Cékla receptek: komplett ételsor, nemcsak vegetáriánusoknak

Egészség receptek Napoli Elisa | Életmód és étrend tanácsadás
Cékla receptek: komplett ételsor, nemcsak vegetáriánusoknak 1 Kép nagyítása

Gyakorlatilag egész évben hozzájuthatunk a céklához, mégis leginkább savanyúságként, esetleg salátaként fogyasztjuk. Pedig léteznek könnyen elkészíthető cékla receptek, amikből akár egy komplett ebédet is összeállíthatunk. Ezekből mutatunk ízelítőt.


Egyáltalán nem túlzás kijelenteni, hogy a cékla szuperélelmiszer, jótékony hatásairól szó szerint ódákat lehet zengeni. Dúskál az egészségvédő hatóanyagokban, amelyek ráadásul ideális arányban találhatóak meg benne. Ennek köszönhető, hogy a cékla, ha nem is csodaszer, de fogyasztása valóban rendkívül előnyös szervezetünk számára. Hogy csak a legfontosabb tulajdonságait említsük: védi az ereket és a szívet, támogatja a máj működését, hozzájárul a méregtelenítéshez, fokozza a szellemi és a fizikai teljesítőképességet. Együnk tehát minél többet, amit könnyebben megvalósíthatunk a cékla receptek segítségével.

Céklás ropogós (előétel)

Hozzávalók:

  • 1 db. cékla;
  • 10 dkg sovány tejföl, vagy görög joghurt;
  • 1 gerezd foghagyma;
  • 4 karéj rozs, vagy teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér;
  • 1 ek. almaecet;
  • 1 ek. extraszűz olívaolaj;
  • kevés friss metélőhagyma;
  • ízlés szerint só, bors.

Elkészítés:

Az enyhén megpárolt, héjától megfosztott céklát daraboljuk fel apró kockákra, keverjük össze az almaecettel, és az olívaolajjal, sóval, borssal. A négy karéj kenyeret vágjuk háromfelé, és enyhén grillezzük meg mind a két oldalukon (használhatunk hagyományos kenyérpirítót is).  Egy kevés olajjal keverjük habosra a tejfölt, és a lereszelt fokhagymát. Ízlés szerint szintén sózzuk, borsozzuk. A még meleg pirítósokra tegyünk egy keveset a tejfölös öntetünkből, majd halmozzuk rájuk az ecetes olajban pácolt céklakockákat. Cseppentsünk még egy keveset rá az öntetből, és szórjuk meg metélőhagymával. Ha nem kedveljük a metélőhagymát, a pirítósainkat „felvidíthatjuk” pirított szezámmaggal, vagy pár szem őröletlen mákkal is.

Rózsaszín rizs-álom (első fogás)

Hozzávalók:

  • 320 g rizs;
  • 260 g főtt, hámozott cékla;
  • 10 dkg sovány tejföl;
  • 1 liter zöldségleves leszűrt leve;
  • 30 g száraz fehérbor;
  • 1 mogyoróhagyma;
  • 2 ágacska kakukkfű;
  • 30 g extraszűz olívaolaj;
  • ízlés szerint só, bors.

Elkészítés:

Kockázzunk fel 220 g főtt céklát, adjunk hozzá pár kanálnyi meleg levest, és turmixoljuk össze őket, míg végeredményként egy krémes állagú, pürészerű masszát nem kapunk. Egy nagyobb lábasban 20 g kockázott céklát, olajon pirítsuk össze az apróra, vagy vékony karikákra vágott mogyoróhagymával, majd adjuk hozzá a rizst, és mérsékelt lángon, folyamatos kevergetés közben, nagyjából 3 percig pirítsuk. Ezután öntsük fel az egészet a fehérborral, ha elpárolgott, apránként és kevergetve adjunk hozzá annyi levest, hogy éppen ellepje. 10 perc után keverjük bele az előre elkészített céklapüré felét. Sózzuk meg, és főzzük még 5 percig. Ha kész a rizottónk, adjuk hozzá a maradék olívaolajat. Ezután csak a tálalás marad hátra. A rizst osszuk szét, a maradék, kb. 40 g céklát daraboljuk kis kockákra. Helyezzünk minden tányérra egy kanállal belőle, adjunk hozzá egy kevés tejfölt, amelyet pár levélnyi friss kakukkfűvel díszítünk.

Lila hamburger (második fogás)

Hozzávalók:

  • 2 tk lenolaj;
  • 1 ek víz;
  • 6 db. kicsi/közepes cékla;
  • 1 doboz előfőzött fekete, vagy tarkabab;
  • 1 kis maréknyi friss bazsalikomlevél;
  • 1 tk őrölt csemege paprika;
  • 1 kk kömény;
  • 1 gerezd fokhagyma;
  • 1 kk koriander;
  • ízlés szerint só, bors.

Elkészítés:

Öntsük a turmixgépbe a lenolajat és a vizet, majd párszor mixeljük össze. A céklákat hámozzuk, mossuk, majd lereszeljük, kinyomkodjuk belőle a felesleges folyadékot. Ezután hozzáadjuk a vizes olajhoz, a babbal, a bazsalikommal a darabolt fokhagymával, sóval, és egyéb, ízlés szerinti fűszerekkel. Az egészet darabosra turmixoljuk, majd a masszát hamburger alakúvá formázzuk. Egy serpenyőt, kevés olajjal kikenve, közepesen melegre hevítünk, ebben sütjük a céklaburgereket, nagyjából 5 perc/oldal. Friss salátával, kedvenc mártásainkkal, önteteinkkel, melegen tálaljuk.

Céklás muffin (desszert)

Hozzávalók:

  • 150 g liszt;
  • 150 g friss cékla;
  • 150 g finomítatlan nádcukor;
  • 3 db. kisebb tojás;
  • 100 g extraszűz olívaolaj;
  • 8 g száraz sörélesztő;
  • egy csipetnyi só.

A mázhoz:

  • 200 g sovány, natúr krémsajt;
  • 100 g porcukor;
  • 50 g vaj (helyettesíthetjük sovány joghurttal is).

Elkészítés:

Hámozzuk és mossuk meg a céklákat, majd pároljuk őket, míg meg nem puhulnak (nagyjából 20 perc). Mixeljük össze az olajjal, és hagyjuk pihenni. Verjük fel a tojásokat a cukorral, adjuk hozzá az előzőleg elkészített céklapürét, és az átszitált lisztet, valamint az élesztőt. Alaposan, gyors mozdulatokkal keverjük össze. A masszát osszuk el 14-16 muffin formába, és előmelegített sütőben, 180°-on, nagyjából 20 percig süssük. Ha elkészültek, hagyjuk a muffinokat kihűlni. Amíg hűlnek, keverjük össze a krémsajtot, a felvert vajat (joghurtot) a cukorral. Miután szép, egyenletes masszát kaptunk, letakarva tegyük a hűtőbe, legalább fél órára. Ezután dekorálhatjuk a céklás muffinokat. Nyomózsákkal, késsel, kiskanállal, vagy amivel szeretnénk, kenjük meg őket. Díszíthetjük az egészet felaprózott, friss, vagy aszalt gyümölcsökkel, pirított magvakkal, akár néhány friss mentalevéllel is.