Dezodor és az izzadásgátló - Káros anyagokat tartalmazhatnak

Számtalan dezodor és izzadásgátló szer sorakozik a boltok polcain. Az esetleges irritációk vagy allergiás reakciók elkerülése érdekében mindig a bőrtípusunknak leginkább megfelelő és lehetőleg káros összetevőktől mentes terméket válasszunk. A legjobban akkor járunk, ha magunk készítjük el dezodorunkat.

Dezodor és az izzadásgátló - Káros anyagokat tartalmazhatnak

A kellemetlen testszag és az erős verejtékezés ellen a legegyszerűbbnek tűnő megoldás a dezodorok, illetve izzadásgátlók használata. Míg az első csoportba tartozó termékek illatukkal harcolnak a nem kívánt szagok ellen, az izzadásgátlók, ahogyan elnevezésük is mutatja, magát az okot, azaz a verejtékezést igyekeznek megszüntetni. Bár ezek a termékek lényegében ugyanazt ígérik a vásárlóknak, és összetételük is hasonló, mégis érdemes megbizonyosodni arról, hogy valójában mit és milyen mennyiségben tartalmaznak. Egyáltalán nem túlzó az óvatosság, a dezodor és az izzadásgátló összetevői ugyanis bőrirritációt, illetve allergiás reakciókat válthatnak ki, a bőrön keresztül a szervezetbe kerülve pedig az arra érzékenyeknél akár betegségeket is okozhatnak.

Dezodorok és az izzadásgátló alapanyagok

  • Alumínium: Szinte az összes, mechanikus védelmet nyújtó izzadásgátló termékben megtalálható. A természetben és számos táplálékban is jelen van, ám nagy mennyiségben káros lehet. Mivel a hónaljhoz közel található, roppant érzékeny emlőmirigyek szomszédságában alkalmazzák, az alumíniumot tartalmazó izzadásgátló használata egyes vélemények szerint hozzájárulhat a mellrák kialakulásához. Kutatások folynak arról is, hogy milyen kapcsolat van az Alzheimer-kór és az alumínium szervezetbe jutása között.
  • Methoxychol: Eredetileg hormonális hatású növényvédő szer, amely a bőrön át felszívódva felhalmozódik a sejtekben. Méregtelenítő kúrával megszabadulhatunk tőle.
  • Paradichlorobenzene (para-diklór-benzol): Kutatások szerint nagyobb mennyiségben árt a májnak, a vesének és az idegrendszernek, lehetséges rákkeltő szerként is nyilvántartják.
  • Fenol: Oxidáló és toxikus hatású.
  • Formaldehid: Allergén anyag, irritálja a nyálkahártyát, huzamosabb belélegzés esetén rákkeltő. Hozzájár a leukémia kialakulásához.
  • Ftalátok: Nagy mennyiségben rákkeltő, valamint reproduktív problémákat, meddőséget, illetve a terhesség alatt alkalmazva magzati elváltozásokat okozhat. Károsítja a májat és a vesét. Bár több vegyületének felhasználása gyermekápolási termékekben nem engedélyezett az Európai Unióban, a dezodorokban leggyakrabban megtalálható dietil-ftalát nincs tiltólistán.
  • DBC: Lassítja a tüdő egészséges működési folyamatait, súlyosbíthatja az asztmában szenvedők tüneteit.
  • VOCs (Volatile organic compounds): Az illékony szerves vegyületek, légzőszervi megbetegedéseket okozhatnak, hosszabb távon rongálják a májat és az idegrendszert.
  • Xylene (xilolmósusz): Máj és vesekárosító, csökkenti a termékenységet, növeli a rák kialakulásának kockázatát.
  • Naphthalene (naftalén): Nagy mennyiségben rombolja a vértesteket, a májat és a veséket, valamint szem- és bőrirritációt okoz.

Biztosan elkerülhetjük a vegyi anyagok káros hatásait, ha házilag állítjuk elő az igényeinknek megfelelő, egészséges dezodoráló szerünket. Soha ne felejtsük el, hogy az izzadás természetes folyamat, aminek fontos élettani funkciói vannak: Hűti a testünket, hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez.

Tudtad?

A hónalj szőrzetének eltávolítása akadályozza a kellemetlen szagokat okozó kóros baktériumok szaporodását.

Házilag elkészíthető dezodor és izzadásgátló receptünk itt olvashatók.

Izzadásgátló házilag | Nincs káros mellékhatása 3

Nem bízik az amulímiumot és más kémiai anyagot tartalmazó bolti izzadásgátló készítménykeben? Jobban bízik a természetes megoldásokban? Akkor készítse el saját házi izzadásgátlóját, amit ízlése szerint illatosíthat. A legtöbb készen kapható izzadásgátlóhoz alumíniumot, vagy valamilyen alumínium szárazékot adagolnak, ezzel akadályozzák meg a verejtékezést. Nincs rá egyértelmű bizonyíték, hogy ...
Olvassa tovább

Izzadás és testszag | Segíthet a méregtelenítés 1

A nyári hőség és a magas páratartalom egyik legkellemetlenebb velejárója a fokozott izzadás, valamint az ezzel óhatatlanul együtt járó kellemetlen testszag. Bár az ápoltsághoz hozzátartozik a zavaró „illatok” megszüntetése vagy legalábbis elrejtése, ne feledjük, hogy az izzadás testünk természetes és egészséges folyamata. A túl erős testszag ugyanakkor gyakran a szervezet hibás működésére utal. ...
Olvassa tovább

Pókcsípés | Szúnyogcsípés | Méhcsípés - Mit tegyünk ellenük 1

A nyári időszakban sokan a vízpartokon, mások inkább az árnyas tájakon keresik a felfrissülést. Bárhova is megyünk a szabadlevegőre, jelentősen nő a pókcsípés, szúnyogcsípés vagy méhcsípés kockázata. Ezért fontos tudni, mint tehetünk rovarcsípés ellen. A legtöbb rovar, támadásra vagy védekezésre használt, fullánkkal, csáprágóval és más „fegyverekkel” rendelkezik. Szerencsére az Európán élő ro...
Olvassa tovább