Reflux

Belgyógyászat Dr. Podlupszki Csaba | Gasztroenterológus
Reflux 1 Kép nagyítása

A reflux betegség – másnéven: gastrooesophagealis, gasztroözofageális, reflux betegség, GORB vagy GERD – tünetei nem mindig egyértelműek, a betegség sokszor rejtve marad. A betegség oka leggyakrabban a helytelen táplálkozási szokásokban keresendő.


Mikor betegség a reflux?

A kérdés indokolt, mert reflux jelenség az egészséges ember szervezetében is előfordulhat. A reflux szó visszafolyást jelent, mégpedig a félig emésztett, gyomorsavval kevert étel visszafolyását a gyomorból és a patkóbélből (a vékonybél első szakaszából) a nyelőcsőbe. Egészséges ember esetében a fokozott hasűri nyomás okozhat reflux tüneteket, például akkor, amikor egy kiadós vacsora után rögtön aludni térünk, vagy a megfelelő méretnél szűkebb és szorosabb ruhát vettünk fel, esetleg előrehajláskor, vagy hasizom erősítő gyakorlatok során. A reflux tüneteit gyakran észre sem vesszük. Reflux betegségről akkor beszélünk, amikor a jelenség már panaszokat okoz.

Melyek a reflux tünetei?

A reflux tünetei a betegség súlyosságától függően változhatnak. Ugyanakkor ismert az úgynevezett „néma” reflux jelenség is. Ebben az esetben nagyon nehéz felismerni a tünetek mögött a reflux betegséget. A legjellemzőbb tünetek közé tartozik a gyomorégés, amely valójában a nyelőcső fájdalma, és a mellkas közepe táján érezhető. A reflux velejárója a keserű és savas szájíz, a kellemetlen szájszag, további tünet lehet a krónikus köhögés és a gyakran visszatérő orrgarat gyulladás is. Súlyosabb esetekben a reflux az asztma tüneteit is mutathatja, illetve nehezített, fájdalmas nyelést okoz, továbbá a fogak jellegzetes eróziójához vezet.

Mi váltja ki a reflux betegséget?

A fent említett, fokozott hasűri nyomásból is eredő jelenségek akkor vezetnek reflux betegséghez, ha rendszeressé válnak. Ha a szükségesnél nagyobb adagokat fogyasztunk minden étkezésnél, akkor ennek következtében nagy valószínűséggel túlsúly alakul ki. Ez a túlsúly már elegendő ahhoz, hogy reflux panaszokat okozzon. Amennyiben nem figyelünk ételeink jó minőségére sem, akkor megváltozik a bélflóra összetétele, az emésztési folyamat lassul, és a bélrendszerben elszaporodhatnak a káros baktériumok. Mindez együtt hozzájárulhat a reflux betegség kialakulásához. Az alkoholfogyasztás, a dohányzás pedig tovább rontja az állapotot. A gyomorból a nyelőcsőbe visszaáramló savas gyomortartalom égető, rendkívül kellemetlen érzést okoz, és gyakran a nyelőcső gyulladását idézi elő. A reflux megjelenése gyógyszerek mellékhatása is lehet. Egyes nyugtatók, illetve szteroidot tartalmazó készítmények ellazíthatják a nyelőcső alsó záróizmát. E záróizom feladata éppen az, hogy megakadályozza a gyomortartalom visszajutását a nyelőcsőbe. Ugyanígy csökkenti a záróizom tónusát néhány élelmiszer is, például a zsír, a csokoládé és a mentol. A reflux gyakran a terhesség második szakaszában is előfordul. Ez érthető, hiszen a megnövekedett méh nyomást gyakorol a gyomorra. Ebben az esetben, ha más reflux betegséget előidéző tényező nem áll fenn, a panaszok a szülést követően megszűnnek.

Hogyan kezelhető, illetve hogyan előzhető meg a reflux betegség?

A leggyakrabban alkalmazott szerek az úgynevezett savközömbösítők. Ezek a készítmények hatékonyan enyhítik az alkalmanként jelentkező tüneteket. Enyhe esetben meg is szüntetik azokat. A reflux kiváltó okait azonban nem kezelik. A savközömbösítő készítmények általában recept nélkül is megvásárolhatóak, egyszerű megoldást kínálnak, azonban nem az okokat kezelik, ezért hosszú távon nem nyújtanak megoldást. A következő lehetőség reflux esetén az orvos felkeresése, aki már receptre kapható gyógyszert javasol. Abban az esetben, amikor már a betegségnek szövődményei is jelentkeznek – nyelőcsőgyulladás, -szűkület, esetleg –daganat, vagy idült légúti megbetegedések, szívpanaszok –, kellemetlen vizsgálatok elvégzése után derítik ki, hogy a betegségek hátterében a reflux áll. Az orvosok először gyakran gyomorfekélyre, vagy szívinfarktusra gyanakodnak, és csak alapos vizsgálatokat követően jutnak el a reflux betegséghez, mint a panaszok okozójához. A legtöbbet akkor tehetjük az egészségért, ha a reflux megelőzésére törekszünk. Abban a stádiumban, amikor a betegség első tünetei már jelentkeznek, életmód változtatással jelentős javulás érhető el. A változtatás lényege az egészséges táplálkozás és az egészséges bélflóra helyreállítása. Inkább gyakrabban együnk kevesebbet, utoljára lefekvés előtt 3-4 órával étkezzünk, tartózkodjunk a zsíros, erősen fűszeres ételektől, az alkoholtól és a dohányzástól. Kezdjük az életmódváltást a korábban lerakódott méreganyagok eltávolításával.

Csecsemők esetében

Sajnos a reflux kisbabáknál is előfordulhat, bár csak nagyon ritkán. Az újszülöttek nyelőcső záróizma még nem eléggé erős, ezért fordul elő a köznyelvben bukásnak nevezett jelenség, amikor a kicsi visszaböfögi, visszaköpi az anyatejet, illetve a tápszert. A reflux jelenség teljesen természetes néhány hónapos korig (akár egyéves korig is). Minden evés után fontos büfiztetést végezni. Különösen figyeljünk erre a túl mohó babáknál, hogy így minél kevesebb levegőt nyeljenek. Amennyiben a bukások később sem szűnnek meg, akkor változtassunk a tápláláson, ehhez a gyermekorvos vagy a védőnő valamint a babaápolási szakirodalom tud segítséget nyújtani. Amíg a baba szemmel láthatóan elégedett, és szépen fejlődik, nincs ok az aggodalomra. Azonban, ha a gyermek gyarapodása megáll, esetleg súlyvesztés tapasztalható, akkor mindenképpen szükséges mielőbb orvoshoz fordulni.