Rák az utóbélben: gondoljunk a megelőzésre

A 1.5-2 méter hosszú, a vastagbélből, a végbélből és a vakbélből álló utóbél az anyagcsere utolsó fázisában kap szerepet. Feladata az emészthetetlen anyagok továbbítása, a víz és az ásványi sók felszívása, ezáltal pedig a széklet sűrítése, valamint eltávolítása. A vastagbélrák és a végbélrák előfordulása világszerte folyamatosan növekszik, Európában évente közel 200 ezer új megbetegedést regisztrálnak.

Rák az utóbélben: gondoljunk a megelőzésre

Az utóbélhez tartozó vastag- és végbélben kialakuló rák (összefoglaló néven kolorektális rák) a fejlett országokban minden ötödik embert érinti. Valamennyi daganattípust figyelembe véve a tüdőrák után az utóbél rákos elváltozásai fordulnak elő a leggyakrabban, az összes daganatos megbetegedés 15-20 százaléka hozható összefüggésbe a vastagbéllel és a végbéllel. Népbetegségről van szó, hiszen a világon évente több mint 600 ezer, csak Európában közel 200 ezer esetben mutatják ki a betegség valamilyen formáját.

Hogyan alakul ki rák a vastagbélben?

A vastagbélrák és végbélrák megjelenéséhez számos kockázati tényező kapcsolódik. Ilyen a zsíros, fűszeres, magas kalóriatartalmú és rostban szegény étrend, az alkohol és vörös húsok túlzott fogyasztása, valamint az 50 év feletti életkor. Ezzel szemben a zöldségek és gyümölcsök fokozott bevitele hozzájárul a rák kialakulásának megelőzéséhez. A rák közvetlen előfutárának tekinthetők a vastagbél és a végbél nyálkahártyáján fellelhető, egyébként jóindulatú polipok.

A polipok és a rák

Léteznek telepekben, a bél felületéhez tapadó és az úgynevezett kocsányos polipok, amelyek a bélfalhoz csak egy vékony szövetszálon keresztül kapcsolódnak. Annak a lehetősége, hogy az utóbélben található polip rosszindulatúvá váljon, nagyban függ a méretétől: Kicsi az esélye a rák kialakulásának, ha a polip nagyjából 1,5 centiméter-, míg a 1,5-2,5 centiméteres polipok már okot adhatnak az aggodalomra. Nagy a valószínűsége a kóros elváltozásnak, amennyiben a polip mérete meghaladja a 2,5 centimétert. Miután a polip rosszindulatú daganattá alakul, a mikroszkópos vizsgálatok alapján különféle szövettani képet mutat. E szerint a vastagbélrák lehet pecsétgyűrűsejtes – ez a legagresszívebb – adenocarcinoma, mucinosus adenocarcinoma és laphámrák.

Mik az első tünetek?

A legtöbb esetben a vastagbélrák és a végbélrák eleinte nem jár ijesztő tünetekkel, a jellemzőnek gondolt vérzés is csupán az esetek öt százalékában jelentkezik. Ellentétben sok más rákos megbetegedéssel, a korai szakaszban nincs fájdalom vagy fizikai hanyatlás, sokszor ezért csak áttéteiből – ezek között a májrák a leggyakoribb, mivel a két szerv az anyagcseres során folyamatos kapcsolatban van egymással – derül fény a panaszok eredetére. Az utóbélrák kezdeti tünetei enyhék, és azoknak nagy része könnyen összetéveszthető más gyomor és bélproblémával, mint a véletlenszerűen előforduló székrekedés és hasmenés, a súlycsökkenés, a vérszegénység, illetve az ezekből adódó fáradékonyság, gyengeség, általános rossz közérzet. Éppen ezért, amennyiben a széklet hirtelen megváltozik, szorulás és hasmenés váltogatja egymást, vér vagy nyálka jelenik meg a székletben, állandósulnak a hasi görcsök, erőteljes fogyás, illetve a hasüregben kitapintható duzzanat, míg a jobb bordaívnél fájdalom tapasztalható, azonnal forduljunk orvoshoz. Az elváltozás korai felismeréséhez járul hozzá a bélflóra összetételének vizsgálata, melyből már a rákmegelőző állapotra is következtetni lehet.

Megelőzés és méregtelenítés

Mint oly sok más daganatos megbetegedés, életmódváltással a vastagbélrák és a végbélrák is jó eséllyel megelőzhető. Fontos a rendszeres testmozgás és a helyes étrend, valamint a szervezetünkben óhatatlanul felhalmozódó méreganyagok eltávolítása. Ne feledjük: A toxinoktól megszabadított „tiszta” szervezet képes egészségesen működni, hiszen a méregtelenítés során immunrendszerünket is erősítjük.

Tüdőrák megelőzése | Tüdőrák kezelése | Tüdőrák tünetei 180

A tüdőrák világszerte a leggyakoribb, és legagresszívebb daganatos megbetegedés. Rendkívül gyorsan képez áttéteket, ez is hozzájárul ahhoz, hogy az elhalálozás esélye kiugróan magas. Ráadásul egyre többeket érint, évente közel 1,8 millió új beteget regisztrálnak. Ezért fontos, hogy ismerjük a tüdőrák tüneteit, valamint megelőzésének és kezelésének módjait. A tüdőrákban szenvedők nagyon gyakra...
Olvassa tovább

Tüdőrák okai és tünetei | Amit jobb tudni a tüdőrákról 178

A tüdőrák a három leggyakoribb daganat egyike, a rákos betegek negyede tüdőrákban szenved. Rendkívül agresszív betegség, a daganatok közül a tüdőben kialakuló vezet a leggyakrabban halálhoz. Az időben felfedezett tüdőrák sok esetben gyógyítható, vagy legalábbis növekedése és szóródása megállítható, ugyanakkor a korai diagnózis, és a megfelelő kezelés hiányában a túlélés esélye nagyon alacsony. ...
Olvassa tovább

Vastagbélrák ellen | A betegség megelőzése és kezelése 178

A vastagbélrák a fejlett társadalmakban a három leggyakoribb rosszindulatú daganat egyike, ráadásul az utóbbi években megsokszorozódott a betegek száma. Pedig a vastagbélrák ellen számos működő módszer létezik: a leghatékonyabb a szűrővizsgálatok elvégzése, valamint a rendszeres méregtelenítés. Annak ellenére, hogy a vastagbélrák a legkönnyebben kiszűrhető daganatos megbetegedés, előfordulása...
Olvassa tovább