Együnk zöldbabot!

A tavasz végén kezdődik a friss zöldbab szezonja, mely az időjárástól függően szeptemberig tart. A zsenge zöldség sokak kedvence, ám csak kevesen vannak tisztában egészségre gyakorolt jótékony hatásaival. A zöldbab ugyanis kiváló szövetségesünk a hányinger ellen, erősíti a csontokat és szabályozza a veseműködést.

Együnk zöldbabot!

Többféle zöldbab létezik hüvelye lehet, lapos vagy hengeres egyes fajtái különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. De bármilyen legyen a megjelenése valójában egyetlen növényről beszélünk és ez a Phaseolus vulgaris. Eredetét tekintve Amerikából származik, ahol már több mint hétezer éve termesztik. A zöldbab szervezetünk számára valódi aranybánya, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2-, B9-, C- és K-vitamint bővelkedik mangánban, magnéziumban, kalciumban, káliumban, foszforban és szelénben. Gazdag vas- és rézforrás, ennek köszönhetően fogyasztása megemeli szervezetünk energiaszintjét. A zöldbabban található béta-karotin és C-vitamin megköti a szabad gyököket, valamint hozzájárul az érfalak tisztántartásához javítva a keringési rendszer egészségét. Segíti az emésztést, szabályozza a zsírok és a szénhidrátok felszívódását nagyszerűen alkalmazható a méregtelenítő kúrák során, ahogyan a fogyni vágyóknak is remek szövetségese lehet: 100 gramm zöldbab 2,1 gramm proteint, 2,4 gramm cukrot, 2,9 gramm növényi rostot, és ami a diéta tekintetében nagyon fontos mindössze 18 kalóriát tartalmaz! A zöldbab hatóanyagai hozzájárulnak a csontok helyes növekedéséhez és erősítik a sejtfalakat. Ezen kívül erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik főleg ízületi panaszok és asztma esetén ajánlott a rendszeres fogyasztása. A fehér hüvelyű zöldbab hüvelyrésze inzulint tartalmaz, valamint vizelethajtó és vesetisztító.

Mikor leht a segítségünkre?

Előnyös tulajdonságai ellenére a zöldbab felhasználása még mindig meglehetősen szegényes. Leginkább levesként vagy főzelékként, esetleg vékonyabb változatát a ceruzababot salátába aprítva fogyasztjuk. Bár nincs túl markáns íze, a zöldbab változatossá teheti megszokott ételeinket.

Zöldbab a hányinger ellen

A terhesség első három hónapja sokak számára elsősorban a hányinger érzéséről szól, ahogyan a háborgó gyomor az influenzának és más fertőző betegségeknek is jellemző tünete. Hányinger esetén nagyszerűen alkalmazható a párolt, vagy lobogó vízben néhány percig – és ne tovább különben szétroncsoljuk a benne található vitaminokat – főtt zöldbab. Fogyaszthatjuk hidegen vagy melegen, de minden esetben adjunk hozzá pár csepp olívaolajt és borecetet, esetleg fél citrom frissen facsart levét. Pillanatokon belül megszünteti a hányingert és köretnek sem utolsó!

Csonterősítő zöldbab

Ha csontjainkat szeretnénk erősíteni a zöldbabot pároljuk össze főzőhagymával és koktélparadicsommal. Együnk hozzá teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret és túrót uzsonnára nagyok finom, ráadásul vitaminokban és ásványi anyagokban is rendkívül gazdag. A túróban található kalciumért és a zöldbabban fellelhető szelénért és foszforért csontjaink hálásak lesznek.

Védjük veséinket

A magas vérnyomás miatt veséink könnyebben sérülhetnek. Ilyenkor az ideális menü a zöldbabos tojásrántotta, nyers zöldség körettel, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérrel. A tojásban található proteinek ugyanis nem nehezítik el a veséket, míg a nyers zöldségek jótékonyan befolyásolják a rendellenes vízvisszatartást.

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575935/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC366170/pdf/plntphys00247-0049.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6393443

Tavaszi zöldségtippek 54

Ha tavasz, akkor dőzsölés! Legalábbis, ami a friss élelmiszereket illeti, hiszen ilyenkor többféle primőr zöldség jelenik meg a piacokon és az üzletek polcain. Persze nem árt, ha tudjuk, milyen szempontok alapján válasszuk ki az asztalunkra kerülő zöldségeket, hogyan és mennyi ideig tároljuk, miként készítsük el őket.   Egészségünk szempontjából rendkívül fontos, hogy mindig az évszakna...
Olvassa tovább

Nyári nyerő ötös 53

Édeskömény, zellerszár, sárgarépa, zsenge zöldbab és zöldpaprika: Társítsuk őket és igazi vitaminbombát kapunk. Ha fogyni szeretnénk, esetleg vitaminhiányunkat pótolnánk, ezzel a zöldségkeverékkel felfrissíthetjük testünket és lelkünket, ráadásul hatékony méregtelenítő, mely segít megszabadulni a szervezetünkben felgyülemlett toxinoktól.   Íme, egy egyszerű és gyors recept: Mindeneke...
Olvassa tovább

Székrekedés ellen | Működő tanácsok székrekedés esetén 2

A székrekedés ellen számtalan megoldás kínálkozik, ezek közül a szervezet számára legkevésbé megterhelő az étrendváltással támogatott béltisztítás, amelyet –ha van rá elég időnk– külső segítség nélkül is megvalósíthatunk. Ehhez rendszeres mozgásra és megfelelő táplálkozásra van szükség. Ha azt halljuk, krónikus székrekedés, a reklámoknak köszönhetően elsőre jó eséllyel a hashajtó jut az eszün...
Olvassa tovább