Szúnyogcsípés veszélyei: tippek a vérszívók ellen

A szúnyog nyála betegségeket terjeszthet Kép nagyítása

Nem csupán kellemetlen viszketést okoz, hanem allergiás reakciókat is kiválthat a szúnyogcsípés. A megelőzés egyetlen módja a rovarok távoltartása, csípés esetén pedig az a legfontosabb, hogy ne vakarjuk el a viszkető bőrfelületet. Ezzel ugyanis egy újabb esélyt adunk a kórokozóknak arra, hogy bejussanak a testünkbe ráadásul a seb felülfertőződhet és el is gennyesedhet. A szúnyogcsípés veszélyei azonban nem merülnek ki ennyiben.


A zöldellő természet, a kellemes időjárás és a melengető napsütés mellett a szúnyog is a nyár „kötelező” velejárója. Jelenlétére a jellegzetes zümmögés és a kellő védekezés híján egyre szaporodó viszkető csípések –kizárólag a nőstények vérszívóak, a hímek növényi nedvekkel táplálkoznak– figyelmeztetnek. Bár az esetek többségében a szúnyogcsípés nyom nélkül gyógyul, előfordulhat, hogy a rovar súlyos betegségeket kiváltó kórokozókat juttat a szervezetbe, valamint allergiás reakciókat vált ki az arra érzékenyeknél. Ezért is fontos tisztában lennünk azzal, hogy melyek a házi kedvenceket is érintő szúnyogcsípés veszélyei, de olyan érdekességek is kiderülnek cikkünkből, hogy a szúnyognak fogai is vannak.

A nyálán keresztül fertőz

Nyilvánvalóan senkit nem vigasztal az a tény, hogy a vérünket csak a nőstény szúnyogok szívják, a hímek növényi nedvekkel táplálkoznak, az ő szájszervük bőrünk átszúrására alkalmatlan, és nem is zümmögnek. A vérszívás folyamata már-már gusztustalannak mondható, a szúnyog ugyanis nyálmirigyének váladékát a sebbe nyomja, ami véralvadásgátló hatással bír, így a szívást hosszú ideig folytathatja. Persze, a legtöbb szúnyog rövid idő alatt végez a táplálkozással, ha jóllakott, szabad szemmel is láthatjuk a potrohába szívott vért. Ezt követően véralvadást elősegítő enzimeket állít elő, majd a gyomrában megkezdődik a pár napos emésztés.
A nőstény szúnyogoknak a vér nem egyszerűen táplálékot jelent, de létfontosságú feltétele a peterakásnak. A vérhez nem jutó nőstények képtelenen petét rakni, illetve utód nélkül maradnak.
Érdemes szót ejteni a szúnyog szájszervéről is. A nőstényt hat szúró-szívó sörtéből álló szívókával ajándékozta meg a természet, a két legszélső sörte végén apró, éles fogak helyezkednek, melyek segítségével a vérszívó be tud hatolni a bőr alá. Két sörte a szövetek széthúzására alkalmas, hogy a szúnyog a szájszervével könnyebben hozzáférhessen az áldoztához, és bejuttathassa a viszketés okozó, és akár veszélyes vírusokat is hordozó nyálát a szervezetbe.

A trópusi területeken élő szúnyogfajok terjesztik a Zika-vírust

A szúnyog a nyálán keresztül súlyos betegségekkel fertőzhet meg bennünket, bár ezekre inkább a távoli kontinenseken tehetünk szert. A trópusi területeken élő szúnyogfajok által a malária, a sárgaláz, a zika, a japán-encephalitis, a dengue és chikungunya a leggyakoribb szúnyog által terjesztett fertőzés. Az Európába behurcolt szúnyogfajok ugyan képesek lehetnek e kórokozók terjesztésére, ám ehhez ezeknek a mikroorganizmusoknak is jelen kell lenniük az adott területen. A fertőzés terjesztéséhez a szúnyognak hordoznia kell a kórokozót, amihez korábbi csípései során juthat hozzá fertőzött álltból vagy emberből.
A szúnyogok okozhatnak bőrférgességet és szívférgességet is, a fertőzés a kutyáról, ritkábban a macskáról, a vérszívó közvetítésével terjed az emberre. A szívférgesség az előbb leírt módon terjed, ám szerencsére a féreg az emberi szervezetben nem képes szaporodni és kifejlődni.
 A szúnyogcsípés helyén általában erős viszketéssel járó göb alakul ki, bizonyos esetekben – elsősorban a csípésre érzékenyeknél – allergiás reakcióként véraláfutás, illetve folyadékkal teli hólyagok is képződhetnek a bőrön. Amennyiben a csípés helye elgennyesedik, vagy allergiára utaló nehézlégzés, hányinger, láz jelentkezik, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Szúnyogcsípés megelőzése

A szúnyogok utálják a levendula illatát

A szúnyog rendkívül éber és gyors rovar, ezért puszta kézzel vagy az előszeretettel használt légycsapóval nagyon nehéz megszabadulni tőle. Nem feltétlenül az elpusztítására kell törekedni, sokkal fontosabb, hogy tartsuk távol magunktól az elsősorban hajnalban és alkonyatkor veszélyes vérszívót. Szerencsére a hagyományos módszerek mellett, ma már a modern technika is segítségünkre siet, így kis odafigyeléssel a szúnyogcsípés jó eséllyel kivédhető.

 • A szúnyog nem kedveli a hideget, a légkondicionáló használata hatékony fegyver a rovarok távoltartásában.
 • Zavarja őket a nagyobb légmozgás is, ezért bekapcsolt ventilátor mellett nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat.
 • Szükség esetén szereljünk az ablakainkra szúnyoghálót.
 • Trópusi országokban használjunk szúnyoghálóval ellátott baldachint.
 • Használjunk dalmátvirág vagy ceyloni nárdusfű alapú rovarirtót/gyertyát.
 • Ha alkonyatkor vagy hajnalban a szabadban tartózkodunk, válasszunk zárt, hosszú ujjú ruházatot, lehetőleg világos színűt, mivel a szúnyog a hőt magukba szívó sötét színeket keresi.
 • Kenjük, vagy fújjuk be fedetlen testrészeinket szúnyogriasztóval. Ne feledjük, hogy az izzadás könnyen leoldhatja a védőanyagot, ezért ilyenkor ismételjük meg a műveletet.
 • Soha ne felejtsük el, hogy a szúnyog főleg sötétben, nedves és meleg közegben aktív.
 • Szüntessük meg kertünkben, balkonunkon a poshadó vizeket, mindig ürítsük ki a cserepek alatti vízgyűjtő edényeket, ezek ugyanis kiváló élőhelyet jelentenek a szúnyoglárvák számára.
 • Takarjuk le szúnyoghálóval a gyakori öntözést igénylő növényeinket.
 • Hetente locsoljuk át szúnyogirtóval a kültéri lefolyókat.
 • Kerüljük az agyagból készült cserépalátéteket, az agyagos víz vonzza a szúnyogokat.
 • A szabad ég alatt, vagy a teraszon jó szolgálatot tehetnek az UV fényt kibocsátó rovarcsapdák.
 • Tegyünk az ablakba vagy az erkélyre szúnyogriasztó növényeket: Kakassarkantyút, citromfüvet, levendulát, bazsalikomot vagy rozmaringot
 • Egyes illóolajok úgyszintén hatásosak lehetnek ellenük. Ilyenek a teafa-, citromos eukaliptusz-, levendula-, fahéj-, illetve a kakukkfűolaj. 

Mit tegyünk, ha megcsípett?

A legfontosabb, hogy ne vakarjuk el a szúnyogcsípés helyét, hiszen ez növeli a fertőzés kockázatát. Az érintett területet mossuk le langyos szappanos vízzel, ha lehetőségünk van rá, a biztonság kedvéért fertőtlenítsük. Ezt követően kenjük be a göböket valamilyen viszketést enyhítő szerrel. Hatékonyak az ammónia, a hidrokortizon és antihisztamin tartalmú termékek, ezek rövid idő alatt megszüntetik kellemetlen tüneteket. Aki tudja magáról, hogy allergiás a csípésre, vegyen be antihisztamin tablettát, valamint kalciumot. Az erős viszketést jegeléssel is csillapítani lehet.

Tudta?

Megfigyelések szerint a szúnyog nagyobb eséllyel csípi meg a nullás vércsoportúakat, a férfiakat, a gyerekeket és a túlsúlyosokat.
E rovarok saját vére színtelen.

Források:
http://www.aktualitasok.hu/szunyogcsipes-veszelyei-kovetkezmenyei-szovodmenyei.html
http://www.termeszettar.hu/anyagok/szuny/szuny.htm
https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html