Receptek mogyoróval | Jó a szívnek

Receptek mogyoróval | Jó a szívnek 1 Kép nagyítása

Előkelő helyen áll a szívvédő élelmiszerek rangsorában a földimogyoró, melyet a legtöbben kiegészítő táplálékként sósan, pörkölten, vagy natúr formájában fogyasztanak. Pedig számtalan izgalmas, mégis egyszerűen elkészíthető, egészséges étel tartalmaz földimogyorót vagy éppen mogyoróvajat.

 

 

A földimogyoró gazdag növényi rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, ennek köszönheti jótékony élettani hatásait. Mivel magas a kalóriatartalma, fogyasztásával csökkenthető a fáradság és a gyengeség érzése. Egyszeresen telítetlen zsírsavjai csökkentik az LDL (rossz) koleszterin szintjét, ami hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez.

 

Káposztasaláta tofuval és mogyoróval −4 személyre−

Hozzávalók:

• 1 kisebb fejes káposzta

• 4 db kisebb sárgarépa

• 250 g tofu

• 2 evőkanál mogyoróvaj

• 2 evőkanál szójatej

• 1 kávéskanál borecet

• 2 evőkanál szójaszósz

• 2 evőkanál olíva olaj

• Ízlés szerint őrölt feketebors, szerecsendió, petrezselyem, apróra vágott zöldsaláta

Elkészítés:

Egy mélyebb tálba beleöntjük az ecetet, a szójaszószt és a fűszereket, majd az öntethez adjuk hozzá a tofut. Ha jól összekevertük, hagyjuk állni 5-10 percet. Egy serpenyőbe öntsünk kevés olíva olajat, majd tegyük bele az enyhén megsózott és vékony csíkokra vágott káposztát. Lassú tűzön, 10-15 percig, gyakran megkeverve pároljuk meg egy pohár langyos víz segítségével. Ellenőrizzük gyakran: a káposzta legyen főtt, de roppanós, ügyeljünk arra, hogy ne főzzük ki belőle a vitaminokat! Végül hámozzuk meg és reszeljük le a sárgarépákat, egy kisebb edényben pedig olvasszuk fel a szójatejben a mogyoróvajat.

Helyezzünk minden tányérra főtt káposztát, halmozzuk rá az ízesített tofut, a reszelt répát, majd az egészet locsoljuk meg a mogyoróvajas öntettel. Ízesíthetjük, illetve díszíthetjük őrölt feketeborssal, szerecsendióval, petrezselyemmel és apróra vágott zöldsalátával.

 

Brokkoli egy kicsit másképp –négy személyre− 

Hozzávalók:

• 800 g brokkoli

• 200 ml szűrt zöldségleves

• 50 ml édes rizsbor −mirin−

• 6 evőkanál szójaszósz

• 20 g makadám dió

• 50 g mogyoró

• 4 teáskanál nádcukor


Elkészítés:

Mossuk meg a brokkolit és szedjük kisebb darabokra. Egy wokban –vagy mélyebb serpenyőben− melegítsük fel a levest, a rizsbort és a szójaszósz felét. Adjuk hozzá a brokkolit, és nem túl erős lángon főzzük össze az alapanyagokat, nagyjából 8-10 percig. Egy mozsárban durvára zúzzuk össze a makadámdiót és a mogyorót, majd egy serpenyőben enyhén karamellizáljuk a nádcukor segítségével. Vegyük ki a wokból a kész brokkolit, szórjuk meg a karamellizált magvakkal. A maradék, leszűrt szószt külön, kis csészében tálaljuk.

Mind a két recept kizárólag növényi alapanyagokat tartalmaz, vegetáriánusok is nyugodtan fogyaszthatják. A húsevőknek sem kell lemondaniuk róluk, hiszen mindkét étel köretként is megállja a helyét.