Kapcsolat van a B-vitaminok és a tüdőrák között? A mennyiség a lényeg

Belgyógyászat Napoli Elisa | Életmód és étrend tanácsadás
Kapcsolat van a B-vitaminok és a tüdőrák között? A mennyiség a lényeg 1 Kép nagyítása

Kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben azonban már káros lehet. Erre jutottak az Ohiói Állami Egyetem kutatói, akik kimutatták, hogy a táplálékkiegészítőkkel a szervezetbe bevitt B6- és B12-vitamin növelheti a tüdőrák kockázatát. Különösen az ilyen készítményeket rendszeresen és éveken át fogyasztó, dohányzó férfiak vannak veszélyben.


A B6-vitamin és a B12-vitamin nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, ha nem jutunk belőlük elegendő mennyiséghez, súlyos hiányállapot, majd betegségek alakulhatnak ki. Amikor a B6-vitaminból szenvedünk hiányt, romlik a szánhidrát-, a fehérje- és a zsíranyagcsere hatékonyága, zavar állhat be az immunválasz beindulásához elengedhetetlen antitestek termelődésében. Szintén a kelleténél kevesebb B6-vitamin következményeként idegrendszeri- és bőrproblémák, valamint vérszegénység, depresszió és asztma jelentkezhet, ahogy a visszatérő hányinger is kapcsolatba hozható a B-vitaminok elégtelen mennyiségével.

Még súlyosabb következményei lehetnek a B12-vitamin hiányának, ami összefüggésbe hozható az érelmeszesedéssel, a stroke-al, a szívinfarktussal, a trombózissal és az időskori szellemi leépüléssel. Jellegzetes tünet a vérszegénység, a memóriazavar, a végtagérzékelés gyengülése, illetve a depresszió, ahogyan az anyagcsere problémák és az Alzheimer-kór is nagyobb eséllyel alakulnak ki azoknál, akik nem jutnak elegendő B12-vitaminhoz. Ráadásul, mindkét vitamin szerepet kaphat a rák megelőzésében.

Jóból is megárt a sok

A fentiekből látszik, hogy mindenképpen el kell kerülni a B6-vitamin és a B12-vitamin hiányának kialakulását. Ehhez elegendő, ha rendszeresen fogyasztunk állati eredetű élelmiszereket: vörös és fehér húsokat, májat, tojást, halat, tejet, illetve a B6-vitamin „kedvéért” hüvelyeseket, barna lisztet és zöldségeket. Ha változatosan táplálkozunk, nem kell tartanunk attól, hogy túl keveset viszünk be a szervezetükbe ezekből a B-vitaminokból. Sokan azonban biztosra akarnak menni, ezért táplálékkiegészítőket is alkalmaznak, ezzel viszont a túladagolást kockáztatják, ami egy kutatás szerint jelentősen növelheti a tüdőrák kialakulásának esélyét.

Veszélyben a dohányos férfiak

A B12-vitamint és a B6-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők túlzott mértékű fogyasztásának veszélyére figyelmeztetnek az Ohiói Állami Egyetem kutatói (The Ohio State University). A Journal of Clinical Oncology című szakmai folyóiratban megjelent tanulmányukban tíz évig tartó, és 77 ezer, ötven évnél idősebb páciens adatait összegző felmérés eredményeit ismertetve arra jutnak, hogy a szükségesnél jelentősen nagyobb mennyiségű B12- és B6-vitamin bevitele megemeli a tüdőrák esélyét. Kifejezetten az ilyen táplálékkiegészítőket sok éven keresztül és nagy dózisban fogyasztó férfiaknak lehet félnivalója, ugyanis esetükben kétszeresére nő a daganat kialakulásának kockázata.

Még rosszabb a helyzet a dohányzók körében: a felmérésben szereplő férfiaknál, akik naponta több mint 20 mikrogramm B6-vitamint juttattak a szervezetükbe háromszor, a B12-vitaminból naponta 55 mikrogrammnál nagyobb mennyiséget fogyasztóknál négyszeresére emelkedett a tüdőrák valószínűsége. A nőknél ugyanakkor nem mutattak ki összefüggést az esetleges túladagolás és a betegség megjelenése között.

Mennyi B-vitaminra van szükség?

Felnőtt férfiak és nők esetében 50 éves korig napi 1,3 mikrogramm az ajánlott napi B6-vitamin mennyiség, az 50 évesnél idősebbek számára 1,5 és 1,5 mg. Ezzel szemben a B12-vitaminból egységesen 2,4 mikrogrammot kell fogyasztani minden nap. A táplálékkiegészítők hosszan tartó fogyasztása azért okozhat problémát, mert ezek akár 5000 mikrogrammot is tartalmazhatnak ezekből a vitaminokból.

 

 

Forrás:

https://cancer.osu.edu/news-and-media/news/long-term-high-dose-vitamin-b6-b12-use-associated-with-increased-lung-cancer-risk-among-men

 

 

Őszi betegségek és méregtelenítés 1 Elolvasom

Őszi betegségek és méregtelenítés

A megfázás, köhögés, influenza, torokfájás és a nátha gyakori őszi betegségek. Megelőzésükhöz hozzájárul az immunrendszer megerősítése, illetve az időben elvégzett méregtelenítés és tisztítókúra. Akkor sem kell kétségbeesni, ha már elkaptuk valamelyik őszi betegséget, ilyenkor is számos természetes megoldás, nyers élelmiszerek és teák állnak a rendelkezésünkre. TOVÁBB