Probiotikumok és fogyókúra: a működő párosítás

Nem túlzás kijelenteni, hogy a bélflórát felépítő jótékony, azaz probiotikus baktériumok egészségünk őrei, többek között befolyásolják az anyagcserét és az immunrendszer működését. Kutatások azt is bebizonyították, hogy ezek a mikroszkopikus organizmusok a testsúlyunkat is képesek befolyásolni: ha lecsökken a számuk, könnyebben meghízunk, míg ellenkező esetben gyorsabban lefogyunk. Ezért járulhat hozzá a fogyókúra sikeréhez a megfelelő prebiotikus baktériumokat tartalmazó probiotikumok fogyasztása.

Probiotikumok és fogyókúra: a működő párosítás

A több milliárd mikroorganizmusból álló bélflóra az egészségmegőrzés egyik legfontosabb bástyája: segíti az emésztést, támogatja az immunrendszert – ne feledjük, hogy az immunsejtek 70 százaléka a vastagbélben található –, közreműködik különböző vitaminok és enzimek termelésében. Mindezek mellett a jótékony (probiotikus) bélbaktériumok a testsúly szabályozásában is szerepet kapnak. Ha arányuk megfelelő a bélflórában – azaz a bélflóra egyensúlyi állapotban van –, kisebb eséllyel szaladnak fel a nem kívánt kilók, ellenkező esetben viszont könnyebben meghízunk. Ebből következik, hogy a bélflóra helyreállítása tulajdonképpen egyfajta fogyókúra is lehet, amihez a probiotikus baktériumokat tartalmazó probiotikumok fogyasztásárára van szükség.  

Éhség és baktériumok

Összefüggést találtak az étkezési szokások és a bélbaktériumok jelenléte között a UC San Francisco, Arizona State University and University of New Mexico szakértői. Kimutatták, hogy a bélflórát felépítő mikroorganizmusok nem csupán az éhségérzetet befolyásolják: arra is képesek, hogy vágyat érezzünk bizonyos számukra fontos összetevők, például a zsírok és a cukor iránt. A probiotikumok fogyasztásával ezeknek a nem kívánatos baktériumoknak a száma is visszaszorítható.

Milyen probiotikumok segíthetnek?

Svájci és kanadai tudósok a Lactobacillus rhamnosus baktériumtörzs testsúlyszabályozó hatását vizsgálták. Mérsékelt diéta mellett huszonnégy héten keresztül prebiotikumot is tartalmazó LPR kapszulát, illetve placebót adtak elhízott nőknek és férfiaknak. A British Journal of Nutrition szaklapban megjelent tanulmányukból kiderült, hogy a fogyókúra alatt a probiotikumot is fogyasztó nők esetében kétszer nagyobb volt a súly- és a zsírtömegvesztés, mint azoknál, akik placebót kaptak. Férfiaknál ugyanakkor a hatás sokkal kevésbé volt látványos. Holland kutatók a szakirodalom elemzése során arra jutottak, hogy a Lactobacillus gasseri SBT 2055, a Lactobacillus rhamnosus ATCC 53103, a Lactobacillus rhamnosus ATCC 53102 és a Bifidobacterium lactis BB12 csökkentheti az elhízás, és hozzájárulhat a fogyáshoz. Egy másik kutatás a Bifidobacterium lactis 420 baktériumnál mutatott ki a fogyókúrás tulajdonságot. Sokat segíthet a kefir és a savanykás tejtermékek fogyasztása, a Harvard Egyetem tanulmánya kifejezetten a joghurt fogyasztását ajánlja. Szintén kutatások bizonyítják, hogy azoknak szervezetében, akiknek megfelelő a testsúlya, a testtömeg indexe és a haskörfogata, nagyobb mennyiségben található meg a Firmicutes, a Bifidobacteria és a Clostridium leptum baktériumok. Ha tehát fogyni szeretnék, olyan prebiotikumok mellett tegyük le a voksunkat, amelyek tartalmazzák a fenti baktériumokat. Mindemellett, általánosságban is elmondható, hogy minél többféle jótékony probiotikus baktériumból áll a bélflóra, annál kisebb az esélye az elhízásnak, valamint a cukorbetegségnek, és nagyobb a fogyókúra sikerének.

Ne feledkezzünk meg a prebiotikumokról

Ahhoz, hogy a probiotikumok kifejthessék fogyókúra támogató, jótékony hatásaikat, prebiotikumokra van szükség. Ezek a speciális növényi rostok (pl. az inulin és a laktóz) a jótékony bélbaktériumok legfontosabb táplálékai, ugyanakkor gátolják a káros (patogén) baktériumok megtapadását a bélfalon. Prebiotikumot tartalmaz többek között a csicsóka, az articsóka, a hagyma, a spárga, a banán, az Aloe vera, a dió és a tej, ahogyan egyes étrend-kiegészítők segítségével is bevihetjük a szervezetünkbe a szükséges mennyiséget.

Probiotikumok és egészséges táplálkozás

A probiotikumok fogyasztásán kívül a fogyókúra sikere érdekében az egészséges étkezés is elengedhetetlen. Csökkentsük a finomított szénhidrátokban, állati zsírokban, répacukorban és különösen az adalékanyagokban gazdag élelmiszerek fogyasztását. Bánjunk csínján a vörös húsokkal és a zsíros tejtermékekkel, mert ezek is hozzájárulhatnak a káros baktériumok elszaporodásához. 

Hivatkozások:

http://www.health.com/health/article/0,,20859953,00.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24299712

https://www.ucsf.edu/news/2014/08/116526/do-gut-bacteria-rule-our-minds

Hirdetés

Swiss Probiotix

Probiotikus kiegészítő

Fagyasztott-szárított, szakszerűen összeállított kiváló hatású probiotikus étrend-kiegészítő, bélben feloldódó vegetáriánus kapszulákban. 10 válogatott jótékony baktériumfajból áll, kapszulánként 4 milliárd sejtet tartalmaz. A szakszerű összeállítás eredményeképpen biztosítja a szervezet számára a szükséges jótékony baktériumokat. Megfelel a vegetáriánus étrend követelményeinek. A vastagbélflóra egészsége az erős immunrendszer, a jó egészség és a hosszú élet alapja, mivel jelentős szerepet játszik az emésztési folyamatokban. A jótékony (probiotikus) baktériumokat más néven probiotikumoknak hívják. Ezek felelősek a bélrendszer védelméért, az egészséges bélflóra egyensúlyáért.

Hasmenés ellen probiotikumok | Hatékony és gyors segítség 158

A probiotikus baktériumok (probiotikumok) biztosítják a különböző mikroorganizmusokból –baktériumok, gombák, vírusok– felépülő bélflóra egyensúlyát, és ezáltal megfelelő működését. Számos jótékony hatással rendelkeznek, többek között a hasmenés ellen is jó szolgálatot tesznek.A mintegy 1,5-2 kiló súlyú, és 100 billiónál is több mikroorganizmusból álló bélflóra rendkívül fontos szerepet játszik a s...
Olvassa tovább

Probiotikumok hatása | Jótékony probiotikus baktériumok 157

Az emésztőrendszer egészséges működésének egyik feltétele, a bélflórát alkotó mikroorganizmusok egyensúlya. Ennek az optimális állapotnak a fenntartásához járulnak hozzá a probiotikus (jótékony) baktériumokat tartalmazó élelmiszerek, illetve táplálékkiegészítők. Nem mindegy azonban, hogy milyen probiotikumot fogyasztunk: a bélflóra összetétele ugyanis kétharmad részben személyre szabott.Az immunre...
Olvassa tovább

Probiotikumok és vastagbélrák | Megelőzhetik a betegséget 156

A vastagbélrák a tüdőrák után világszerte a második leggyakrabban halált okozó daganatos megbetegedés. Kezelését nehezíti, hogy csak késői stádiumban okoz egyértelmű tüneteket, ezért különösen fontos a megelőzése, amiben egy kutatás szerint a probiotikumok is segíthetnek. Nehéz védekezni ellene, és a kezelése is csak akkor lehet eredményes, ha időben megkezdik: a vastagbélrák rendkívül alatto...
Olvassa tovább