Birsalmás receptek

Birsalmás receptek 1 Kép nagyítása

A birsalma manapság kevésbé népszerű, holott egy rendkívül egészséges, illatos és ízletes gyümölcs, amely ételek alapanyagaként is jól használható. Késő ősszel érik, frissen fogyasztva segít elkerülni a szezonális légúti betegségeket.

1. Miért egészséges

Nem csupán finom, hanem egészséges is: a birsalmára különösen igaz a mondás, hiszen gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokkal, segít elkerülni a szezonális őszi betegségeket, a megfázás ellen is hatásos. Ne csupán nyersen, vagy birsalmasajtként fogyasszuk, próbáljunk ki más birsalmás recepteket, hiszen sok más rokonával ellentétben enyhén savanykás, a körtére emlékeztető íze valóban különlegessé teszi még a legegyszerűbb ételeket is. Ez egy alkotó konyhában csak előnyünkre válik!

2. Birsalmás pirítós sajtosan (előétel)

Hozzávalók: 8 szelet pirítós (lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből készült), 1 birsalma, 8 szelet enyhén füstölt sajt, 8 szelet sonka (ízlés szerint füstölt, natúr, vagy érlelt), extra szűz olívaolaj

Egy sütőpapírral fedett tepsiben 180°C-on pár percig, mind a két oldalon megpirítjuk a kenyérszeleteket, míg roppanósak, barnák nem lesznek. Közben egy kevés olajon a sonkát is megpirítjuk. Ügyeljünk arra, hogy ne lépjük túl a sütési idő felét. A sonkát kiemeljük a serpenyőből, belehelyezzük a sajtot, és szálasra olvasztjuk. Közben a birsalmát megmossuk, és vékonyra szeleteljük. A kenyérre egy szelet sonkát helyezünk, arra kerül a nyers birsalma szelet, majd a sajt, végül egy másik szelet pirítós. Bár előétel, gyerekeknek –és nem csak nekik− uzsonnára is kiváló! Könnyen emészthető, azonnali energiával lát el, és nem terheli a gyomrot.

3. Birsalmás, gombás rizs (nem csak vegetáriánusoknak)

Hozzávalók: 350 g hosszú szemű rizs, 50 g szárított gomba, 1 birsalma, fél hagyma, 6 ml házi húsleves/zöldségleves, 150 ml fehér bor, 30 g vaj, ízlés szerint friss petrezselyem.

A szárított gombákat tegyük fél órára langyos vízbe, legalább egyszer szűrjük át, majd cseréljük a vizet. A hagymát szeleteljük vékonyra egy nagyobb lábosban, lassú tűzön a vajon üvegesítsük, majd 5 percig pirítsuk meg benne a rizst. A pirított rizst öntsük fel a borral, kavargassuk, amíg elpárolog a folyadék. Adjunk hozzá pár merőkanálnyi húslevest. Ha a rizs félig megfőtt, tegyük bele a gombát. Ügyeljünk arra, hogy a rizs ne égjen le, de ne is ázzon el a levestől. A birsalmát mossuk meg, magozzuk ki, és vágjuk apró kockákra, csak akkor dobjuk a rizsbe, mikor az már majdnem kész. Ízlés szerint ízesíthetjük őrölt borssal, feta sajttal, parmezánnal, de akár curryvel is.

4. Birsalmás sertés pecsenye ősziesen

Hozzávalók: 1 sertés pecsenye (kb. 500 g), 3 birsalma, extra szűz olívaolaj, ½ pohár fehér bor, só, bors

Sózzuk, borsozzuk a húst, majd egy felhevített serpenyőben az előre felvágott és szeletelt birsalma felével olajon megpirítjuk. Ha a hús szép, pörkölt színt kap, az egészet borítsuk egy kiolajozott tepsibe, ahol 250°C fokon 5 percig sütjük. Utána a lángot 180 °C fokra mérsékeljük, és így további 30 percig sütjük. A birsalma másik feléből húsra való öntetet készítünk. Hígíthatjuk a levessel, az évszaknak megfelelően morzsányi fahéjjal, sült gesztenyével, tárkonnyal, vagy sütőtökös szósszal: igazán egyedivé tehetjük az ebédünket, miközben egészségünket is óvjuk.