Folsav a stroke ellen | Megelőzheti az infarktust is

Folsav a stroke ellen  | Megelőzheti az infarktust is  1 Kép nagyítása

Tudósoknak sikerült bizonyítékot találni arra, hogy a magas vérnyomásban szenvedőknél a folsav csökkentheti az stroke, valamint a szívroham kialakulásának kockázatát. A megelőzés akkor a leghatékonyabb, ha a folsavat a hagyományos vérnyomáscsökkentő szerekkel együtt alkalmazzák.


A Peking University First Hospital kutatási eredményei szerint, a B-vitaminok közé tartozó folsav (B9-vitamin) bevitele –egyéb, magas vérnyomásra szedett gyógykészítményekkel − jelentősen csökkenti az érrendszeri elváltozások következtében kialakuló megbetegedések, köztük a stroke kockázatát. Jelen pillanatban az stroke (szélütés, gutaütés) a világon a második –Kínában a leggyakoribb− elhalálozási ok. A mielőbbi felismerés mellett, rendkívül fontos a megelőzés, a stroke ugyanis az esetek közel nyolcvan százalékában már első alkalommal halálhoz vezet.

Reménykeltő kutatási eredmények

A folsav jótékony tulajdonságait már régóta vizsgálják, ám a tudósok mostanáig nem tudták pontosan meghatározni, milyen szerepe lehet a keringési megbetegedések esetén. Ezen változtatott a Peking University First Hospital kutatócsoportja, mely bizonyítékot talált arra, hogy a magas vérnyomásra felírt hagyományos gyógyszerek stroke megelőző hatása megsokszorozódik, ha a terápiát folsavval egészítik ki. A tanulmány a Journal of the American Medical Association (JAMA) szaklapban jelent meg.

Dr. Yong Huo vezetésével a felmérés során közel 20 700, magas vérnyomásban szenvedő, de szélütésen vagy szívrohamon még át nem esett beteg vizsgálati eredményeit értékelték. A résztvevőket két csoportra osztották: az első csoport tagjai kizárólag a szokásos vérnyomáscsökkentő gyógyszert, a második csoport a gyógyszer mellett, napi rendszerességgel folsavat is szedtek. A kutatás közel négy és fél éven keresztül tartott, ez idő alatt a hagyományos gyógyszeres kezelést kapók 3,4 százaléka esett át stroke-on, illetve agyvérzésen, míg a másik csoportban ez az arány csak 2,7 százalék volt. Mindez azt jelenti, hogy a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és a folsav egyszerre történő alkalmazása 0,7 százalékkal csökkentette a stroke és az agyvérzés kialakulásának abszolút, és 21 százalékkal a relatív kockázatát. A folsav kúra ezen kívül, ischaemiás (vértelen) stroke és a szívroham kockázatát is mérsékelte. A kutatást figyelemmel kísérő bostoni Harvard T.H. Chan School of Public Health orvosai,  Meir Stampfer és Walter Willett, arra a következtetésre jutottak, hogy a folsav fogyasztása a normális vérnyomás esetén is hatásos lehet.

A magzatot is védi

A folsav vízben oldódó vitamin, szervezetünk nem raktározza el –a felesleg kiürül a vizelettel−, ezért nagyon fontos, hogy napi rendszerességgel pótoljuk. Számos pozitív élettani hatással rendelkezik, gondoljunk csak a terhesség alatti magzati rendellenességek –például nyitott gerinc− kialakulásának megelőzésében játszott szerepére.

Étrend és étrend-kiegészítők

Bár a helyes táplálkozással –gyümölcsökkel, főként zöld levelű zöldségekkel, dióval, babbal− napi szinten bejuttathatjuk szervezetünkbe a szükséges mennyiségű folsavat, nehéz úgy folsavban gazdag diétát tartani, hogy ne menjen a többi vitamin bevitelének rovására. Éppen ezért, az amerikai kutatók javaslata szerint érdemes folsavtartalmú étrend-kiegészítőket is fogyasztani.  

 

Őszi betegségek és méregtelenítés 1 Elolvasom

Őszi betegségek és méregtelenítés

A megfázás, köhögés, influenza, torokfájás és a nátha gyakori őszi betegségek. Megelőzésükhöz hozzájárul az immunrendszer megerősítése, illetve az időben elvégzett méregtelenítés és tisztítókúra. Akkor sem kell kétségbeesni, ha már elkaptuk valamelyik őszi betegséget, ilyenkor is számos természetes megoldás, nyers élelmiszerek és teák állnak a rendelkezésünkre. TOVÁBB