A torokfájás kezelése: csak természetesen!

Belgyógyászat Dr. Podlupszki Csaba | Gasztroenterológus
A torokfájás kezelése: csak természetesen! 1 Kép nagyítása

Mint a legtöbb megfázáshoz kapcsolódó, fertőzéses betegség, a torokfájás is enyhíthető természetes módszerekkel. A méz, a citrom leve, a fahéj, az orvosi tüdőfű és az édesgyökér egyaránt jól használható a torokfájás kezelésekor.


A torokfájás kezelése növények segítségével is hatékony lehet. Ezek nagy előnye a kemikáliákkal szemben –hacsak nem vagyunk allergiásak valamelyikükre−, hogy szinte egyáltalán nincs mellékhatásuk, nem terhelik feleslegesen az amúgy sem egészséges szervezetünket. Talán egy negatívumot mégis említhetünk velük kapcsolatban: alkalmazásukkor egy kicsit nagyobb türelemre van szükség, mivel általában valamivel lassabban fejtik ki jótékony hatásukat, mint az ilyenkor használatos gyógyszerek, köztük a bélflóra egyensúlyát könnyen felborító antibiotikumok.

Segít a természet

  • Méz: ha a torokfájás otthoni, gyógyszermentes kezeléséről van szó, szinte mindenki azonnal a mézre gondol. Nem véletlenül, hiszen a mézet évszázadok óta használják a torokfájás enyhítésére. A The Journal of Pediatrics szaklapban megjelent tanulmány a sötétebb mézeket javasolja, ezeknek ugyanis nagyobb az antioxidáns tartalma. A kutatók szerint, a torokfájás kezelésére a legjobb recept, ha a forró teába egy púpozott teáskanál mézet keverünk, majd belenyomjuk egy fél citrom levét. Utóbbi azért fontos, mert a citrom hatására az irritált és fájó nyálkahártya összezsugorodik. A méz önmagában is segíthet, torokfájás esetén szopogassunk el egy teáskanálnyit belőle –azaz próbáljuk meg minél hosszabb ideig a szánkban tartani−, így jobban és célirányosabban tudja kifejteni antibakteriális tulajdonságait. Ráadásul a méz ezen kívül kiváló hurutoldó −köptető− és jelentősen csökkenti a köhögést is.
  • Limonádé: a torokfájás megszüntetésében segítségünkre lehet a citrom is. Frissen facsart levét keverjük össze egy teáskanálnyi mézzel és ötöd pohárnyi hideg vízzel. Ha nagyjából két óránként kortyolunk belőle, egész biztosan távol tartja a torokfájást. Ezt a limonádészerűséget fogyaszthatjuk melegen is, de ne feledjük, hogy a citromban rejlő értékes, immunrendszert is erősítő C-vitamin hőérzékeny, meleg –vagy erős fény− hatására megsemmisül.
  • Tej: amennyiben nem vagyunk érzékenyek a laktózra, a torokfájás csillapítására ihatunk egy bögre meleg, kis mézzel és egy tojássárgájával összekevert tejet.
  • Fahéj: mivel a fahéj antibakteriális és gombaölő, valamint fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik, sikerrel alkalmazható a fertőzés miatt kialakuló torokfájás esetén. Készítsünk belőle főzetet: használhatjuk egyben, de az őrölt változata is megfelelő. Minél melegebben, mézzel fogyasszuk.
  • Orvosi tüdőfű: ha a torokfájás ellen gargarizálni szeretnénk, készítsünk magunknak főzetet orvosi tüdőfűből – Pulmonariaofficinalis, petyegetett tüdőlevél, dongófű, istápfű−, nem kell hozzá más csak fél liter víz és egy jó maroknyi a növény leveléből. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, rendkívül erős antioxidáns, sikerrel alkalmazható torokfájás esetén. Régebben a TBC kezelésére használták. Ha nem tudjuk beszerezni, bazsalikomlevéllel pótolhatjuk. Szinte ugyanazt a hatást érhetjük el.
  • Édesgyökér: bár az igazi édesgyökeret−Glycyrrhizaglabra,édesfa, cukorkóró− erőteljes íze miatt nem mindenki kedveli, a torokfájás kezelésére kevés hatékonyabb gyógynövény létezik. Rágcsáljunk el naponta néhány édesgyökeret, csökkenti a gyulladást, fertőtleníti a szájüreget, csillapítja a köhögést. Fogyasztásával azonban ne essünk túlzásba, mert nagyobb mennyiségben hasmenést, vagy akár magas vérnyomást okozhat.

Tudtad?

A torokfájást kívülről is enyhíthetjük: ügyeljünk arra, hogy nyakunk jól be legyen takarva, esetleg rakhatunk rá meleg borogatást, vagy vékonyabb thermoövet is. A meleg ugyanis kitágítja az ereket, amelyek így gyorsabban el tudják szállítani a gyulladást okozó mikroorganizmusokat. Megfigyelték, hogy a hideg is jó lehet a torokfájás ellen: összehúzza az ereket,ezáltal csökkenti a fájdalmat és az égető érzést.

Őszi betegségek és méregtelenítés 1 Elolvasom

Őszi betegségek és méregtelenítés

A megfázás, köhögés, influenza, torokfájás és a nátha gyakori őszi betegségek. Megelőzésükhöz hozzájárul az immunrendszer megerősítése, illetve az időben elvégzett méregtelenítés és tisztítókúra. Akkor sem kell kétségbeesni, ha már elkaptuk valamelyik őszi betegséget, ilyenkor is számos természetes megoldás, nyers élelmiszerek és teák állnak a rendelkezésünkre. TOVÁBB