Az ekcéma okai – Gyakori betegség a bőrgyulladás

Az ekcéma általában környezeti hatások, illetve örökletes genetikai hajlam miatt alakul ki. Számos fajtája ismert, vannak olyanok, amelyeknél mind a két feltétel együttesen jelen van, más bőrgyulladásoknál azonban csak az egyik kiváltó ok mutatható ki. Ami mindegyik ekcéma esetében igaz, hogy közvetlen érintkezéssel nem terjed egyik emberről a másikra, tehát az ekcéma nem fertőző. Legyünk tisztában azzal, mik az ekcéma okai!

Az ekcéma okai – Gyakori betegség a bőrgyulladás

A leggyakoribb, atópiás ekcéma kialakulása a legtöbb esetben genetikailag meghatározott: már gyermekkorban kialakul, bár sokszor csak jóval később válik nyilvánvalóvá, vagy okoz állandó és egyértelmű panaszokat. A Melloni Gyermekkorház, a Milánói Orvosi Egyetemmel készített felmérése szerint, az örökletes atópiás ekcéma tünetei az esetek 60 százalékában felnőttkorban súlyosodnak, a bőrgyulladás mellet megjelenik az asztma és az allergiás rhinitis. Ugyanakkor az ekcéma okai mögött nem csak a géneket kell keresni: a gyermek környezetében fellelhető vegyi anyagok –mosópor, penész, por, allergén testápolási cikkek stb.− és egyes állatok jelenlétével is összefüggsébe hozható az ekcéma kialakulása, ezek tovább súlyosbíthatják a bőrgyulladást. Szintén az ekcéma okai lehetnek, vagy ronthatnak a beteg állapotán bizonyos élelmiszerek, az évszakváltás, a jelentősebb hőingadozás, az izzadság vagy a nyál, egyes növények és pollenek, valamint a stressz és bizonyos bőrfertőzések.

A kontakt ekcéma okai

A bőrirritációként meghatározható kontakt ekcéma okai lehetnek a túlságosan durva anyagból készült ruhaneműk viselése, valamint a gyulladásos reakciót kiváltó növényekkel, tisztítószerekkel, vegyi anyagokkal történő közvetlen érintkezés. Kontakt ekcéma a víz, illetve az üveggyapot hatására is kialakulhat.

Az allergiás ekcéma okai

Az allergiás ekcéma okai között azok az anyagok is kimutathatók, amelyek az irritációs kontakt ekcéma esetében kiváltják a bőrgyulladást. Ebben az esetben azonban az immunrendszer jelez: az allergia a szervezet belső válasza a külső hatásra. Az allergiás ekcéma tünetei, hogy a betegek érzékenyek lehetnek a különféle gyantákra, ragasztóanyagokra és fémekre –leggyakrabban a nikkelre− , valamint a gumira, szövetekre, parfümökre, külsőleg alkalmazott gyógyszerekre és krémekre is.

A szeborreás ekcéma okai

A szeborreás ekcéma szintén az immunrendszer reakciója, amit a sarjadzó gombák családjába tartozó Malassezia furfur jelenléte vált ki. Ez a gomba könnyen megtelepszik a bőrön –elsősorban a fejbőrön, a fülek mögött, az orrtőn, a szemöldökön, valamint a törzsön, és különösen a szőrösebb férfiak esetében a háton fordul elő−, ahol gyulladásos bőrpírt okoz.

Vörös foltok a bőrön - Az ekcéma tünetei

Az ekcéma okaitól és fajtájától függetlenül, a leggyakrabban előforduló tünetek, a bőrön megjelenő vörös, vagy barnába hajló, különböző méretű foltok. Szintén jellemző a megvastagodott, rétegekben leváló, vagy repedezésre hajlamos bőr, míg ritkábban hólyagok is kialakulhatnak. Elsősorban a fülmögötti tájék, az orcák, a karok, a lábak, a lágyék körüli hajlatok érintettek, bár az ekcéma tünetei és elhelyezkedése erősen függ az életkortól. Felnőttek és gyerekek esetében az ekcéma tünetei leggyakrabban az arcon, a nyakon, a könyök- és térdhajlatokban, valamint a bokákon alakulnak ki. Csecsemőknél a bőrgyulladás általában a homlokon, a hajas fejbőrön és a lágyék körüli hajlatokban okoz panaszokat. Az ekcéma tünetei a súlyosság tekintetében ciklikusan változhatnak: valamikor javul, majd rosszabbra fordul a beteg állapota. Utóbbi jele a fokozódó viszketés, valamint a beteg bőrfelületen kialakuló sárgás és rendkívül érzékeny kéreg, aminek vakarása erős fájdalommal járhat. Ekcéma esetén mindenképp forduljunk szakemberhez és kezeltessük a bőrgyulladást. Számos gyógyszer, illetve gyógyhatású készítmény –pl. gyulladáscsökkentők− áll rendelkezésünkre, a krémek mellett belülről ható szereket is használhatunk. És semmiképp ne feledjük, az ekcéma nem fertőző betegség!

Tudtad?

A legújabb kutatások szerint, az ekcémában szenvedő betegek esetében nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a stroke kialakulásának.

 

Ekcéma kezelése | Természetes megoldások 164

Az ekcéma, roppant kellemetlen és zavaró betegség. Kezelésére számos gyógyszer áll rendelkezésre, az ekcéma tünetei azonban természetes módszerekkel is enyhíthetők. Ebben segítenek a gyógynövények, a szódabikarbóna vagy akár az étrendváltás. Bár gyógyszerekkel az ekcéma tünetei eredményesen kezelhetők, sokan mégis inkább a természetes megoldásokat keresik. Szerencsére ezekből sincsen hiány, t...
Olvassa tovább

Atópiás ekcéma kezelése, mit tegyünk? 161

Az ekcéma viszketés, vörös és száraz bőr okozta gyulladás, nedvedző hólyagocskák formájában jelentkezik. A betegség hátterében igen sok probléma állhat. Van egy ún. atópiás ekcéma, amely veleszületett allergiás hajlam alapján kifejlődő, időnként visszatérő, krónikus bőrbetegség. Általában gyermekkorban már kialakul. Kezelése legtöbb esetben gyógyszeres kúrával történik. A gyermekkori ekcéma az ese...
Olvassa tovább

Ekcéma | Növeli a stroke és a szívbetegség kockázatát 160

Az ekcéma gyakori bőrbetegség, amely az összes bőrprobléma 30-50 százalékát teszi ki. Bár nem fertőző, rengeteg kellemetlen tünettel jár, sőt a legutóbbi kutatások szerint, szoros összefüggésben áll számos szívbetegség, valamint a stroke kialakulásával. Rendszerint az ekcéma különféle fázisokon megy keresztül, már kora gyermekkorban is kialakulhat, ám általában inkább a felnőtt lakosságot éri...
Olvassa tovább