Hogyan kell helyesen kezet mosni

Hogyan kell helyesen kezet mosni 1 Kép nagyítása

A kézmosás, az egyik legalapvetőbb higiéniai követelmény, hiszen kezünk naponta számos tárggyal és így baktériumok, gombák és vírusok millióival kerül közvetlen kapcsolatba. Ha viszont tudjuk, hogyan kell helyesen kezet mosni és betartjuk a kézmosás szabályait, jó eséllyel még időben megszabadulunk az egészségünket veszélyeztető, többek között az ősszel és télen gyakran előforduló légúti megbetegedéseket, meghűlést, náthát vagy éppen az influenzát kiváltó kórokozóktól.  

 

Egészen kiskorunktól fogva, mást sem hallunk, csak hogy mossunk rendesen kezet, azonban sokan ennek ellenére felnőttként sem tudják, hogyan kell helyesen kezet mosni, melyek a kézmosás legfontosabb szabályai. Pedig olyan alapvető ismeretről van szó, mely jelentős mértékben hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.

 

Ősszel és télen különösen fontos, hogy tiszta legyen a kezünk

Nem túlzás kijelenteni, hogy kezünk a fertőző betegségek melegágya, hiszen a mosatlan kézen milliószámra telepedhetnek meg a különféle kórokozók, vírusok, gombák és baktériumok. A kézmosást éppen ezért soha sem szabad elhanyagolni, azonban ősszel és télen különösen fontos, hogy kezünket minél tisztábban tartsuk, hiszen az ilyenkor gyakori légúti megbetegedések, a megfázás, nátha vagy éppen az influenza terjedésében a kezünk is fontos szerepet kap.

 

Elég egy kézfogás, és támad a megfázás vagy az influenza

Hihetetlennek tűnhet, de igaz: elég kezet fogni egy influenzás vagy náthás beteggel, esetleg közvetlenül utána hozzáérni az ajtókilincshez, a busz kapaszkodójához, és a kórokozók máris megtapadnak a kezünkön. Innentől már csak egy lépés a megfertőződés, amikor ugyanis ezt követően az arcunkhoz, szánkhoz, orrunkhoz érünk, a betegséget okozó mikroorganizmusok szinte biztosan bejutnak a szervezetünkbe.

 

Hogyan kell kezet mosni?

Mindenekelőtt vegyük tudomásul, hogy hazatérve nem elég pusztán leöblíteni a kezeinket. A helyes kézmosás ismérve, az alaposság. Lehetőleg baktériumölő, valamint viricid hatással rendelkező szappant, méghozzá folyékony állagút válasszunk. ezek egyrészt könnyebben eljutnak a kéz redői közé, másrészt a kemény állagú szappanok, mivel a kézmosás után is jó ideig nedvesek maradnak, sok esetben túlélést biztosítanak a kézmosás közben eltávolított és a szappanon megtapadt kórokozók számára. Ezeket pedig a következő kézmosás alkalmával, akár vissza is juthatnak a kezeinkre – innentől kezdve pedig ismét ki vagyunk téve a fertőzéseknek. A Vanderbilt University kutatói megállapították, hogy az ember számára még elviselhető hőfokú víz, önmagában nem pusztítja el a betegséget okozó mikroorganizmusokat.  

 

A kézmosás szabályai

  • Nedvesítsük be a kezünket
  • Kenjük be folyékony szappannal
  • Dörgöljük át alaposan a kezeinket, a kézfejet és a tenyeret, az ujjközöket, valamint a csuklókat is, amíg a szappan nem kezd habzani. A művelet, a WHO ajánlása szerint, legalább 20 másodpercig tartson. Ez pontosan annyi idő, amíg magunkban elénekeljük a „Boldog születésnapot” című dalt
  • Öblítsük le kezeinket langyos, folyó víz alatt
  • Lehetőleg ismételjük meg a műveletet, kutatásuk szerint ugyanis az első kézmosás alkalmával a kórokozók csak egy részétől szabadulhatunk meg
  • A helyes kézmosás része a szárítás, amihez mindig tiszta, száraz törölközőt használjunk

 

Mikor mossunk kezet?

  • Rögtön azután, hogy hazaértünk
  • Főzés előtt, és közben is – főleg nyers zöldségek, gyümölcsök, húsok érintése után
  • Étkezések előtt
  • Babák etetése előtt
  • A csecsemő pelenkacseréje után
  • Orrfújás, köhögés, tüsszentés után
  • Járművek igénybevétele után
  • Beteg ismerősök látogatása, vagy tudvalevően beteg személyek tárgyainak megérintését követően
  • WC használata után – férfiaknál különösen fontos, hogy előtte is mossanak kezet, hiszen direkt kontaktus révén átvihetik a kórokozókat az intim testrészre
  • Szemét kidobását követően
  • Kontaktlencse kivétel/berakás előtt
  • Fogmosást megelőzően

 

Ne feledjük: arcunk, valamint testnyílásaink – orr, száj, szem, végbél, intim testrészek – érintése előtt, mindig alkalmazzuk a helyes kézmosás szabályait. Amennyiben körmünk nincs ugyanolyan magasságban ujjbegyünkkel, minden kézmosásnál használjunk körömkefét is, így biztosak lehetünk abban, hogy alaposan eltávolítjuk az esetleges kórokozókat.

 

Együnk zöldbabot! 1 Elolvasom

Együnk zöldbabot!

A zöldbab nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, pedig valódi egészségbomba. Kiválóan alkalmazható hányinger esetén, erősíti a csontokat és szabályozza a vesék működését. TOVÁBB