Zsíros hajra zöld agyag

A zöld agyag gyógyhatásait már az ókorban felfedezték, elsősorban bőrgyulladások, illetve fertőzések kezelésére, sebgyógyításra és bőrtisztításra alkalmazták. Napjainkban előszeretettel használják pattanásos bőrre, valamint hajtisztításra: a zsíros hajra különösen ajánlott!

Zsíros hajra zöld agyag

Az agyag kisszemcséjű üledékes kőzet, legfontosabb összetevője, az alumínium-szilikát mellett, ásványi- és szerves anyagokban is gazdag. Ezek közül a leggyakoribb a szilícium, az alumínium, a vas, a mész, a magnézium és az alkáli oxidok. Gyógyföldnek vagy élő földnek is nevezik, megtalálhatóak benne mindazok a kémiai elemek, amelyek az emberi testet is felépítik. A zöld agyagban réz is található, ennek köszönheti a színét.

Védi és ápolja a szöveteket

Magas szilíciumtartalma teszi lehetővé, hogy a zöld agyag erősíti a vénák és az artériák falát, valamint javítja a bőr, a haj és a körmök ellenálló képességét. Belsőleg alkalmazva, csökkenti a gyomorégést, helyreállítja az emésztőrendszer helyes pH-értékét. Hatékony vértisztító, megtisztítja a bőrt a méreganyagoktól. Felgyorsítja a csonttörések gyógyulását, megelőzi az ízületi gyulladásokat és a reumát, csökkenti a szklerózis kialakulásának kockázatát. Erős antibakteriális hatását az Arizona State University tudósai is megerősítették. A vizsgálatba bevont betegek szervezetéből a zöld agyag hatására 24 óra eltűnt az Escherichia coli, a Salmonella typhimurium, a Pseudomas aeruginosa és a Mycrobacterium baktériumok 99 százaléka, ezen kívül szintén hatékonynak bizonyult a Staphylococcus aureus baktériummal szemben is, amelynek számos törzse ellenáll az antibiotikumoknak. Ezek a baktériumok váltják ki a vastagbélgyulladást, a szalmonellafertőzést, az uszodai bőrfertőzést, illetve a szívbillentyű-gyulladást.  

Zsíros hajra is jó a bőrápoló zöld agyag

A szépségipar egyre gyakrabban alkalmazza a zöld agyagot a bőrradírokban, arcpakolásokban, hajápolási termékekben. Mivel kiváló gyulladásgátló és baktériumölő, sikeresen kezeli az aknét: nem csupán gyorsítja a pattanások és mitesszerek eltűnését, hanem a bőrfertőzésekhez hasonlóan, gátolja a kialakulásukat, valamint a felülfertőződésüket. Kifejezetten ajánlott zsíros bőr esetén, hiszen úgy táplálja a bőrt, hogy eközben szabályozza a faggyúmirigyek működését, így nem szárítja a hámszövetet. A helyes faggyútermelés visszaállítása pedig a pattanások megelőzésének egyik legjobb módszere! Pontosan ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy a zöld agyag a zsíros haj kezelésében is segít. Ezt ugyanis a hajhagymákból kiáramló túl sok faggyú, és ezen keresztül a zsíros fejbőr okozza.

Összegyűjti a hajat károsító mérgeket

Túlzott faggyútermelődéshez, és az ezzel járó korpásodáshoz vezethet, a rosszul megválasztott vagy nem megfelelően kiöblített sampon miatt jelentkező bőrirritáció. Ilyenkor is jó szolgálatot tehet a zöld agyag, amely megnyugtatja a bőrt, ráadásul a samponokból visszamaradó, káros vegyi anyagokat, valamint az elhalt hámsejteket és a bőrben felhalmozódó mérgeket is magába szívja. A legjobb megoldás azonban a zöld agyagos hajtisztító, ezzel lehet a legegyszerűbben elejét venni a fejbőr és a haj fokozott zsírosodásának, egyúttal megszüntetni a bőrgyulladást és a zsírosodásban is szerepet játszó bakteriális fertőzéseket.

Tudtad?

Egyes feltételezések szerint már a Homo erectus vas-hidroxiddal kevert agyaggal gyógyította a sebeit, míg a terápiás alkalmazásáról szóló első írásos emlékek Mezopotámiából származnak az időszámításunk előtti 26. századból. Kleopátra is sokra becsülte, bőrének fiatalon tartására használta.

Zöld agyagos arcpakolás receptjeink itt olvashatók!

Szuperzöldség: elérhető egészség mindenkinek 176

Kijelenthető, hogy minden emberi fogyasztásra alkalmas zöldség tartalmaz a szervezet számára hasznos összetevőket. A szuperzöldség elnevezést azok a növények kaphatják meg, amelyekben ezek a jótékony anyagok kiemelkedő mennyiségben és változatosságban találhatók meg. Legyen az étrendünkben minél több szuperzöldség, mert ezek segítségével, nagyobb eséllyel kerülhetjük el a betegségeket, és állíthat...
Olvassa tovább

Tavaszi zöldségtippek 173

Ha tavasz, akkor dőzsölés! Legalábbis, ami a friss élelmiszereket illeti, hiszen ilyenkor többféle primőr zöldség jelenik meg a piacokon és az üzletek polcain. Persze nem árt, ha tudjuk, milyen szempontok alapján válasszuk ki az asztalunkra kerülő zöldségeket, hogyan és mennyi ideig tároljuk, miként készítsük el őket.   Egészségünk szempontjából rendkívül fontos, hogy mindig az évszakna...
Olvassa tovább

Zöldségek és gyümölcsök: napi 10 adag a hosszú életért 172

Jelentősen csökkentheti a szívinfarktus, a stroke, a rák és így a korai halál kockázatát, ha naponta tíz adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk – írják a londoni Imperial College kutatói. Tanulmányukból kiderül, hogy a legjobb eredményt akkor érjük el, ha a zöldségekből és gyümölcsökből alkalmanként 80 grammnyit viszünk be a szervezetünkbe. Szakértők régóta javasolják, hogy a leggyakoribb, ...
Olvassa tovább