A tüdőrák okai és tünetei: előzzük meg a kialakulását

A tüdőrák a három leggyakoribb daganat egyike, a rákos betegek negyede tüdőrákban szenved. Rendkívül agresszív betegség, a daganatok közül a tüdőben kialakuló vezet a leggyakrabban halálhoz. Az időben felfedezett tüdőrák sok esetben gyógyítható, vagy legalábbis növekedése és szóródása megállítható, ugyanakkor a korai diagnózis, és a megfelelő kezelés hiányában a túlélés esélye nagyon alacsony.

A tüdőrák okai és tünetei: előzzük meg a kialakulását

Szervezetünk megfelelő működésének egyik előfeltétele a tüdő egészsége. Feladata a belélegzett oxigén felvétele, melyet a véren keresztül a szervezet összes sejtjéhez eljuttat. Az oxigén felhasználása során keletkező széndioxid visszakerül a vérbe, majd a tüdőn keresztül kilélegzéskor eltávozik a szervezetből. A daganat kialakulásával ez a folyamat sérül, illetve idővel lehetetlenné válik, ezért okoz halált a kezeletlen tüdőrák.

Zavar a sejtek termelődésében

A tüdő sejtjeinek túlnyomó részét a hámsejtek teszik ki, melyek folyamatosan váladékot termelnek: a síkosítás segítségével biztosítják az oxigén felvételének és a széndioxid eltávozásának folyamatosságát. A tüdőben szintén nagy számban találhatóak hormonokat előállító idegsejtek, vérsejteket és strukturális sejteket. Az egészséges szervezetben állandóan új sejtek jönnek létre, ezek feladata az elhalt, vagy sérült sejtek helyettesítése. Előfordul azonban, hogy ez a rend felborul, és akkor is termelődnek a sejtek, amikor nem lenne rájuk szükség, miközben az elöregedett, sérült sejtek nem pusztulnak el. Ez a többlettermelődés és a „felesleg” egy idő után felhalmozódik és összegyűlik, így alakítva ki a tumoros szövetet.

Többféle tüdőrák létezik

Közel húsz fajta tüdőrákot tart számon az orvostudomány, ezek nagyjából két csoportba oszthatók.

  • Nem-kissejtes tüdőrák: gyakrabban fordul elő, főként a hámsejteket érinti.
  • Kissejtes tüdőrák: némileg ritkább, és elsősorban a hormonkiválasztó- vagy az idegsejtek en alakulnak ki. Nevét onnan kapta, hogy a tumor szabad szemmel nem, csak mikroszkóppal látható.

A tüdőrák, fajtájától függően lehet jó-, vagy rosszindulatú.

  • Jóindulatú tüdőrák: a tumor ritkán veszélyezteti a beteg életét, általában nem igényel műtéti beavatkozást, ám a gyakori kontroll ebben az esetben is javasolt. Jellemzője, hogy nem támadja meg a közelében lévő sejteket, szöveteket, azaz nem terjed szét a szervezetben.
  • Rosszindulatú tüdőrák: eltávolítást igényel, a daganat ennek ellenére újra kialakulhat. A rákos sejtek áttörik a sejtfalakat, megtámadják a közeli szöveteket, ráadásul a véráramon keresztül a szervezet bármely pontjára eljuthatnak. A tüdőrák áttétei ezért a kialakulástól távol levő szerveket is elérhetik.

A dohányzás a legfontosabb kiváltó ok

Kevés ráktípust ismerünk, amelynek kiváltó oka egyértelműen meghatározható. Ilyen a tüdőrák, amit az esetek döntő többségében a dohányzás vált ki, ráadásul ez alól a passzív dohányosok sem mentesülnek. A dohányfüstben (függetlenül attól, hogy cigarettáról, pipáról vagy szivarról van szó) található káros anyagok ugyanis közvetlenül károsítják a tüdő sejtjeit, elindítják a rákosodás folyamatát. A tüdőrák kockázata és a dohányzás egyenesen arányos egymással: minél erősebb dohányos valaki, annál nagyobb az esélye arra, hogy idővel a füst daganatot okozzon.

Következő oldal >

Tüdőrák megelőzése | Tüdőrák kezelése | Tüdőrák tünetei 170

A tüdőrák világszerte a leggyakoribb, és legagresszívebb daganatos megbetegedés. Rendkívül gyorsan képez áttéteket, ez is hozzájárul ahhoz, hogy az elhalálozás esélye kiugróan magas. Ráadásul egyre többeket érint, évente közel 1,8 millió új beteget regisztrálnak. Ezért fontos, hogy ismerjük a tüdőrák tüneteit, valamint megelőzésének és kezelésének módjait. A tüdőrákban szenvedők nagyon gyakra...
Olvassa tovább

Tüdőrák alakulhat ki a B-vitaminok miatt? Veszélyben a férfiak 154

Kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben azonban már káros lehet. Erre jutottak az Ohiói Állami Egyetem kutatói, akik kimutatták, hogy a táplálékkiegészítőkkel a szervezetbe bevitt B6- és B12-vitamin növelheti a tüdőrák kockázatát. Különösen az ilyen készítményeket rendszeresen és éveken át fogyasztó, dohányzó férfiak vannak veszélyben. A B6-vitamin és a B12-vitamin nélkülözhetetlen az e...
Olvassa tovább

A tartós tétlenség tönkreteszi az emberi szervezetet 3

Mit gondol, a „jogok” fogalma mennyire fontos szerepet tölt be a gondolkodásban? Ön él az egészséghez való jogával? Szeret független lenni, ámde a személyes függetlenség gondolata az egészséggel kapcsolatban valahogy háttérbe szorul. De miért? Amikor az ember egészségi állapota megromlik, elkezd ujjal mutogatni a világ felé, pedig jobban tenném ha a tükörbe nézne. Dr. David B. Agus „ A betegs...
Olvassa tovább