Újraélesztés szabályai | Hogyan kell újraéleszteni?

A szívleállás az egyik leggyakoribb halálok, a hirtelen szívhalál azonban az esetek jelentős részében öt percen belüli újraélesztés segítségével elkerülhető. Ennek legbiztosabb módszere az egyre több helyen elérhető automata vagy félautomata defibrillátor használata. Amennyiben a készülék nem áll rendelkezésre, a helyesen kivitelezett manuális újraélesztés (szívkompresszió és/vagy befúvás) jó eséllyel beindítja az összeomlott keringés. Ezért fontos tudni, hogyan kell újraéleszteni.

Újraélesztés szabályai | Hogyan kell újraéleszteni?

A keringés teljes összeomlásával járó hirtelen szívhalál mindig valamilyen veleszületett vagy szerzett betegség következménye. Rendkívül gyakori halálok, kivédését nehezíti, hogy általában közvetlen tünetek nélkül alakul ki: a beteg egyik pillanatról a másikra egyszerűen elájul, a szív működése leáll. Ha 4 percen belül sikerül helyreállítani a keringést, azaz megtörénik az újraélesztés, elkerülhetők a súlyosabb szövődmények. További 6 percig még lehetséges az újraélesztés, ilyenkor azonban már szinte biztosan károsodik az agy, míg a szívhalált követő 10. perctől kezdve a túlélés esélye minimálisra csökken.

Újraélesztés szabályai

Nagyon fontos, hogy az újraélesztés elkezdése előtt hívjunk segítséget (kiáltsunk segítségért), hiszen akkor is szükség van orvosi beavatkozásra, ha sikerült helyreállítanunk a beteg keringését. Az újraélesztés leghatékonyabb módja az automata vagy félautomata defibrillátor használata. Ezeket az eszközöket bárki képes működtetni, hiszen a modern defibrillátorok szóban is közlik a tennivalókat. Abban az esetben, ha a készülék nem áll rendelkezésre, az újraélesztés érdekben a hagyományos manuális technikát kell alkalmazni.

  1. Bizonyosodjunk meg arról, hogy az eszméletvesztéses beteget más veszély nem fenyegeti.
  2. Hívjunk segítséget, kiabáljunk segítségért: keringésleállást követően abban az esetben is mindenképpen orvosi ellátásra van szükség, ha az újraélesztés sikerült.
  3. Ellenőrizzük a légzést, ha tíz másodperc alatt legalább kétszer nem emelkedik fel a mellkas kezdjük meg az újraélesztést. Amennyiben a légzés normális, alkalmazzuk a stabil oldalfekvést, ezzel elejét vehetjük, hogy az ájult beteg lenyelje a nyelvét.
  4. Nézzünk bele a szájüregbe, győződjünk meg arról, hogy nincsen benne a légzést gátló idegen anyag. Billentsük hátra a beteg fejét.
  5. Kezdődhet az újraélesztés: a szegycsont alsó és felső vége közötti távolság alsó harmadára –kb. a mellbimbók magassága– helyezzük az összekulcsolt tenyereinket úgy, hogy merőlegesek legyenek a mellkasra. Az alul lévő tenyerünk hüvelykujja nézzen a gyomor felé. Lényeges, hogy a beteg alatt valamilyen kemény felület legyen, ágyon vagy szivacson nem lesz hatásos az újraélesztés.
  6. Az újraélesztés során lkalmazzuk a mellkaskompressziót, figyeljünk arra, hogy a mellkast kb. 5 centiméterre benyomjuk. Ehhez egyenesen kell tartani a karunkat és vállból kivitelezni a nyomó mozdulatokat.
  7. Hatszor öt kompressziós szívmasszázst követően a fejet toljuk hátra, majd fogjuk be az orrlyukakat és a szájon keresztül –ehhez használhatunk zsebkendőt– öt másodpercen belül kétszer fújjunk levegőt a tüdőbe. Megtehetjük azt is, hogy a száj befogása mellett az orrba fújjuk a levegőt. Az újraélesztést egészen addig folytassuk, amíg beindul a keringés és a légzés, illetve megérkezik a segítség. Akkor sem hibázunk, ha a befújást kihagyjuk, a mellkaskompressziót ebben az esetben folyamatosan, harminc nyomásonként kell végezni.

Az újraélesztés közben percenként legalább száz nyomásra van szükség, ezt akkor tudjuk biztosan teljesíteni, ha felvesszük a Bee Gees együttes Stayin’ Alive című számának ritmusát. Figyelem! Az újraélesztés rendkívül fárasztó, ezért ha lehetőség van rá, többen, egymást váltva végezzék a mellkaskompressziót.

Mit mondanak a tudósok?

Angol kutatók összehasonlították az újraélesztésre használt mechanikus eszközök és a kézzel végrehajtott újraélesztés hatékonyságát. A Resuscitation Journal orvosi szaklapban megjelent tanulmányukból kiderül, hogy a módszerek sikeressége között nincsen lényegi különbség, a kézi újraélesztés is megfelelő hatásfokú.

Újraélesztés videón!

 

Méregtelenít a szauna | A szaunázás szabályai 151

A finn szauna története több ezer éves múltra tekint vissza. Maga az elnevezés eredetileg „téli lakhelyet” jelentett. Használata méregtelenít, hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, megfiatalítja bőrünket, illetve jó szolgálatot tesz a légúti betegségek megelőzésében. Sőt, a szauna még tornáztat is! Kezdetben a szaunázó helység nem volt más, mint egy gödörre épített, földdel befedett kis kunyhó...
Olvassa tovább

Vérnyomásmérés szabályai | Hogyan mérjünk vérnyomást 100

A világszerte vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri megbetegedések egyik leggyakrabban előforduló rizikófaktora a magas vérnyomás, azaz a „néma gyilkos”. Ezért lényeges, hogy a megelőzés érdekében negyven éves kor felett legalább havonta egyszer ellenőrizzük vérnyomásunkat kórosan magas érték esetén azonban már a heti rendszeresség javasolt. Nem mindegy azonban, hogyan használjuk a készül...
Olvassa tovább

Miért fontos a kézmosás? 1

Az egészségünk megóvásának, valamint a baktériumok és fertőzések terjedésének legfőbb módja az alapos kézmosás. Ahhoz azonban, hogy ez kellően hatékony legyen, nem elég csupán kezünket a víz alá tartani, a tisztálkodó szereknek is főszerep jut.   Talán nem is gondolnánk, de a legfrissebb kutatási eredmények szerint mobiltelefonunkon és számítógépünk billentyűzetén, vagy akár papír-és ap...
Olvassa tovább