Plakkok, gyulladások, orrdugulás? Segít a szerrapeptáz enzim!

Felhalmozódó nyálka a légutakban, plakkok az erek belső falán, visszamaradó véralvadék és elhalt (heg)szövetek, gyulladt duzzanatok: csak néhány felhasználási terület, amelyeknél hatékony lehet a fehérjebontó szerrapeptáz. Ez a különleges enzim képes arra, hogy lebontsa a panaszokat, vagy akár súlyos betegségeket okozó, felesleges fehérjéket, valamint feloldja a váladékokat és a káros lerakódásokat.

Plakkok, gyulladások, orrdugulás? Segít a szerrapeptáz enzim!

Nem csupán az értékes selymet, hanem a rendkívüli tulajdonságokkal rendelkező szerrapeptáz enzimet is köszönhetünk a selyemhernyónak. A rovar emésztőrendszerében élő Serratia E-15 mikroorganizmus (az Enterobacteriaceae-családba tartozó enterobaktérium) termeli, az eredeti feladata, hogy feloldja a rendkívül ellenálló selyemgumót, pontosabban az ezt felépítő fehérjét. Innen jutottak el a tudósok ahhoz a felismeréshez, hogy a szerrapeptáz célzottan „dolgozik”, és nem károsítja a selyemhernyó szöveteit, ezért az emberi szervezetben is hasznos lehet. Óriási előnye, hogy a vékonybélből felszívódva, az egész testben kifejti jótékony hatásait.

Légúti megbetegedések

A szerrapeptáz enzim hatékony hurutoldó, sikerrel használható a fokozott váladéktermelődéssel, illetve az emiatt kialakuló dugulással járó légúti megbetegedések megszüntetésére. Ilyen következményei lehetek többek között az influenzának, a megfázásnak vagy az arcüreggyulladásnak. Úgy működik, hogy a váladékban (nyálka) lévő fehérjéket lebontja, ami ezáltal hígabbá válik, így könnyebben kiürül. Ezáltal a szerrapeptáz segítségével kitisztulhatnak a légutak és az arcüreg, megszűnhet az elzáródás, különösen hatékony lehet az orrmelléküreg gyulladás terápiájában.

Plakkosodás, szív- és érbetegségek 

Nem csupán a légutakban lévő nyálkát, hanem a vért is hígítja, gátolja a véralvadék képződését. De a szerrapeptáz nem csupán így védi a keringési rendszert. Talán még fontosabb, hogy képes leoldani az érfalakra rakódó, és idővel szűkületet, majd súlyos szív- és keringési betegségeket okozó plakkokat, fehérje lerakódásokat. Tulajdonképpen megtisztítja a belső érfalakat. Ez azt jelenti, hogy a szerrapeptáz enzim alkalmazásával többek között csökkenthető az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a trombózis, így a stroke és a szívinfarktus kockázata is, valamint javul a szervek vérellátása.

Műtétek után is segíthet

Sebek gyógyulásakor, műtétek, sportsérülések (pl. ficamok), balesetek után sok esetben a nem megfelelő, vagy túlzott hegesedés miatt alakulnak ki panaszok. A szerrapeptáz enzim ilyenkor is jó szolgálatot tehet, hiszen csökkenti a hegesedést, lebontja a felesleges (elhalt) szöveteket, cisztákat, felgyorsítja a sebgyógyulást. Egy szingapúri kutatás szerint kifejezetten hatásos a fibrocisztás emlőbetegség kezelésekor. A szerrapeptáz fogászati alkalmazását elemzi a Jordan University of Science and Technology vizsgálata, melyből kiderül, hogy az enzim jelentősen mérsékli a fog eltávolítása utáni duzzanatot és fájdalmat.

Csökkenti a duzzanatot és a gyulladást

Szintén az elhalt szövetek eltávolításával, és a felgyülemlett folyadék hígításával csökkenti a sérülés vagy bármilyen inzultus hatására megjelenő duzzanatot, ödémát. A szerrapeptáz enzim ezen kívül nagyszerű gyulladásgátló, lebontja a gyulladást okozó anyagokat. Ezt a tulajdonságát a sérülésekhez társuló, az ízületi és minden krónikus gyulladás, így a többek között a makacs bőrgyulladások, illetve a colitis ulcerosa (vastagbélgyulladás) és a Crohn-betegség  esetén is kifejti, miközben fájdalomcsillapítóként viselkedik, így a migrént is enyhítheti. Szintén hasznukra lehet a gyulladás következményeként megjelenő betegségek, például a pikkelysömör, az autoimmun betegségek, a sceloris multiplex, az asztma és a gyulladásos reakciót kiváltó allergiák esetén.

Nincsenek káros mellékhatások

Óriási előnye, hogy nincsenek ismert káros mellékhatásai. Míg a gyulladásellenes (pl. szteroidos) készítmények általában immunszupresszív hatásúak, azaz gyengítik az immunrendszert, valamint emésztési problémákat válthatnak ki, a szerrapeptáz enzim alkalmazásának nincsenek ilyen következményei.

Figyelem!

A szerrapeptáz enzim vérhígító, ezért véralvadási problémákkal küzdők fogyasztása előtt konzultáljanak az orvosukkal. Szintén szükséges az orvosi ellenőrzés azoknál, akik véralvadásgátló gyógyszert szednek, illetve műtét előtt állnak.

Források:

https://www.researchgate.net/publication/5580458_Effect_of_the_proteolytic_enzyme_serrapeptase_on_swelling_pain_and_trismus_after_surgical_extraction_of_mandibular_third_molars

https://www.researchgate.net/publication/283248771_Antiinflammatory_activity_of_serrapeptase

https://www.researchgate.net/publication/16829099_A_multi-centre_doubleblind_study_of_serrapeptase_versus_placebo_in_post-antrotomy_buccal_swelling

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12911824

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2688125

Parlagfű-allergia kezelése | Enzimpótlással is lehetséges 4

Június végén indul a parlagfű szezonja, hogy ettől kezdve, egészen novemberig, megkeserítse a növény pollenjére érzékenyek életét. Bár többféle módon enyhíthetjük a panaszokat, a parlagfű-allergia kezelése különösen hatékony lehet a gyömbér és a szerrapeptáz enzim felhasználásával. Az egyre melegebb időjárás hatására a parlagfű hamarabb fejlődik ki, és sokkal tovább termel allergén anyagokat....
Olvassa tovább

Parlagfű gyógyításra | Először szüntessük meg az allergiát 3

Sajnos a nyár nem mindenkinek szól kizárólag a melegről és a napsütésről. A pollenallergiások számára a legmelegebb évszak kellemetlen is lehet: többek között ilyenkor virágzik a parlagfű, amely az egyik legallergénebb növény, ami azonban jótékony tulajdonságokkal is rendelkezik. A parlagfű – ambrosia artemisiifolia – a fészkes virágzatúak rendjébe tartozó gyomnövény. Észak-Amerikában őshonos...
Olvassa tovább

Szénanátha kezelése | Hatékony természetes megoldás 1

Tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, viszkető érzés a légutakban: ezek a szénanátha leggyakoribb tünetei. Általában antihisztaminnal és szteroidokkal enyhítik a tüneteit, azonban a szénanátha kezelése természetes módszerekkel is lehetséges. A szénanátha nem más, mint a légutakat érintő allergia közkeletű elnevezése. Lehet szezonális (ilyenkor a tünetek egy hónapnál nem tartanak tovább), hosszabb...
Olvassa tovább