Nem kell gyógyszer a másnaposság ellen

Másnaposság ellen nem kell azonnal gyógyszerekhez nyúlni. Vannak ugyanis természetes megoldások, amik hatékonyan enyhítik a kellemetlen tüneteket.

Nem kell gyógyszer a másnaposság ellen

Ki a bort, ki a sört szereti, sokan a röviditalokra, vagy a koktélokra esküsznek, egy dolog azonban mindegyikben közös: amennyiben mértéktelen mennyiségben fogyasztunk belőlük, másnap óhatatlanul megjelenik a macskajaj. Ilyenkor jöjjek jól a házi praktikák és a természetes gyógymódok, amikkel gyógyszerek nélkül is megszabadulhatunk a másnapossággal járó rosszulléttől. De, bármelyiket is választjuk, utána érdemes elvégezni egy alapos méregtelenítést. Azt se feledjük el, hogy tökéletes megoldás nincs, a másnaposság tünetei azonban enyhíthetők.

Kínzó tünetek

A másnaposság tünetei közül, szinte mindenkinél jelentkezik az erős hasfájás és fejfájás, a szédülés, illetve a hányinger, ahogyan gyakori panasz a fényérzékenység, az izomfájdalom, a hasmenés, valamint az ingerlékenység is.

Miért vagyunk másnaposak?

A túlzott alkoholbevitel – főleg, ha rövid időn belül történik −, erősen megterheli a májat, hiszen hirtelen nagy mennyiségű toxikus anyag „zúdul rá”, amit nem képes teljességgel és hatékonyan feldolgozni. Ez pedig azzal jár, hogy a szervezetben hirtelen felszaporodhatnak a semlegesítetlen méreganyagok. Mivel a máj alkohollebontó képessége gyengül, az alkohol egy része közvetlenül bekerül a véráramba, ami átmenetileg károsítja az idegpályákat – ennek jele például a lassuló reflex −, negatívan befolyásolja az agy működését. Ez tudatzavart, eszméletvesztést okozhat, de súlyosabb esetben a szervi, nem kontrollált izomműködést is befolyásolhatja, ami önkéntelen izomrángással, vérnyomás problémákkal és légzési nehézségekkel járhat. Szintén a nagy mennyiségű alkohol eredménye a vércukor- és a káliumszint leesése, illetve a kiszáradás. Utóbbi az alkohol vízelvonó tulajdonságának eredménye.

Vizet, vízzel: a legjobb megelőzés

Másnaposság ellen, fogyasszunk minél több vizet! Sőt, ne csak akkor, hanem már alkoholfogyasztás közben, és közvetlenül a lefekvés előtt is igyunk vizet, majd a reggelt is ezzel kezdjük. Így pótolhatjuk az alkohol által szervezetünkből kivont folyadékot, valamint hozzájárulunk ahhoz, hogy gyakrabban távozzon a vizelet, ami természetes módon segít kiüríteni az etilént a szervezetből. A víz tehát valódi orvosság a másnaposság ellen!

Reggelire gyümölcs és pirítós

Bár a másnaposság egyik tünete az étvágytalanság, ne hagyjuk ki a reggelit. Másnaposság ellen, fogyasszunk gyümölcsöket és könnyen emészthető, egyszerű ételeket, a kétszersülttel a gyomorégést is csillapítjuk. Így nem terheljük feleslegesen az amúgy is „lefárasztott” májunkat, veséinket és gyomrunkat. A pirítósra csorgassunk rá egy teáskanál mézet, hogy megemeljük vércukorszintünket. Eszünkbe ne jussanak a koffein- vagy szénsavtartalmú italok, ezek ugyanis fokozzák a gyomorsav termelését, valamint irritálják a bélfal nyálkahártyáját. A gyümölcsök közül válasszuk a banánt, ami az alkohol által kivont káliumhiányt azonnal megszünteti, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.

Hatékony a vörös ginszeng

A koreai Yonsei University kutatói, tudományos felmérés keretében vizsgálták a vörös ginszeng másnaposság ellenes hatását. Megállapították, hogy a porított, és vízben feloldott gyógynövény csökkenti a véralkohol szintjét, megelőzi, és hatékonyan csökkenti a másnaposság tüneteit.

Másnaposság ellen méregtelenítés

Minden, amit a másnaposság ellen teszünk csak tüneti kezelés. Ahhoz, hogy szervezetünk ismét optimálisan működjön, érdemes mielőbb egy méregtelenítő programot is elvégezni. A minőségi méregtelenítés nemcsak a toxionokat távolítja el, hanem helyreállítja az anyagcserét, elősegíti a vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok pótlását. Javasolt a máj megtisztítása is, hiszen az alkohol leginkább ezt a szervünket terheli meg.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10836917

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24458173

Másnaposság kezelése természetesen | Segítenek a növények 165

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy kicsit gyakrabban emelte fel a poharat, mint kellett volna. Ennek hatását legjobban a következő nap érezzük: zúg a fejünk, forog a gyomrunk. Sajnos a másnaposságot nem tudjuk egy csapásra megszüntetni, de pár apró csellel és a gyógynövények, illetve zöldségek segítségével sikeresen kezelhetjük.     Sáfrány, méz, és citromlé: a nyerő hármas...
Olvassa tovább

Tavaszi fáradtság ellen | Étrendváltás, mozgás és gyógygomba 1

Nem betegség, de rendkívül kellemetlen állapot a tavaszi fáradtság, ami sokunkat utolér. Pedig nem kellene így lennie: megfelelő életmóddal és étkezéssel, többek között a gyógygombák segítségével könnyen megelőzhetjük, illetve megszüntethetjük a tavaszi fáradtság tüneteit. Nehezen kel ki az ágyból, egész nap úgy érzi, hogy nincs semmi ereje, türelmetlen, gyenge és kedvetlen, nem tud koncentrá...
Olvassa tovább

Influenza ellen: hogyan segít a természet? 165

A hideg évszak beálltával, minden évben, sokakat ledönt a lábáról az influenza. Pedig, ennek nem kellene így lennie, az influenza ellen ugyanis sokféleképpen védekezhetünk, így számos természetes módszer is rendelkezésünkre áll. Mondhatni mindennapos reflex, hogy már az influenza hallatára gyógyszerekhez nyúlunk, sőt, a tünetek jelentkezésekor sokan elkezdenek antibiotikumot szedni. Utóbbinak...
Olvassa tovább