Zabpehely recept négyszer | Készítsünk egészséges ételeket

Egészség receptek Napoli Elisa | Életmód és étrend tanácsadás
Zabpehely recept négyszer | Készítsünk egészséges ételeket 1 Kép nagyítása

Rossz az emésztése, vércukorproblémákkal küzd, magas a koleszterinszintje? A zabpehely, illetve a zabpelyhet tartalmazó ételek segíthetnek enyhíteni a panaszait. Íme, néhány olyan zabpehely recept, amelyek segítségével otthon is könnyen és gyorsan készíthet egészséges ételeket.


A zabpehely az egyik „leghálásabb” élelmiszer alapanyag, hiszen állagának és semleges ízének köszönhetően számtalan ételhez hozzáadhatjuk. És, ami még fontosabb, a zabpehely áldásos hatásait feldolgozva sem veszíti el. Könnyebbé teszik a nehezebb fogásokat, lassítja az étkezések utáni vércukorszint-emelkedést, valamint feltölt energiával. Ehhez elegendő naponta 5-10 dekagrammot bevinni a szervezetünkbe, amiben a zabpehely receptek segítségével még egyszerűbben megtehetünk.

Négy zabpehely recept, egy teljes menü

Spenótos zabpehely gombócok /Előétel/

Hozzávalók:

  • 200-250 g zsenge, friss spenót;
  • 2 ek szójatejszín;
  • 3 ek zabpehely;
  • teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérbél (amennyi szükséges);
  • 1 db tojás;
  • só;
  • curry;
  • kenyérmorzsa;
  • a sütéshez olaj (amennyi szükséges).

Elkészítése:

  • A spenótot alaposan megmossuk, és serpenyőben egy kevés vízzel, alacsony hőfokon lepároljuk. A tojást felverjük, összekeverjük a zabpehellyel és a tejszínnel. 
  • A kész spenótot hagyjuk kihűlni, majd alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet, és felaprózva a keverékünkhöz adjuk, sózzuk és fűszerezzük. Hozzáadunk annyi, kis darabra szedett kenyérbelet, hogy a keverékkel összevegyítve kompakt, de rugalmas masszát kapjunk, amelyből kisebb gombócokat formálunk. Ezeket meghempergetjük a kenyérmorzsában, majd forró, bő olajban kisütjük. Kínálhatjuk koktélparadicsommal, kevert bébi spenót salátaágyon vagy grillezett zöldségekkel is.   

Zabpelyhes zöldségleves /Első fogás/

Hozzávalók:

  • 50 g zabpehely;
  • 1 db kisebb vöröshagyma;
  • 150 g sárgarépa;
  • 50 g zellerszár;
  • 100 g póréhagyma;
  • pár kanálnyi sűrített paradicsom, vagy paradicsomszósz;
  • 2-3 ek reszelt (lehetőleg parmezán) sajt;
  • pár csipet kakukkfű;
  • egy kevés majoránna;
  • víz;
  • só;
  • bors;
  • extraszűz olívaolaj.

Elkészítése:

A zabpehelyhet 2 órára beáztatjuk fél liter szobahőmérsékletű vízbe, majd lassú tűzön, két órán keresztül főzzük. A hagymát és a többi zöldséget megtisztítjuk és felaprítjuk, kevés olajon hirtelen pirítjuk, majd mérsékelt lángon, fedő alatt, gyakori kevergetés mellett 10 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a paradicsomszószt és ízlés szerint vizet (attól függően, mennyire szeretnénk sűrű levest), és még 10 percig főzzük. Végül összekeverjük a főtt zabpehellyel, és sajttal megszórva tálaljuk.

Babos-zabpelyhes álhamburger /Második fogás/

Hozzávalók:

  • 200 g főtt bab;
  • 150 g zabpehely;
  • 100 g zsemlemorzsa;
  • 200 ml zöldségleves szűrt leve;
  • só;
  • ízlés szerinti fűszerek (bors, köménymag, porított fokhagyma, stb.);
  • extraszűz olívaolaj.

Elkészítése:

  • Keverjük össze a zabpelyhet a sóval és a fűszerekkel, majd öntsük rá úgy a meleg leves levét, hogy teljesen elfedje. A főtt babot nyomjuk szét pépesre egy villa segítségével, adjuk hozzá a zabpehely masszához 80 g zsemlemorzsával, és addig forgassuk, míg homogén masszát nem kapunk. Kezünkkel formázzuk hamburger alakúvá, forgassuk meg a maradék prézliben, és süssük ki olajban. Tálalhatjuk hagyományos hamburger szendvicsként, sültburgonyával, vagy salátával, paradicsommal.

Csokis zabpehely keksz /édesség/

Hozzávalók:

  • 180 g zabpehely;
  • 100 g mandulaliszt;
  • 80 g kukoricaolaj;
  • 80 g finomítatlan nádcukor;
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor;
  • 1 kk porélesztő;
  • 1 tk szójatej;
  • 1 csipetnyi só.

Elkészítése:

Turmixoljuk össze a zabpelyhet, és keverjük el alaposan a többi hozzávalóval, majd hagyjuk állni 12 órán keresztül. A masszából készítsünk nagyjából 20 g súlyú golyócskákat, ezeket helyezzük egy tepsibe, amibe korábban megvajazott sütőpapírt raktunk. A golyókat enyhén, egyenletesen lapítsuk ki. Előre melegített sütőben, 180 fokon sütjük nagyjából negyed órán keresztül. Kihűlve, gyümölcs darabokkal, vagy vanília fagylalttal kínáljuk, de tea mellé is kiváló.