Vaníliás receptek: nem csak édesen

Egészség receptek Napoli Elisa | Életmód és étrend tanácsadás
Vaníliás receptek: nem csak édesen 1 Kép nagyítása

Bár a vaníliás receptek többségével süteményeket készíthetünk, a vanília nem csupán az édességek fűszerezésére alkalmas. Ízletesebbé teszi a főételeket is, sőt, léteznek olyan vaníliás receptek is, amelyeknek a vanília a legfontosabb alapanyaga.


A vanília a sáfrányhoz hasonlóan, rendkívül drága fűszer, amit elsősorban annak köszönhet, hogy a növény beporzása, illetve részben szüretelése, még ma is kézzel történik. Különleges illata és zamata miatt, elsősorban a sütemények ízesítésére használják, azonban főételek alapanyagaként is megállja a helyét. A következő vaníliás receptek e

Vaníliás receptek főétel

Spárgás-vaníliás rizottó

Hozzávalók:

  • 300 g rizs;
  • 300 g spárga;
  • 1 db mogyoróhagyma;
  • 1 db kisebb lila hagyma;
  • 1 db babérlevél;
  • 30 g fokhagyma;
  • Zöldségleves leve;
  • 1,5 vaníliarúd;
  • Extraszűz olívaolaj;
  • Ízlés szerint reszelt parmezán, vagy más kemény sajt;
  • Só, bors.

Elkészítés:

A felaprított mogyoróhagymát, és a szár kemény részétől megfosztott, feldarabolt spárgát –a puha rügycsúcsokat tegyük félre dekorációnak– kevés olajon megfuttatjuk. A vanília rudat hosszában felvágjuk, a magokat is a keverékbe kaparjuk, beleborítjuk a rizst, majd felöntjük a leveslével. Lassan, gyakori kevergetés mellett főzzük. Eközben a lila hagymát vékonyan felszeleteljük, üvegesre futtatjuk a megpucolt fokhagymával, a babérlevéllel, egy csipetnyi sóval (esetleg egy csipet barnacukorral). Ha kész, kivesszük a babérlevelet, és összeturmixoljuk. Amikor a rizs megfőtt, borsozzuk, sajtozzuk, majd a tetejét kissé meglocsoljuk a lilahagymás szósszal. Melegen tálaljuk.

Vaníliás receptek: köret

Vaníliás-paprikás torta

Hozzávalók:

  • 1 adag sós linzertészta;
  • 50 ml extraszűz olíva olaj;
  • 2 db vaníliarúd;
  • 1 tojás;
  • 2 db sárga kaliforniai paprika;
  • 100 ml zsírszegény tejföl;
  • 3 kanál kenyérmorzsa;
  • Ízlés szerint só, bors, csípős paprika.

Elkészítés:

Egy kisebb üvegbe öntsünk olívaolajat, kaparjuk bele a kettémetszett vanília rudakat. Alacsony hőmérsékleten, egy órán keresztül gőzöljük. Ezt követően, egy edényben forraljunk vizet, amibe pár percre dobjuk bele a paprikákat, majd hideg víz alatt lehűzve, óvatosan hámozzuk őket. A tojást felverjük, és alaposan összekeverjük a kenyérmorzsával, a tejföllel, a sajttal, és a sóval. Ha szeretjük, megbolondíthatjuk őrölt erős paprikával. A tésztát kinyújtjuk, belehelyezzük a kikent gyümölcstorta formába (vagy más, kisebb formákba), beleöntjük a keverékünket, majd erre helyezzük a paprikát úgy, hogy az egészet elfedje. Végül az íze és az illata kedvéért, locsoljuk meg vaníliával összekevert olívaolajjal. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 30 percig sütjük, és kihűlve, langyosan tálaljuk. Ez a fogás nem csak köretnek kiváló, de uzsonnára, vagy kirándulások alkalmával is fogyaszthatjuk. A vaníliás olívaolajjal más ételeket is feldobhatunk: használhatjuk sültek ízesítésére, vagy csőben sült halfélék aromásabbá tételéhez is.

Vaníliás receptek: főétel

Vaníliás csirke

Hozzávalók:

  • 1 db csirke;
  • 4 db sárgarépa;
  • 2 db vöröshagyma;
  • 4 db paradicsom;
  • 1 ek liszt;
  • 1 ek barna cukor;
  • 2 db vaníliarúd;
  • Extraszűz olívaolaj;
  • 200 ml kókusztej;
  • Egy kevés rum;
  • Ízlés szerint só, bors.

Elkészítés:

Egy edényben, kevés olívaolajon, minél jobban megpirítjuk a csirke minden oldalát. Miután kivettük a serpenyőből, ugyanazon az olajon megfuttatjuk a felaprított hagymát és répákat. Visszahelyezzük a csirkét, meglocsoljuk a rummal, óvatosan flambírozzuk. Ha a tűz kialudt, a csirkét megszórjuk a liszttel és a cukorral, behelyezzük a paradicsomokat, a vanília rudak kikapart magvait, és magukat a rudakat is. Felöntjük egy kevés vízzel, sózzuk, borsozzuk. Mikor a csirke teljesen megfőtt, kiemeljük az edényből a vaníliarudakkal együtt. A megmaradt levet lassú tűzön sűrítjük, átturmixoljuk, majd összemelegítjük a kókusztejjel. Az elkészült csirkét melegen, a kókuszos szósszal leöntve tálaljuk.