Édes receptek banánnal | Diétázók is kipróbálhatják

Édes receptek banánnal | Diétázók is kipróbálhatják  1 Kép nagyítása

A banán számos édesség alapja, ám sokan inkább lemondanak ezekről a finomságokról, mert attól tartanak, hogy túl sok bennük a felesleges kalória. Pedig léteznek olyan banán receptek, amelyeket a diétázók is bátran kipróbálhatnak.

 

 

Bár meglehetősen kalóriadús, önmagában a banán fogyasztása mégsem hizlal. Sőt, akár a fogyókúrában is segíthet, ugyanis magas rosttartalmának köszönhetően gyorsan teltségérzetet okoz, ráadásul a béltisztító és méregtelenítő hatású rostoknak köszönhetően az emésztés is javul. Nem véletlen, hogy a reggeli banándiétát is egyre többen alkalmazzák. Számos recept létezik, amely a banán jótékony tulajdonságait ötvözi más alapanyagok fogyasztó hatásával: ezeket az édességeket a fogyókúrázók is fogyaszthatják.

 

Banánkenyér (1 szelet/60 g = 96 Kalória)

Hozzávalók:

  • 180 g nagyon érett –akár megfeketedett− banán (kb. 2db.)
  • 90 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 tojás
  • 60 g almapüré
  • 1/2 kávéskanál porélesztő
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 2 evőkanál sovány joghurt
  • 1 kávéskanál nádcukor
  • 1 csipet fahéj –ízlés szerint

Elkészítés:

Öntsük az összes száraz alapanyagot egy tálba, egy másikba a banánt, a tojást, az almapürét és a joghurtot. Ha készen vagyunk, alaposan keverjük össze a két tál tartalmát, és egy sütőpapírral bélelt, magas falú –pl. őzgerinc− formában, 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.
Tízóraira, uzsonnára nagyszerű csemege!

 

Banánturmix erős paprikával (1 pohár = 92 Kalória)

Hozzávalók:

  • 100 g érett banán
  • 1 csipetnyi őrölt erős paprika
  • 1 pohár sovány tej

Kiváló éhségűző, frissítő ital, hála az erős paprikának remek zsírégető, ráadásul antioxidáns hatásokkal is rendelkezik. Csökkenthetjük a turmix kalóriaértékét, ha sovány tej helyett vizet, vagy zöld teát használunk.

 

Banán desszert (1 adag=143 Kalória)

Hozzávalók:

  • 100 g érett banán
  • 100 g sovány −0,1%− joghurt
  • 1 kk. zabpehely
  • 1/2 kk. keserű, sovány kakaópor
  • Ízlés szerint egy csipetnyi édesítőszer –xilit, sztévia− méz, vagy nádcukor

Elkészítés:

A joghurtot összekeverjük az édesítőszerrel, majd egy fagylaltos kehelyben a felszeletelt banánnal rétegezzük. A végén megszórjuk zabpehellyel és a kakaóporral.