, ha már elkaptuk valamelyik őszi betegséget, ilyenkor is számos természetes megoldás, nyers élelmiszerek és teák állnak a rendelkezésünkre. TOVÁBB