Övsömör kezelése gyógynövényekkel | Természetes megoldások

Bőrproblémák Dr. Apostol Éva | Bőrgyógyász szakorvos
Övsömör kezelése gyógynövényekkel | Természetes megoldások 1 Kép nagyítása

Az övsömör (herpes zoster) igen kellemetlen, sokszor viszketéssel, vagy akár fájdalommal járó bőrprobléma. Okozója a Varicella zoster vírus, amely a bárányhimlőért is felelős, valamint az ajak- és az intim herpesz vírus közeli „rokona”. Szerencsére az övsömör tünetei enyhíthetőek, a betegség megszüntethető, ehhez ráadásul a gyógynövények segítségére is számíthatunk.  


Az övsömört okozó Varicella zoster vírus egyik fő jellemzője az, hogy a szervezetbe kerülve, rövidebb-hosszabb lappangási idő után váltja ki a betegséget. Sok más vírussal ellentétben, soha nem tűnik el véglegesen a szervezetünkből: megbújik a glanglionok −idegdúcok− között: időnként újra aktiválódik, ennek eredménye az övsömör. Mivel a vírus egész életünkben a szervezetünkben marad előreláthatatlan, hogy mikor, és milyen intenzitással kezd el annyira elszaporodni, hogy megjelenjen az övsömör. Az viszont biztos, hogy a betegség megjelenésében szerepet kap a legyengült immunrendszer, a hosszan tartó gyógyszeres kezelés, vagy a stresszes állapot, valamint a helytelen táplálkozás.

Ég, viszket, hólyagosodik

Az övsömör első tünete általában a test egyik oldalára koncentrálódik: a bőr érzékennyé, fájdalmassá válik, amelyet sokszor bizsergő, viszkető vagy égető érzés kísér. Ez a felület különféle kiterjedésű lehet, a kezdeti szakaszban azonban a hám egyenletesnek, egészségesnek tűnik. Idővel azonban a bőr hólyagosodni kezd, és apró pattanások, kelések lepik el a beteg hámfelületet. A fertőzés gyakran nem csak a bőrt érinti, hanem az alábbi tüneteket is észlelhetjük.

Még több tünet

  • hidegrázás,
  • ízületi fájdalmak,
  • általános rossz közérzet,
  • fejfájás,
  • alhasi fájdalmak,
  • láz,
  • duzzadt nyirokcsomók.

Ritkán, de előfordul, hogy az övsömör az arc idegeit is érinti. Ez okozhatja az alábbi panaszokat:

  • látási zavarok,
  • önkéntelen szemmozgás,
  • ízlelési és szaglási problémák,
  • korlátozott arcmimika,
  • elnehezült szemhéjak.

Övsömör kezelése: immunerősítés és helyes táplálkozás

Ha övsömörben szenvedünk a legfontosabb, hogy erősítsük fel az immunrendszerünket, fogyasszunk minél több nyers, szezonális zöldséget és gyümölcsöt. Idegrendszerünket tápláljuk minél több B-vitaminnal, ahogyan a megnövelt kalcium és magnézium bevitel szintén jó hatással vannak idegeinkre, hiszen erősítik és óvják az irritált idegvégződéseket. Fontos tudni, hogy az A- és C-vitamin szintén elősegíti az övsömör miatt károsodott bőrfelület mihamarabbi regenerálódását. A megemelt lizin –esszenciális aminosav− fogyasztása segít lerövidíteni a betegség lefolyását, míg az adenozin −nukleozin− mérsékli az övsömör intenzitását.

Működnek a természetes megoldások

Bár a patikákban számos termék kapható, házilag is próbálkozhatunk az övsömör tüneteinek enyhítésével. Alkalmazhatunk helyileg hideg, vagy meleg borogatásokat, valamint kenőcsöt, amikhez vegyük igénybe a gyógynövények segítségét.

  • Körömvirág: hideg borogatásként alkalmazva a körömvirág csökkenti a sérült bőr hámlását, megszünteti a bőrpírt.
  • Teafa olaj: kiváló vírusölő, segít a kialakult hólyagok leszárításában. Levendulával vagy bergamottal kombinálva csökkentik az övsömör okozta fájdalmat.

Bármelyik pakolásba keverhetünk zúzott erős paprikát, ami remek fájdalomcsillapító hatásokkal bír.

  • Fekete ribizli: főzete csökkenti a gyulladást, segít megelőzni az övsömör ismételt megjelenését, valamint az esetleges –pl. sebfertőzés− komplikációkat.
  • Fűzfakéreg: hatóanyagai hasonlítanak az aszpirin összetevőire, ennek is köszönhető, hogy a fűzfakéregből készített tea kiváló gyulladás- és fájdalomcsillapító.

Fontos az étkezés

A betegség lefolyása alatt részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszereket, a növényi eredetű fehérjéket, a fehér húsokat és a halakat. Fogyasszunk esszenciális aminosavakban gazdag ételeket –pl.lizin tartalmú amarántot, natur joghurtot, túrót, csirkehúst−, lenolajat, chia magot, és zöld, narancssárga vagy sárga zöldségeket, gyümölcsöket. A szükséges B-vitamint pótoljuk búzacsíra, sörélesztő vagy tojás segítségével. Kerüljük viszont a savasító csokoládét, vörös húsokat, rántott és zsíros ételeket, koffeintartalmú italokat: a savas környezet ugyanis kifejezetten „jót tesz” a vírusok elszaporodásának. Kerüljük a magas cukortartalmú élelmiszereket is, mivel a cukor gátolja a leukociták helyes működését, azaz gyengíti az immunrendszert.

Mit mondanak a tudósok?

Összefüggést találtak az övsömör jelenléte és a sclerosis multiplex kialakulása között a Taipei Medical University (Tajpeji Orvosi Egyetem) kutatói. Egy éven keresztül 300 ezer övsömörben szenvedő beteg és 950 ezer, véletlenszerűen kiválasztott, a betegséggel nem érintett alany kórtörténetét elemezték. Az adatokból kiderült, hogy azoknál, akiknél kimutatható volt az övsömört, négyszer nagyobb eséllyel alakult ki a sclerosis multiplex. A tanulmány a Journal of Infectious Diseases szaklapban jelent meg.

Tudtad?

Az övsömört számos, mediterrán országban „Szent Antal tüzének” is nevezik.

Források:
  • jid.oxfordjournals.org/content/early/2011/06/07/infdis.jir239.full