Így segít a sugárkezelés | Hatékony terápia

Belgyógyászat Napoli Elisa | Életmód és étrend tanácsadás
Sugárkezelés Kép nagyítása

A sugárkezelés során az egészséges és a rákos sejtek egyaránt károsodnak, az utóbbiak azonban nagyobb arányban – ez a terápia lényege, amit főként a tumor méretének csökkentésére használnak.


Egyes esetekben a sugárkezelés önmagában is teljes gyógyulást hozhat (pl. a prosztatarák, gégerák, bőrrák, mellrák, végbélrák), többnyire azonban a kemoterápiával, illetve a sebészi eljárásokkal együtt alkalmazzák, egyfajta kiegészítő terápiaként. Célja a daganat méretének csökkentése, de legalábbis a növekedés lassítása, illetve a fájdalom mérséklése.

Mi a sugárkezelés menete?

Mindenekelőtt hangsúlyozni kell, hogy a sugárkezelés elsősorban a jól elkülöníthető daganatok kezelésekor lehet eredményes. Műtét helyett, mellette döntenek akkor is, ha a kemoterápia nem elegendő, de a sebészi megoldás túl nagy következményes károkat okozhat. Mivel csökkenti a daganat méretét, a beteg szövet eltávolítása előtt sok esetben elvégzik a kezelést. Ennek lényege, hogy a daganatot célzott, nagy erejű, ionizáló sugárzásnak teszik ki. Ennek hatására károsodik a sejtek DNS-e, ami fékezi a sejtosztódást, és a szövetek pusztulását eredményezi. Nagyon fontos a pontosság, így érhető el, hogy az egészséges szövetek a lehető legkevésbé károsodjanak.
Mivel a rákos sejtek érzékenyebbek (gyorsabban osztódnak), ezek az ionizáló sugárzás hatására, nagyobb arányban pusztulnak el, így a daganat zsugorodni kezd, illetve megáll a növekedése.
Sőt, a sugárzás a daganatból kiváló, áttéteket képző sejtekre is erőteljesebben hatnak, ami a megelőzést segíti. Ezért alkalmazzák ezt a terápiát egyes daganatműtéteket követően.  
A sugárkezelés lehet külső, vagy belső, utóbbinál a testbe helyezett készüléken (sugárforrás) keresztül történik a besugárzás. Az előkészületek után (készülék beállítása) a kezelés alkalmanként néhány percig tart és fájdalommentes, általában többször megismétlik. Némileg más a belső sugárzás időbeni kimenetele, mert ehhez a radioaktív eszközöket a megfelelő helyre kell eljuttatni. Ilyenkor a kezelés kórházi ellátást, befekvést igényel. A sugárkezelés időtartama jellemzően kb. két hónap.

Sugárkezelés fájdalomcsillapításra

Mivel csökkenti a daganat méretét, a diszfunkciókat, nyomási fájdalmat okozó rákok esetében a sugárkezeléssel a beteg közérzete jelentősen javítható. Könnyebb levegővételt eredményezhet, javíthatja a beszédképességet, összességében a beteg életminőségét. Legalább ennyire fontos, hogy a sugárkezeléssel csillapítható a fájdalom, többek között a rendkívül heves csontfájdalmak enyhítésére is alkalmas lehet.

Lehetnek mellékhatások

Annak ellenére, hogy a technológia folyamatosan fejlődik, a sugárkezelés mellékhatásokkal járhat. Ez teljesen természetes, hiszen ne feledjük: szervezetünket a terápia jelentősen megterheli. Még akkor is, ha napjainkban már a többször, kisebb dózisú sugárzást alkalmazzák.
Mellékhatások elsősorban a kezelt területeken jelentkezhetnek, ezek lehetnek azonnaliak, vagy később kialakulóak. Az akut problémák jellemzően a nyálkahártyát érintik, szintén gyakoriak gyulladások, a hányinger, a hányás vagy az általános rosszullét. Közvetlenül a sugárzás számlájára írható a bőr fájdalmas, a napégéshez hasonló kivörösödése, kiszáradása, utólagos következmény lehet a bőr felszínének megváltozása, foltosodása, illetve a fejet érintő kezelés esetén a hajhullás. Szinte mindig számolni kell fokozott fáradékonysággal, ami, a legtöbb tünethez hasonlóan, legfeljebb néhány héten belül megszűnik. Előfordulhatnak késői mellékhatások, amik akár hónapokkal, évekkel később okoznak panaszokat. Ide tartoznak a bőrelváltozások, vagy az emésztési zavarok.

Speciális esetek

Amennyiben a sugárkezelés az ivarszerveket érinti, előfordulhat átmeneti meddőség, illetve a terápiát követően, a születendő magzat érdekében, legalább két évig nem tanácsos a teherbeesés. A hasi sugárzás következménye lehet a hasmenés, és hasi fájdalmak, a nyaki, feji területek kezelése miatt nyálkahártya szárazság, gyulladás, nyálhiány, az ízérzékelés zavara léphet fel. Mindez együtt járhat az étvágytalansággal és így a súlyvesztéssel.  

Óvintézkedések a terápia előtt és után

A sugárkezelés megterheli a szervezetet, energiát von el tőle, ezért lényeges, hogy a páciens felkészüljön a fokozott igénybevételre. Ehhez tápanyagokban, vitaminokban gazdag táplálkozásra van szükség, amit – állapottól függő intenzitású – kiegészít a lehetőség szerint rendszeres mozgás. Javasolt a kalóriadús étkezés, valamint a bélflóra támogatása probiotikumokkal és prebiotikus rostokkal. A megfelelő táplálkozás nemcsak a sugárkezelés előtt, hanem azt követően is elsődleges. Ügyelni kell a folyadékpótlásra (napi 2-2,5 liter tiszta víz), ugyanakkor az alkohol és a koffein kerülendő. Különösen hasi sugárkezelés esetén a tej és a glutén fogyasztása sem ajánlott.
A sugárkezeléssel érintett bőrterületek vizes borogatása, vegyszermentes testápolása ajánlott, általában úgy kell eljárni, mint a napégés esetén.

Őszi betegségek és méregtelenítés 1 Elolvasom

Őszi betegségek és méregtelenítés

A megfázás, köhögés, influenza, torokfájás és a nátha gyakori őszi betegségek. Megelőzésükhöz hozzájárul az immunrendszer megerősítése, illetve az időben elvégzett méregtelenítés és tisztítókúra. Akkor sem kell kétségbeesni, ha már elkaptuk valamelyik őszi betegséget, ilyenkor is számos természetes megoldás, nyers élelmiszerek és teák állnak a rendelkezésünkre. TOVÁBB