Zsíros hajra zöld agyag

Bőrproblémák Dr. Apostol Éva | Bőrgyógyász
Zsíros hajra zöld agyag 1 Kép nagyítása

A zöld agyag gyógyhatásait már az ókorban felfedezték, elsősorban bőrgyulladások, illetve fertőzések kezelésére, sebgyógyításra és bőrtisztításra alkalmazták. Napjainkban előszeretettel használják pattanásos bőrre, valamint hajtisztításra: a zsíros hajra különösen ajánlott!


Az agyag kisszemcséjű üledékes kőzet, legfontosabb összetevője, az alumínium-szilikát mellett, ásványi- és szerves anyagokban is gazdag. Ezek közül a leggyakoribb a szilícium, az alumínium, a vas, a mész, a magnézium és az alkáli oxidok. Gyógyföldnek vagy élő földnek is nevezik, megtalálhatóak benne mindazok a kémiai elemek, amelyek az emberi testet is felépítik. A zöld agyagban réz is található, ennek köszönheti a színét.

Védi és ápolja a szöveteket

Magas szilíciumtartalma teszi lehetővé, hogy a zöld agyag erősíti a vénák és az artériák falát, valamint javítja a bőr, a haj és a körmök ellenálló képességét. Belsőleg alkalmazva, csökkenti a gyomorégést, helyreállítja az emésztőrendszer helyes pH-értékét. Hatékony vértisztító, megtisztítja a bőrt a méreganyagoktól. Felgyorsítja a csonttörések gyógyulását, megelőzi az ízületi gyulladásokat és a reumát, csökkenti a szklerózis kialakulásának kockázatát. Erős antibakteriális hatását az Arizona State University tudósai is megerősítették. A vizsgálatba bevont betegek szervezetéből a zöld agyag hatására 24 óra eltűnt az Escherichia coli, a Salmonella typhimurium, a Pseudomas aeruginosa és a Mycrobacterium baktériumok 99 százaléka, ezen kívül szintén hatékonynak bizonyult a Staphylococcus aureus baktériummal szemben is, amelynek számos törzse ellenáll az antibiotikumoknak. Ezek a baktériumok váltják ki a vastagbélgyulladást, a szalmonellafertőzést, az uszodai bőrfertőzést, illetve a szívbillentyű-gyulladást.  

Zsíros hajra is jó a bőrápoló zöld agyag

A szépségipar egyre gyakrabban alkalmazza a zöld agyagot a bőrradírokban, arcpakolásokban, hajápolási termékekben. Mivel kiváló gyulladásgátló és baktériumölő, sikeresen kezeli az aknét: nem csupán gyorsítja a pattanások és mitesszerek eltűnését, hanem a bőrfertőzésekhez hasonlóan, gátolja a kialakulásukat, valamint a felülfertőződésüket. Kifejezetten ajánlott zsíros bőr esetén, hiszen úgy táplálja a bőrt, hogy eközben szabályozza a faggyúmirigyek működését, így nem szárítja a hámszövetet. A helyes faggyútermelés visszaállítása pedig a pattanások megelőzésének egyik legjobb módszere! Pontosan ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy a zöld agyag a zsíros haj kezelésében is segít. Ezt ugyanis a hajhagymákból kiáramló túl sok faggyú, és ezen keresztül a zsíros fejbőr okozza.

Összegyűjti a hajat károsító mérgeket

Túlzott faggyútermelődéshez, és az ezzel járó korpásodáshoz vezethet, a rosszul megválasztott vagy nem megfelelően kiöblített sampon miatt jelentkező bőrirritáció. Ilyenkor is jó szolgálatot tehet a zöld agyag, amely megnyugtatja a bőrt, ráadásul a samponokból visszamaradó, káros vegyi anyagokat, valamint az elhalt hámsejteket és a bőrben felhalmozódó mérgeket is magába szívja. A legjobb megoldás azonban a zöld agyagos hajtisztító, ezzel lehet a legegyszerűbben elejét venni a fejbőr és a haj fokozott zsírosodásának, egyúttal megszüntetni a bőrgyulladást és a zsírosodásban is szerepet játszó bakteriális fertőzéseket.

Tudtad?

Egyes feltételezések szerint már a Homo erectus vas-hidroxiddal kevert agyaggal gyógyította a sebeit, míg a terápiás alkalmazásáról szóló első írásos emlékek Mezopotámiából származnak az időszámításunk előtti 26. századból. Kleopátra is sokra becsülte, bőrének fiatalon tartására használta.

Zöld agyagos arcpakolás receptjeink itt olvashatók!