Paleo diéta: menü öt napra

Bár a paleo diéta a modern élelmiszerek jelentős részét száműzi az asztalunkról, ne felejtsük el, hogy ezek többnyire –adalék anyagokat tartalmazó ételek és italok, cukrok, liszt, stb.,− egyébként is ártalmasak egészségünkre. A paleo diéta követői szerint csak azt szabad enni, amit a kőkorszakban: sok húst, tojást, halat, zöldséget és gyümölcsöt. Nézzük, milyen ételekből áll egy öt napra szóló paleo menü. A paleo diéta lényege, hogy visszatér a Paleol...
Olvassa tovább

Szőlő receptek | Készítsük el egyszerűen

Bár manapság a nemzetközi kereskedelemnek köszönhetően szinte az év minden hónapjában vásárolhatunk szőlőt, Európában az igazi szezonja a nyár végi, illetve az őszi időszak. Ilyenkor számtalan formájú és ízű szőlő kapató, amikből zamatos, és ami még fontosabb, egészséges ételeket készíthetünk.   A szőlő az egyik legrégebben fogyasztott gyümölcs, emberi településeken 7000 éves elszenesedett szőlőmagokat is találtak a régészek elsősorban Olaszorszá...
Olvassa tovább

Nyári receptek | Forró napokra

A rekkenő nyári melegben senki sem szeret órákat főzőcskézni a felforrósodott konyhában, azonban az állandó hideg étel fogyasztás nem éppen gyomorkímélő megoldás. Fontos, hogy minél több friss, nyers zöldséggel és gyümölccsel pótoljuk a vitaminokat és ásványi sókat, ehhez pedig változatos ételekre van szükség. Nyáron hajlamosak vagyunk arra, hogy „elnagyoljuk” a fő étkezéseket, inkább szendvicseket, készen vett teleket fogyasztunk. Ezzel azonban csak ...
Olvassa tovább

Hogyan használjuk a chia magot?

A chia mag az egyik legegészségesebb élelmiszer, igazi szuperétel, amely nagy mennyiségben és koncentráltan tartalmazza a szervezet számára fontos vitaminokat, rostokat, fehérjéket és különböző tápanyagokat. Jótékony hatásait feldolgozva sem veszíti el, ráadásul szinte teljesen íztelen, ezért a chia magból egyszerűen készíthetünk egészséges ételeket.   Gazdag A-, E-, C-, J-, B1- és B2-vitaminban, folsavban, fehérjékben és antioxidánsokban, a chia...
Olvassa tovább

Izzadásgátló házilag: természetes és hatékony megoldás

Nem bízik az amulímiumot és más kémiai anyagot tartalmazó bolti izzadásgátló készítménykeben? Jobban bízik a természetes megoldásokban? Akkor készítse el saját házi izzadásgátlóját, amit ízlése szerint illatosíthat. A legtöbb készen kapható izzadásgátlóhoz alumíniumot, vagy valamilyen alumínium szárazékot adagolnak, ezzel akadályozzák meg a verejtékezést. Nincs rá egyértelmű bizonyíték, hogy az izzadásgátlókban található alumínium közvetlenül károsíth...
Olvassa tovább

Receptek citromfűvel

A citromfű hatékony nyugtató, görcsoldó és béltisztító, legtöbbször friss, vagy szárított leveleiből készült főzetét alkalmazzák az egészségügyi panaszok kezelésére. Pedig jótékony hatásait –és persze kellemes ízét– akkor is élvezhetjük, ha fűszerként használjuk. Rendkívül kellemes, enyhe citromos íze és illata miatt, a citromfű kiváló ételízesítő. Különösen a mediterrán országokban fogyasztják rendszeresen, elsősorban gyümölcssaláták, lekvárok, hal- és hú...
Olvassa tovább

Bodzaszörp recept négyszer | Hogyan készül?

A bodzaszörp egyike a legegészségesebb frissítő italoknak. Mivel nem megy át semmilyen kémiai kezelésen, a házi bodzaszörp rendelkezik a bodzavirág valamennyi jótékony tulajdonságával. Íme, négy kipróbált recept, amelyekkel még izgalmasabbá, és egészségesebbé tehetjük a hagyományos bodzaszörp ízét. A bodza friss virágából készített, házi bodzaszörp, azon kívül, hogy a meleg napokon kiváló frissítő, számtalan egészségvédő hatással is rendelkezik. Nagys...
Olvassa tovább

Zabpehely recept négyszer | Készítsünk egészséges ételeket

Rossz az emésztése, vércukorproblémákkal küzd, magas a koleszterinszintje? A zabpehely, illetve a zabpelyhet tartalmazó ételek segíthetnek enyhíteni a panaszait. Íme, néhány olyan zabpehely recept, amelyek segítségével otthon is könnyen és gyorsan készíthet egészséges ételeket. A zabpehely az egyik „leghálásabb” élelmiszer alapanyag, hiszen állagának és semleges ízének köszönhetően számtalan ételhez hozzáadhatjuk. És, ami még fontosabb, a zabpehely ál...
Olvassa tovább

Tavaszi méregtelenítő turmixok: 10 visszautasíthatatlan ajánlat

A tavasz a megújulás időszaka, amihez a méregtelenítés is hozzátartozik, hiszen a kevés mozgás és a nehéz, sokszor egészségtelen ételek miatt, télen lerakódott káros anyagoktól ilyenkor lehet a legegyszerűbben megszabadulni. Ebben segítenek a friss gyümölcsökből és zöldségekből készített tavaszi méregtelenítő turmixok. Bármennyire is próbálunk egészséges életmódot folytatni, a téli időszakban még így is megnőhet a szervezetünkben, és különösen az emés...
Olvassa tovább

Articsóka recept | Articsókás spagetti

Hozzávalók 4 személyre: 360 g spagetti 4 db articsóka 3 gerezd fokhagyma 4 kanál extra szűz olívaolaj 1 morzsolt erős paprika /elhagyható 1 csokor apróra vágott petrezselyem 2 kanál reszelt parmezán 1 dl száraz, fehér bor Elkészítése Vágjuk le az articsóka szárát és a külső, kemény leveleket. Hasítsuk félbe, és szedjük ki a legbelső „szöszös” részeket, majd daraboljuk vékony szeletekre. Ha nem tudunk beszerezni frisset, az üve...
Olvassa tovább

Édeskömény receptek | Különleges és egészséges ételek

Az ánizshoz hasonlító ízű édeskömény számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik, ezért érdemes étrendünk részévé tenni. Nem kell azonban feltétlenül önmagában fogyasztanunk: ez a valóban különleges zöldség nagyszerűen használható ételek alapanyagaként, hiszen még a legegyszerűbb fogásokat is egyedivé tehetjük a segítségével. A különleges ízek kedvelői nagyra értékelik az édesköményt, amellyel a legegyszerűbb ételek és italok is egyedivé tehetők. D...
Olvassa tovább

Édesgyökér receptek | Egészséges ételek édesgyökérrel

Különleges édes ízének köszönhetően az édesgyökérrel a legegyszerűbb ételeket is egyedivé tehetjük. A következő édesgyökér receptek segítségével éppen ilyen egyszerű, mégis rendkívül ízletes finomságokat készíthetünk. Az édesgyökérről a legtöbb embernek a medvecukor jut az eszébe, pedig ez a rendkívül édes gyógynövény számos más finomság alapanyaga is lehet. Kiváló élettani hatásokkal rendelkezik, nagyszerű immunerősítő, gátolja a fogszuvasodást, javí...
Olvassa tovább

Alma receptek | Almás ételsor

Az alma egyike a legegészségesebb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott gyümölcsöknek. Nemcsak nyersen, hanem feldolgozva, ételek alapanyagaként is rendkívül népszerű. A szó szerint sokszínű almás ételek közül ezúttal néhány különleges, mégis egyszerűen elkészíthető alma receptet mutatunk meg. Ezekből akár egy teljes ételsor is elkészíthető. Húsos almás rétes /előétel/ Hozzávalók: 500 g rétestészta lap 250 g maradék hús /főtt, sült 1 db ...
Olvassa tovább

Kivis receptek: komplett ételsor kivivel

A kivi valóságos egészségbomba, bőségesen tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat, ennek köszönhetően számos gyógyhatással is rendelkezik. Fogyaszthatjuk nyersen, salátában, köretként vagy akár főételek ízesítőjeként: a kivis receptek segítségével változatosabbá tehetjük étrendünket. Ha rendszeresen eszünk kivit, máris sokat tettünk egészségünk megőrzése érdekében. Ez a lédús, élénkzöld húsú gyümölcs ugyanis védi a szívet, megszépíti a bő...
Olvassa tovább

Vaníliás receptek: nem csak édesen

Bár a vaníliás receptek többségével süteményeket készíthetünk, a vanília nem csupán az édességek fűszerezésére alkalmas. Ízletesebbé teszi a főételeket is, sőt, léteznek olyan vaníliás receptek is, amelyeknek a vanília a legfontosabb alapanyaga. A vanília a sáfrányhoz hasonlóan, rendkívül drága fűszer, amit elsősorban annak köszönhet, hogy a növény beporzása, illetve részben szüretelése, még ma is kézzel történik. Különleges illata és zamata miatt, el...
Olvassa tovább

Körtés receptek | Három fogás körtével

A körte az ősz egyik slágergyümölcse, ami nem véletlen, hiszen kellemes ízű, édes és lédús gyümölcs. Ráadásul, számos egészségvédő hatással rendelkezik, amelyeket feldolgozva, ételek alapanyagaként sem veszíti el. Ezért is érdemes a szezonjában rendszeresen fogyasztani, akihez a körtés receptek nyújtanak segítséget. Bővelkedik rostokban, vitaminokban, antioxidánsokban, különböző ásványi anyagokban, valamint rostokban, kalóriatartalma ugyanakkor alacso...
Olvassa tovább

Petrezselyem receptek: finom és egészséges ételek

A petrezselyem rendkívül sokoldalú gyógynövény. Jótékony hatásait ételek ízesítőjeként is kifejti, azonban akkor igazán hatékony, ha nagyobb mennyiségben fogyasztjuk. Ebben segítenek a petrezselyem receptek, amelyek segítségével bárki elkészítheti kedvenc petrezselymes ételét. Sokoldalú, egyúttal hatékony fűszer- és gyógynövény a petrezselyem, amelyet éppen ezért érdemes napi étrendünk részévé tenni, sőt, bizonyos panaszok esetén kúraszerűen, nagyobb ...
Olvassa tovább

Gluténmentes kenyér recept: finom és egészséges

Bár a boltokban egyre többféle gluténmentes kenyér és pékáru kapható, azért a választék még korántsem bőséges. Már csak ezért is érdemes otthon sütni, arról nem is beszélve, hogy a házilag készített kenyérbe biztosan tudhatjuk, milyen összetevők kerültek. A lisztérzékenyeknek a többnyire búzából, rozsból, árpából készült „mindennapi kenyeret” mással kell helyettesíteniük. Sokan tartanak azonban az otthoni sütéstől, azonban aggodalomra semmi ok: glutén...
Olvassa tovább

Chia magos pakolás házilag

Egy csoda szuperélelmiszer, ami nemcsak az egészséget szolgálja, hanem akár ránctalanító pakolás formájában is segítségünrke lehet. A chia magos pakolás házilag is gyorsan, egyszerűen elkészíthető! A chia magnak számos jótékony hatása ismert. Magas omega-3 zsírsavban proteinben, vitaminban és ásványi anyagokban. Az egész szervezet hasznosítani tudja. Nagyszerű élelmiszer, hiszen gazdagon tartalmaz A, B1, B2, B3-vitaminokat, vasat, magnéziumot, káliumo...
Olvassa tovább

Sült zöldségek

Elkészítési idő:  30 perc | 4 főre Hozzávalók: 250 gr bébi sárgarépa 100 gr kelbimbó 100 gr zsenge zöldbab 100 gr brokkoli 2 evőkanál friss rozmaring 2 citrom/lime leve só, bors ízlés szerint Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 220 ° C-ra, a tepsit fújjuk be főzés spray-vel, vagy kenjünk ki olajjal A darabokra vágott zöldségeket tegyük a tepsibe 2 kk olvasztott kókuszolajjal locsoljuk meg Szórjuk meg a fűszerekkel ...
Olvassa tovább

Vegán brownie

Tripla csokis vegán brownie, 100%-ban növényi eredetű. A csokoládé nemcsak finom, hanem egyben beindítja a boldogság hormon termelődését.  200g teljeskiörlésű finomliszt 100g kakaópor 2 kk sütőpor 1 kk só 225g édesítő / 1 ek stevia 250ml vegetáriánus olaj 125ml kókusztej 1 kk őrölt vanília 175g tejmentes csokoládé / csokoládé chips Csokoládé szósz 220ml k...
Olvassa tovább

Frissítő nyári előétel oregánóval

Hozzávalók: 12 db mini mozzarella 18 db friss bazsalikomlevél 12 db koktélparadicsom   A oregánó (szurokfű) szószhoz:       100 ml extra szűz olívaolaj 1 csapott kanál szurokfű 1 dús kanálnyi fenyőmag, vagy hámozott mandula, vagy dióbél   Elkészítése: Váltakozva – első legyen a bazsalikomlevél –, sorakoztassuk fel a hozzávalókat egy fa nyársacskára. Négy darabot készítsünk belőle, ezeket...
Olvassa tovább

Tavaszváró méregtelenítő zöldségleves

Sokan nem tudják eldönteni mitől egészséges egy étel, éppen ezért nagyon fontosnak tartom az alapok megismertetését. Az egészséges táplálkozás a tudatosságban rejlik. Tudatosság? Igen. Az alapanyagok gondos kiválasztása mellett igen fontos az ételek elfogyasztásának időpontja. Az egészséges táplálkozás aranyszabálya: a reggeli legyen bőséges és rostokban gazdag, az ebéd laktató, a vacsora pedig kevésbé terhelő a gyomornak. Bizonyára sokan tudjáto...
Olvassa tovább

Téli ételek egészségesen

Bár a nagy ünnepi falatozásoknak már vége, és talán fel is szaladt ránk némi plusz kiló, ha tehetjük, ne most kezdjünk önsanyargató fogyókúrákba. A téli hideg miatt szervezetünknek plusz kalóriákra van szüksége –természetesen nem zsíros kenyérre− úgy, hogy közben nem feledkezünk meg a vitaminok, az ásványi sók, az antioxidánsok megfelelő beviteléről sem. Ebben segíthetnek a téli ételek. ...
Olvassa tovább

Szilveszteri ételek egészségesen

Az ünnepi időszak általában alaposan megterheli az emésztőrendszert, hiszen ilyenkor a megszokottnál sokkal többet eszünk. Ráadásul a karácsonyi és szilveszteri ételek jelentős része meglehetősen egészségtelen, ami további kihívást jelent szervezetünk számára. Van azonban egy jó hírünk: néhány apró trükkel kíméletessé tehetjük az év végi bőséges étrendünket. Karácsony és szilveszter között előszeretettel látogatjuk meg a rokonokat, barátokat, a vendég...
Olvassa tovább

Forralt bor recept | Gyors, finom és felmelegít

Kevés ital esik jobban a borongós időben, mint egy pohár finom forralt bor. Már a középkorban is felfigyeltek jótékony hatásaira, kellemes íze mellett főként a megfázások és a légúti megbetegedések megelőzése, és kezelése érdekében fogyasztották. Lássunk egy klasszikus forralt bor receptet, amiből az is kiderül, mitől lesz igazán finom ez a különleges téli ital. megfázást, valamint felgyorsítja a gyógyulást. Fahéjtartalmának köszönhetően kiváló fertőt...
Olvassa tovább

Birsalmás receptek

A birsalma manapság kevésbé népszerű, holott egy rendkívül egészséges, illatos és ízletes gyümölcs, amely ételek alapanyagaként is jól használható. Késő ősszel érik, frissen fogyasztva segít elkerülni a szezonális légúti betegségeket. ...
Olvassa tovább

Fahéjas receptek: nem csak a mézeskalácsban finom!

Közeledik az ünnepi időszak, ilyenkor mindenki igyekszik a legfinomabb ételeket elkészíteni. Az egyik sláger alapanyag a fahéj, amely nem hiányozhat a karácsonyi süteményekből, befőttekből, és persze a tél sztárjából, a forralt borból. Ennél azonban lényegesen sokszínűbbek a fahéjas receptek, lássunk egy egészséges és finom menüt. A fahéj talán a „legtélibb” fűszernövény, hiszen elengedhetetlen tartozéka az ünnepi ételeknek és italoknak. Illatos és ar...
Olvassa tovább

Pisztácia receptek | Finomságok sülve-főve

A pisztácia egyre népszerűbb csemege, azonban általában rágcsálnivalóként –kiváló étvágycsillapító- fogyasztjuk, holott főételek alapanyagaként is rendkívül jól használható. Különlegessége, hogy rendkívül kalóriadús, markáns ízének köszönhetően pedig már egy egész kis mennyiséggel egyedivé tehetjük vele receptjeinket. A pisztácia számos vitamint, ásványi anyagot, antioxidánsokat, zsírsavakat és flavonoidokat tartalmaz. Ennek köszönhetően óvja szívünke...
Olvassa tovább

Sütőtök receptek: ízletes és egészséges őszi ételek

Megérkezett az ősz, a hűvösebbre forduló idő beköszöntével egyre kevesebb friss zöldség és gyümölcs kerül az asztalokra. Ezért fontos, hogy minél többet fogyasszunk a vitaminokban gazdag idénynövényekből, amelyek egyik koronázatlan királya a számtalan módon elkészíthető sütőtök. A sütőtök kellemes íze és alacsony kalóriatartalma mellett tápanyagokban is bővelkedik: nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, növényi rostokat, ásványi anyagokat. A benne t...
Olvassa tovább

Szíverősítő ételreceptek | Egészséges fogások

Szívünk szervezetünk „motorja” feladata, hogy a véráramot pumpálva, oxigént, tápanyagokat és energiát juttasson a belső szervekhez, valamint eltávolítsa az értéktelen, visszamaradt vagy káros anyagokat. Ezért fontos a szíverősítő ételek fogyasztása, hiszen ezek segítségével hatékonyabbá, egészségesebbé tehetjük egész szervezetünket. Lássunk néhány könnyen elkészíthető szíverősítő ételreceptet. Csicseriborsó tésztával Hozzávalók: 250 g előzőle...
Olvassa tovább

Nyári egytálétel receptek | Gyors és egészséges

Kánikulában senki sem szeret főzni, hosszabb időt eltölteni a konyhában a tűzhely mellett. Ilyenkor az étvágyunk is jelentősen megcsappan, ezért hajlamosak vagyunk kevesebb tápanyagot bevinni a szervezetünkbe. Ezért lehetnek jó választások az alábbi, szezonális zöldségekből gyorsan elkészíthető, finom és egészséges egytálételek.     Bár a nyári hőségben sokszor enni sincsen kedvünk, nem szabad megfeledkezni arról, hogy szervezetünk tápan...
Olvassa tovább

Paradicsomos receptek | Nem csak uzsonnára

A paradicsom a mediterrán étrend alapja, nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a dél-európaiak az átlagnál tovább élnek, valamint védettebbek a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Együnk minél több paradicsomot, ebben segítenek az alábbi könnyen elkészíthető, mégis ízletes és tartalmas receptek, a töltött- és a rántott paradicsom, valamint a különleges paradicsomlekvár. A paradicsom örök sláger, hiszen nem csupán finom, hanem rendkívül egé...
Olvassa tovább

Spenótos recept: főzelék helyett

A spenót nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, aminek elsősorban az az oka, hogy általában rántásos, fokhagymás főzelék készül belőle, ez pedig elnyomja ennek a finom, zsenge, tavaszillatú növénynek az ízét. Lássunk egy ínyenc, leveles tésztás, spenótos receptet.       A spenót az egyik legjobb vasforrás, azt azonban tudni kell, hogy ez csak akkor érvényesül, ha megtámogatjuk a C-vitamin bevitelével. Ellenkező esetben a sp...
Olvassa tovább

Eper receptek: nem csak édesen

Egy szem eperben megtalálható a szervezet számára fontos tápanyagok jelentős része. Sajnos frissen csak rövid ideig áll rendelkezésre, hiszen szezonja nem tart sokáig. Általában magában, vagy tejszínhabbal és cukorral, a bátrabbak citromlével fogyasztják, míg a mediterrán országokban az eper a főételek alapanyagaként is használatos.     Bővelkedik A-vitaminban, E-vitaminban, B-vitaminban és K-vitaminban, több C-vitamint tartalmaz, mint a...
Olvassa tovább

Készítsünk házilag mangóvaj krémet

A mangóvaj természetes bőrvédő és hidratáló tulajdonságainak köszönhetően kedvelt alapanyaga a ránctalanító, napvédő, bőr- és hajápoló kozmetikai termékeknek. Szerencsére a különböző célokat szolgáló mangóvaj krém házilag is egyszerűen elkészíthető, hiszen az üzletekben kapható alapkrémet kedvünk szerint gazdagíthatjuk a szükséges összetevőkkel. A mangó magjaiból sajtolással kinyert, vaj állagú zsiradék, azaz a mangóvaj, ma már a legtöbb gyógynövénybo...
Olvassa tovább

Levendulaolaj fejfájásra: otthon is elkészíthetjük

Az ajakosok családjába tartozó levendulának számos fajtája létezik. Legismertebb közülük a Lavandula officinalis, amelynek tavasszal nyíló apró, illatos virágai a halványkék és a lila minden árnyalatában pompáznak. Szépsége és közismert molyriasztó hatása mellett a levendula gyógyításra is alkalmas: jó szolgálatot tesz reuma és fejfájás esetén ráadásul a feszült idegeinket is megnyugtatja.   A levendula örökzöld, kis termetű cserje általában mind...
Olvassa tovább

Arcpakolás zöld agyagból | Tisztít és megszépít

A zöld agyag az egyik leggyakrabban felhasznált alapanyaga a házilag készített arc- és testpakolásoknak. Rendkívül hatékony nedvszívó, ezért önmagában csak akkor alkalmazzuk hetente többször, ha bőrünk erősen pattanásos, aknés. Ellenkező esetben, adjunk hozzá további bőrápoló összetevőket.       Lehetőleg száraz, por állagú zöld agyagot vásároljunk, ezt a legkönnyebb adagolni, illetve összekeverni más anyagokkal. Bőrradírként is ...
Olvassa tovább

Receptek spárgával - Finom és egészséges

Bár a spárga számos egészségmegőrző és gyógyító tulajdonsággal rendelkezik, mégsem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé. Ennek elsősorban a megfelelő receptek hiánya az oka: a spárgát ugyanis általában párolva, vagy leves formájában fogyasztják. Pedig léteznek különleges, mégis könnyen elkészíthető spárgás ételek. A spárga az egyik első tavaszi zöldség, ezért fontos szerepe van a téli hónapokban lemerült vitamin és ásványi anyag tartalékaink feltöl...
Olvassa tovább

Természetes kozmetikum receptek | Kecsketejes szappan

A kecsketejes szappan kiváló bőrápoló, különösen a száraz, az érzékeny és a pattanásos bőrt kezeli hatékonyan. Előnye, hogy nem okoz irritációt vagy más allergiás tünetet a bőrön. Kecsketejes szappant otthonunkban mi magunk is készíthetünk, ehhez csupán a könnyen beszerezhető alapanyagokra, no meg egy kis ügyességre van szükség. Lássunk egy egyszerű természetes kozmetikum receptet. Egyre többen használnak természetes kozmetikum recepteket, mert nem bí...
Olvassa tovább

Avokádós arcpakolás | Egyszerű otthoni receptek

Széppé és egészségessé teszi a bőrt az avokádós arcpakolás. Otthon is könynen elkészíthetjük, ami lényegesne olcsóbb megoldás, mintha készen vásárolnánk meg. Amennyiben nem kedveljuk az avokádó illatát, az arcpakolást különböző zöldségekkel, vagy gyümölcsökkel is kiegészíthetjuk.     Az avokádó több mint két tucat létfontosságá tápanyagot tartalmaz, ezek közül –legalábbis a bőrápolás szempontjából− a legfontosabb az E-vitamin, A-vitamint...
Olvassa tovább

Természetes kozmetikum hajra | Hajpakolás házilag

Bár az üzletek polcain szép számmal sorakoznak a különféle hajápoló szerek, sokkal olcsóbb és biztonságosabb –hiszen adalékanyagoktól, kémiai katalizátoroktól mentes−, ha a hajunk minőségének megfelelő, otthon elkészíthető pakolást használunk. Ez egyáltalán nem ördöngösség, hiszen természetes kozmetikum hajra is létezik: lássuk, hogyan készül? A napsütés, a túlságosan száraz, vagy éppen nedves levegő, a téli fagyok, a nyári forróság és a szmog mind-mi...
Olvassa tovább

Receptek mogyoróval | Jó a szívnek

Előkelő helyen áll a szívvédő élelmiszerek rangsorában a földimogyoró, melyet a legtöbben kiegészítő táplálékként sósan, pörkölten, vagy natúr formájában fogyasztanak. Pedig számtalan izgalmas, mégis egyszerűen elkészíthető, egészséges étel tartalmaz földimogyorót vagy éppen mogyoróvajat.     A földimogyoró gazdag növényi rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, ennek köszönheti jótékony élettani hatásait. Mivel magas a kalóriatart...
Olvassa tovább

Édes receptek banánnal | Diétázók is kipróbálhatják

A banán számos édesség alapja, ám sokan inkább lemondanak ezekről a finomságokról, mert attól tartanak, hogy túl sok bennük a felesleges kalória. Pedig léteznek olyan banán receptek, amelyeket a diétázók is bátran kipróbálhatnak.     Bár meglehetősen kalóriadús, önmagában a banán fogyasztása mégsem hizlal. Sőt, akár a fogyókúrában is segíthet, ugyanis magas rosttartalmának köszönhetően gyorsan teltségérzetet okoz, ráadásul a béltisztító ...
Olvassa tovább

Lázcsillapító teák gyermekeknek | Gyógyító főzetek

Számos természetes lázcsillapító módszer létezik, a gyermekek esetében rendkívül hatékony a gyógyteák és főzetek fogyasztása. A lázcsillapító teák közül a zsálya, a bodza, a fűzfa és a hársfa különösen ajánlható, ahogyan a mazsolából és a salátából készített főzet is kiválóan használható lázcsillapításra.   Lázcsillapító receptek gyermekeknek Zsálya: pótolja az elvesztett folyadékot, ugyanakkor elősegíti az izzadást és csökkenti a lázat. ...
Olvassa tovább

Egészségitalok fagyöngyből

Számos betegség kezelésében lehetnek segítségünkre a fagyöngytartalmú italok. A fagyöngyteát és a méltán népszerű fagyöngybort ráadásul otthoni körülmények között is könnyen elkészíthetjük. Elsősorban a fagyöngy levele rendelkezik jótékony hatással, és bár bogyója és szára is bővelkedik egészséges összetevőkben, mivel méreganyagokat is tartalmaznak, otthoni felhasználásuk nem javasolt. Fertőtlenítő, görcsoldó, illetve nyugtató hatásainak köszönhetően,...
Olvassa tovább

Fűszerek megfázására és hasfájásra

A fűszerek döntő többsége gyógynövény is, amelyek jól használhatók a leggyakoribb téli megbetegedések, a nátha, a megfázás és az influenza, valamint más légúti fertőzések ellen. Ha pedig tél, a vitaminhiányos, nehéz táplálékok fogyasztása miatt gyakorta kialakuló emésztőrendszeri panaszok kezelésekor is segíthetnek a gyógyhatású fűszerek.     A fűszerek nem csak ízletesebbé és illatosabbá teszik ételeinket: legtöbbjük számos gyógyhatássa...
Olvassa tovább

Sült gesztenye és cukros gesztenye elkészítése - Recept

A szelídgesztenye nem csupán egészséges, hanem egyúttal igazi csemege is. Számtalan módon elkészíthető, a legegyszerűbb megsütni –télen különösen jó választás a sült gesztenye–, de megfőzve, olvasztott cukorral, köretként is megállja a helyét. Sült gesztenye recept Hozzávalók: 20-25 darab szelídgesztenye Víz (amennyi ellepi) Elkészítés: 3-4 órára, vagy akár egy éjszakára ásztassuk be a gesztenyéket. A domborúbb oldalát bemetsszük, f...
Olvassa tovább

A csirkehúsleves a megfázásra is jó

Tudományosan igazolt tény, hogy a csirkehúsleves gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően, segít enyhíteni a megfázás, elsősorban a felső légúti megbetegedések tüneteit, valamint felgyorsítja a gyógyulást. A tudósok többféle receptet megvizsgáltak, ezek közül a nátha és az influenza ellen a „nagymama levese” bizonyult a legjobbnak. Hozzávalók 4 személyre: • 1 kiló csirke  • 1 csomag csirke szárny • 3 fej vöröshagyma •&n...
Olvassa tovább

Körömvirág krém házilag

A körömvirág nem hivalkodó, de annál hasznosabb gyógynövény, amely számos betegség tüneteinek enyhítésére, illetve gyógyítására használható. A körömvirág krém készítése házilag sem ördöngösség: tapasztaljuk meg, milyen jót tesz a szépséges, apró sárga virág a bőrünkkel. A házi körömvirág krém hatékonyan alkalmazható a vágások, horzsolások és kisebb égési sérülések – ilyen a napégés is –, valamint bőrpír esetén, puhítja a száraz bőrt, enyhíti az ekcémát és ...
Olvassa tovább