Csökkentsük a rheumatoid arthritis tüneteit

A rheumatoid arthritis (reumatoid artritisz), azaz a kisízületek szimmetrikus reumás ízületi gyulladása autoimmun eredetű betegség. Leggyakrabban a 20 és 50 év közötti nőket támadja meg.

Csökkentsük a rheumatoid arthritis tüneteit

A támasztó-, illetve mozgatórendszert érintő reumatikus elváltozások egyik legsúlyosabb formája az ízületeket megtámadó rheumatoid arthritis (reumatoid artritisz). Idült gyulladásos megbetegedéséről van szó, mely az ízület belhártyájának megvastagodásával, valamint az ízületek közötti folyadék felszaporodásával jár. Az ízületi gyulladás kiváltó oka, hogy az immunrendszer hibás működése miatt a szervezet idegen testként azonosítja és megtámadja az ízületeket borító porcot.

Fokozatosan alakul ki a reumás ízületi gyulladás

Kezdetben rossz közérzet, láz és súlycsökkenés, majd az ízület fokozatos pusztulásával párhuzamosan akadályozott ízületi mozgás, izomgörcs, illetve ínhüvelygyulladás jelentkezik. A rheumatoid arthritis (reumatoid artritisz) végső stádiumában a beteg ízület elmeszesedik és fájdalmasan megmerevedik, behajlított állapota állandósul. Gyakoriak az ízületi torzulások, valamint a reumás csomók és csontdeformációk. A rheumatoid arthritis a népesség egy százalékát érinti, a nőknél két-háromszor gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál. Megjelenésében az öröklött hajlam is szerepet játszhat, azonban az autoimmun betegséget, így a reumás ízületi gyuladást is általában valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés váltja ki. Elsősorban a 20-50 évesek körében gyakori, de gyermekeknél és időskorban is előfordulhat. A rheumatoid arthritis általában a végtagok, a kéz és a láb ízületeit támadja meg először a legtöbb esetben a gyulladás szimmetrikusan alakul ki. Különlegessége, hogy vándorol, amikor az egyik helyen csökkennek a panaszok egy másik ízületben, általában az ellentétes oldalon, újra fellobban az erős fájdalommal járó ízületi gyulladás.

A rheumatoid arthritis legfontosabb tünetek

  • Ízületi merevség, amely különösen a reggel órákban jelentkezik. Mozgás mellett nagyjából egy óra elteltével enyhülni kezd
  • Duzzanatok, valamint ödéma a kéz, a láb és az ujjak ízületein
  • Kipirosodott bőr, főleg az ízületi gyulladással érintett testrészeken
  • Az egyszerű hétköznapi mozdulatok is ízületi fájdalmat okoznak
  • Csökkenő fizikai erő
  • A folyamatos gyulladás következményeként kialakuló súlyvesztés
  • Az idő múlásával az állandó reumás ízületi gyulladás, a kialakuló csontciszták és a meszesedés hatására a végtagok visszafordíthatatlanul deformálódnak

A rheumatoid arthritis kezelése

Általában szájon át, illetve vénásan vagy ízületbe beadott szteroid gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerekkel, porcképzőkkel, citotoxikus készítményekkel kezelik. Súlyos elváltozások esetén a reumás ízületi gyulladás ortopédiai műtéte javasolt.

Természetes megoldások és életmódváltás

A rheumatoid arthritis tüneteit a helyes táplálkozással is csökkenthetjük. Étkezéseink legyenek változatosak és kiegyensúlyozottak, kerüljük az elhízást, hiszen a súlyfelesleg még jobban megterheli beteg ízületeinket. Jót tesz a gyümölcsök, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és az olajos magvak, valamint az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztása. Gondoljunk arra is, hogy a magnézium erősíti a csontokat és az ízületeket, így hozzájárulhat a reumás ízületi gyulladás kezeléséhez! Fontos a gyakori testmozgás, ám tartózkodjunk azoktól a sportoktól, amelyek erősen igénybe veszik izmainkat, ízületeinket. Megfelel a célnak a mozgásterápia, az úszás, a vízi torna vagy akár a napi fél óra intenzív séta – a rheumatoid arthritis esetében a fizikai aktivitás fokozása a lényeg. Nagyon fontos, hogy ha sportolás közben fájdalmat érzünk, azonnal álljunk meg és pihentessük sajgó ízületeinket.

Néhány ajánlott élelmiszer

Sáfrány: fogyasszunk minél több sáfránnyal készült ételt, ez az értékes fűszer ugyanis remek fájdalomcsillapító tulajdonsággal bír. Kivonata ráadásul úgy enyhíti az ízületi gyulladást, hogy nincsen semmiféle mellékhatása.

Brokkoli: gyakori bevitele segít megelőzni a rheumatoid arthritis kialakulását. A brokkoliban található szulforafán lassítja a porcok kopását, erősíti az ízületeket.

Kurkuma: természetes gyulladáscsökkentő a kurkuma is, antioxidánsként enyhíti a rheumatoid arthritis tüneteit.

Olívaolaj: külsőleg és belsőleg alkalmazva is képes csökkenti az ízületi gyulladást, ezért ne csak magában, vagy más ételekkel társítva fogyasszuk. Napi két alkalommal masszírozzuk be vele a rheumatoid artritis által érintett gyulladt területeket.

Tudtad?

A reumás ízületi gyulladásban szenvedők jobban teszik, ha kerülik a napozást és minden egyéb hőforrást a meleg ugyanis erősen ronthat az állapotukon.

Kalapácsujj | Masszírozás és műtét 51

Kellemetlen és fájdalmas: az elsősorban a láb középső három ujján kialakuló kalapácsujj igencsak megkeserítheti mindennapjainkat. Pedig az ízületi deformációval járó kalapácsujj elkerülhető lenne, ahogyan kezelésére, megszüntetésére is számos gyógymód, illetve műtét létezik, ahogyan a masszázs is sokat segíthet állapotunkon. Gyakori elváltozásról van szó, mely a nőknél közel tízszer nagyobb esélly...
Olvassa tovább

Bélflóra és betegségek | Hogyan segíthetnek a probiotikumok? 1

A bélflóra jótékony és káros baktériumok életközössége, melyben kisebb mennyiségben vírusok, valamint gombák is helyet kapnak. Amikor a káros baktériumok túlsúlyba kerülnek, a bélflóra egyensúlya felbomlik, és különböző betegségek alakulnak ki. Ilyenkor vehetjük hasznát a probiotikus baktériumokat tartalmazó probiotikumoknak.A vastagbélben elhelyezkedő bélflóra állapota alapvetően meghatározza egé...
Olvassa tovább

Ízületi gyulladás tünetei | Arthritis okai és kezelése 1

Az ízületi gyulladás (arthritis) autoimmun, gyulladásos megbetegedés. Tulajdonképpen arról van szó, hogy az immunrendszer helytelen reakciója miatt a szervezet „megtámadja” az ízületeket. Ahhoz, hogy időben megkezdődhessen a kezelése, tisztában kell lenni azzal, melyek az ízületi gyulladás tünetei, valamint az ízületi gyulladás okai.Elsősorban a középkorúak betegsége az ízületi gyulladás (arthriti...
Olvassa tovább