7 tavaszi kerti munka, amikkel kilókat fogyhatsz!

A kertben mindig akad tennivaló, és bizony a legtöbb nem kis fáradsággal jár, ami felemészti a kalóriákat. A Kertelünk kertépítés munkatársai most azt mutatják be, hogy tudunk egy olyan szabadtéri edzést becsempészni az életünkbe, melynek valami látszata is lesz.

7 tavaszi kerti munka, amikkel kilókat fogyhatsz!

Lássunk néhány tavaszi kerti munkát, amelyekkel összességében (és helyes étkezéssel, sok vízfogyasztással) akár kilókat is fogyhatsz!

1. ásás

A tavaszindító feladatok egyike, vagy az őszi munkák egyik meghatározója az ásás. Az ásás nem éppen derekat kímélő feladat: az alsó-hátizmokat, a hasizmot és a combokat sem kíméli. Ásni „ásónyom” mélyen érdemes, ami 20-25 cm-t jelent. Erősen kötött talajokon pár évente az ásonyom-betegség miatt célszerű erős vasvillával is átlazítani a talajt. Az ásás során a talaj mélyebben fekvő részét felülre kell forgatni, így helyes a technikája. Ma már edzett alumíniumból készült ásókat is vásárolhatunk. Ezek könnyebbek és ezért kevesebb fáradsággal használhatók, mint a régi vas-típusok. Elégetett kalória: fél óra - 200 kcal.

2. gereblyézés

Az ásás utáni gereblyézés is jó kalóriaégető. Az alapos gereblyézés főleg a vállat és a karokat mozgatja át – ha keresztirányban végezzük el a feladatot, akkor sokkal egyenletesebb földfelületet kapunk. Elégetett kalória: fél óra – 146 kcal.

3. gyomlálás

A gyomlálást talán nagyobb kedvvel végezzük el, ha tudjuk, hogy ez is egy komplex mozgás. A gyomlálást hetente érdemes ismételni az egész kertben ahhoz, hogy ne töltsünk vele túl sok időt egyszerre, és megakadályozzuk, hogy virágba boruljon és majd magszárba szökjön a gyom. Elégetett kalória: fél óra -  140kcal.

4. metszés

A fák metszése többnyire hosszan tart, és utána a vékonyabb ágakat célszerű felaprítani is. A metszéskor először a beteg és elhalt részeket távolítjuk el, majd a korona belseje felé növekvő ágakat, az egymást keresztezőeket. Ezután kezdhetjük el a gyümölcsfajnak és fajtának megfelelő szakszerű metszést. Nem érdemes elégetni az ágakat, és ez büntethető is. Kevés mennyiség esetén metszőollóval, nagyobb mennyiségnél pedig kerti darálóval nagyon jó komposzt-alapanyagot állíthatunk elő, de csak az egészséges részekből! Elégetett kalória: fél óra - 140 kcal.

5. gyepszellőztetés

A gyepszellőztetés is az egyik legmegerőltetőbb kerti gyakorlat, ha azt kézzel végezzük. Ha szakszerűen akarjuk végrehajtani, akkor egymásra merőleges irányban is hajtsuk végre. A szellőztetés után az elhalt növényi hulladékot gereblyével szedjük össze és ez a komposztba tehető. Az eltávolított földmennyiséget pótolni kell a fűfelületre. Erre a legjobb a szervestrágyával (pl. komposzt) vegyített homok. Elégetett kalória: fél óra - 210 kcal.

6. teleltetett növények kihordása

Amikor a fagyos időszak elmúlik, a teleltetett növényeket átültethetjük és kihordhatjuk a kert megfelelő helyére vagy a teraszra. A téli fényhiányos időszak után mindenképpen szoktassuk őket a kinti, jóval fényesebb helyhez, ezért legalább pár napra árnyékos helyre helyezzük a növényeket a kertben. Ezt úgyis el lehet érni, hogy borúsabb időszakban, már a végleges helyükre hordjuk ki őket. Elégetett kalória: fél óra - 120 kcal.

7. favágás

Annyira nem kerti munka, de előfordulhat, hogy a már a kertünkből kivágott fát fel kell hasogatni. A nagyobb méretű fákat sosem egyben, tőből vágjuk ki, hanem fentről lefelé haladva daraboljuk le a fát. Ha a fa tönkjét és a nagyobb gyökereket is eltávolítjuk, gyorsan nem, de alapos munkát végzünk! A favágás közben bizony nem szoktunk fázni, eléggé melegít ez a gyakorlat. Éles fejsze azért nem árt hozzá! Elégetett kalória: fél óra - 207 kcal.

Probiotikum fogyókúra: hogyan működik? 165

A bélflórát felépítő, jótékony (probiotikus) baktériumokat tartalmazó probiotikum fogyókúra esetén is jó szolgálatot tehetnek. Ha megfelelően alkalmazzuk, a probiotikumok segítségével nem csupán a felesleges kilóktól szabadulhatunk meg, hanem a hasunk is laposabb lesz. A vastagbélben található, különböző mikroorganizmusokból – jótékony (probiotikus) baktériumok, káros baktériumok, gombák, vír...
Olvassa tovább

Fogyókúra ősszel - Milyen növényeket válasszunk? 157

Ha nyáron felszaladt néhány kiló, érdemes még a hideg beköszönte előtt megszabadulni tőle, mert a következő hónapokban még vastagabbak lehetnek a zsírpárnák. Ne aggódjunk: a fogyókúra ősszel is sikeres lehet, ha a még frissen kapható zöldségeket fogyasztjuk. Fogyókúra ősszel, vagy éppen a tél elején? Első hallásra szokatlannak tűnhet, hiszen az alakvisszanyerő, súlycsökkentő diétákat általába...
Olvassa tovább

A D-vitamin fogyaszt | Fogyókúra tanácsok 155

Közismert, hogy a D-vitamin számos jótékony hatással rendelkezik: szerepet játszik csontjaink egészségének megőrzésében, serkenti az agyműködést, megóv bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásától. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a D-vitamin fogyókúra esetén is segítségünkre lehet.       A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, normális esetben...
Olvassa tovább