Szénanátha kezelése | Egy különleges enzim is segíthet

Belgyógyászat Napoli Elisa | Életmód és étrend tanácsadás
Szénanátha kezelése | Egy különleges enzim is segíthet 1 Kép nagyítása

Tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, viszkető érzés a légutakban: ezek a szénanátha leggyakoribb tünetei. Általában antihisztaminnal és szteroidokkal enyhítik a tüneteit, azonban a szénanátha kezelése természetes módszerekkel is lehetséges.


A szénanátha nem más, mint a légutakat érintő allergia közkeletű elnevezése. Lehet szezonális (ilyenkor a tünetek egy hónapnál nem tartanak tovább), hosszabb ideig fennálló, illetve folyamatosan jelentkező. Az első két esetben az orrnyálkahártya-gyulladást (rhinitis) általában pollenek vagy spórák váltják ki, míg az állandó szénanátha inkább valamilyen állattal történő gyakori érintkezés eredménye: főleg a poratkák és az állati szőr okozza. Amennyiben napi rendszeresen, egyszerre hosszabb ideig tüsszögünk, viszket és/vagy folyik az orrunk, illetve visszatérő orrdugulással, könnyezéssel küzdünk, jó eséllyel a szénanátha álé a tüneteink hátterében. Gyakori panasz, felmérések szerint a lakosság 15-20 százalékát érinti és az esetek többségében kisgyermekkorban jelenik meg.

Genetikai okai is lehetnek

Körülbelül harminc százalékkal nagyobb a szénanátha kialakulásának kockázata, akiknek az egyik szülője allergiás, ötvennel, ha mindketten azok. Ez azt jelenti, hogy a szénanátha, illetve maga az atópiás alkat - a hajlam az allergiás betegségekre -, részben örökletes. Ehhez járul hozzá a légszennyezettség, az allergén növények elszaporodása, illetve a nem megfelelő életmód: a kevés mozgás és a helytelen táplálkozás, aminek következménye a gyengébb immunrendszer.

Melyik növények veszélyesek?

Allergiás reakciót növény pollenje kiválthat. Eleinte inkább a korán virágzó fák, így a mogyoró, nyír, tölgy miatt jelentkezhet a szénanátha, a nyári időszakban a pázsitfüvek, később egyes gabonák, majd leginkább a parlagfű, fekete üröm és az útifű okozhat panaszokat, ahogyan az őszi gombák spórái is allergének lehetnek. (Pollennaptár itt található!) A szénanátha kezelése érdekében nagyon fontos, hogy végeztessünk allergiavizsgálatot, ami kimutatja a panaszok kiváltó okát, okait.

Szénanátha kezelése

Ha az orrnyálkahártyát irritáló, allergén anyagok nem jutnak be a légutakba, a szénanátha sem alakul ki, ezért a virágzás idején kerüljük el ezeket a területeket, menjünk kevesebbet a természetbe. Amikor különösen magas a levegő ránk veszélyes pollentartalma, próbáljunk meg zát ajtók és ablakok mögött maradni.

Segíthet a rendszeres hajmosás, és általában a gyakori tisztálkodás, a maszk és a napszemüveg viselése.
Sajnos azonban, önmagában mindez általában nem elegendő, hiszen a pollenek a széllel szinte bárhová eljutnak, így a tünetek enyhítésére, gyógyszereket is alkalmaznak. Mint szinte minden betegség esetén, a szénanátha kezelése is akkor a leghatékonyabb, ha megelőzésként alkalmazzák. A legelterjedtebb az antihisztamin szedése - a hatóanyag helyileg is alkalmazható -, ahogyan szintén hatásos lehet a szteroidos kúra. Az allergiaszezonon kívüli időszakban végezhető el az immunterápia, ennek lényege, hogy kis mennyiségű allergén anyagot juttatnak a szervezetbe, ami az allergiás tünetek kialakulását megakadályozó antitesteket termel.

Könnyebb megszüntetni a poratka és a lakásokban szaporodó gombák miatti szénanáthát, hiszen ezeket az allergéneket a gyakori és alapos takarítással teljesen eltávolíthatjuk a környezetünkből. Természetesen, a már kialakult panaszokat ettől függetlenül kezelni kell.

Egy enzim is segíthet

Amikor a bebábozódott selyemhernyó elhagyja a selyemgubót, egy enzimmel oldja fel az erős selyemszálakat. Ez a szerrapeptáz, aminek számos jótékony hatása van. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy rendkívül erős gyulladásgátló, valamint testszerte feloldja a letapadt nyálkát. Ezért használható sikeresen a szénanátha kezelésekor is, ugyanis gyorsan megszüntetheti az orrdugulást és az orrnyálkahártya-gyulladást, valamint kitisztítja a légutakat.

Tudtad?

Jó szolgálatot tehet a szénanátha kezelésében az alma, amelynek polifenoljai enyhítik a tüneteket, csökkenti az orrdugulást, és enyhíti a tüsszögési rohamokat. Ehhez viszont legalább napi negyed kilót kell belőle fogyasztani. Hasonló polifenolokat tartalmaz a szőlőmag is, amely ráadásul rendkívül erős antioxidáns és immunerősítő. Segíthet az Omega-3 zsírsavak bevitelének növelése (elsősorban a tengeri halakkal), gyulladt szemre a körömvirágteával készített borogatás hatékonyan csökkenti a gyulladást és a könnyezést.

Hivatkozások:

https://www.researchgate.net/publication/283248771_Anti-inflammatory_activity_of_serrapeptase

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1266197/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3245436/

http://www.medicalnewstoday.com/articles/160665.php

Őszi betegségek és méregtelenítés 1 Elolvasom

Őszi betegségek és méregtelenítés

A megfázás, köhögés, influenza, torokfájás és a nátha gyakori őszi betegségek. Megelőzésükhöz hozzájárul az immunrendszer megerősítése, illetve az időben elvégzett méregtelenítés és tisztítókúra. Akkor sem kell kétségbeesni, ha már elkaptuk valamelyik őszi betegséget, ilyenkor is számos természetes megoldás, nyers élelmiszerek és teák állnak a rendelkezésünkre. TOVÁBB