Már egy kevés mozgás is drasztikusan javíthatja egészségünket

Mozgás egészség Kép nagyítása

„Hétfőtől újra eljárok kocogni!” – ugye, milyen ismerős? Számos ilyen kijelentéssel találkozhatunk, különösen január környékén a Nagy Karácsonyi Hízókúra után. Kár, hogy az esetek többségében a véresen komoly elhatározásokból nem sok valósul meg, ugyanis egyik kutatás bizonyítja a másik után: a heti 3-5 alkalommal végzett 30 perces mozgás is komoly pozitív változásokat okozhat testünk biológiai folyamatait tekintve.


Ugyan riasztóak lehetnek számodra is a következő adatok, de ez az igazság: a becslések szerint manapság világszerte mintegy 1,9-2 millió ember veszíti életét évente a testmozgás hiányának következtében kialakuló betegség miatt. Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján elmondhatjuk, hogy a jelenleg aktív felnőtt korú egyének 17%-a szinte egyáltalán nem végez rendszeres testedzést, 41%-a pedig végez ugyan, de koránt sem elegendőt.

A rendszeres, mértékletes testmozgás legismertebb jótékony hatásait már betéve tudjuk: ilyenek például az alakformálás, a tüdőkapacitás-növekedés és a vérkeringés-serkentés.

Nem kell feltétlenül versenyszintre gondolni. Elég lehet egy kis trambulinon-történő ugrálás, kocogás, de akár egy kiadós séta is.

Ezeken kívül azonban számos egyéb változással is számolhatsz, ha a mindennapjaid részévé teszed az aktív pihenésnek e változatát. Lássunk néhány kevésbé köztudott tényt a jól karbantartott szervezettel kapcsolatban:

  • A napi szinten végzett edzés megakadályozza a gyomor- és bélpanaszok kialakulását, fennállásuk esetén pedig felszámolja őket – a mozgás serkenti a belek perisztaltikáját, ezáltal elősegíti az emésztés természetes folyamatát.
  • A folyton rohanó életvitel könnyűszerrel okozhat stresszt, a stressz pedig könnyűszerrel okozhat fejfájást. Az életmódból adódó visszatérő akut fejfájásra is preventív jelleggel hat például a rendszeres futás és/vagy kocogás.
  • Nyugodtabb és pihentetőbb alvásra számíthatsz, ha nem csak szellemileg, de fizikailag is kellemesen kifárasztod magad. Az átmozgatott testednek hála mentális képességeid is jóval frissebbek lehetnek, javul a koncentrációs képességed, vidámabb leszel, és jobban kezeled a stresszt is, éjjel pedig mélyebben alszol – aminek hatására szintén hasznosabban és aktívabban fog telni a napod.
  • Keveset hallunk ugyan erről, de a kutatások rámutatnak, hogy a rendszeres testmozgás még a szexuális életre is kifejezetten kedvezően hat. Növeli az általános erőnlétet, az izmok terhelhetőségét, nemtől függetlenül pedig a libidóra is kedvező hatást gyakorol.
  • A természetben végzett mozgás enyhíti a depressziót és a depresszív tünetek előfordulását, különösen, ha ébredés után veszed rá magad.

A heti legalább 3-5 alkalommal, kb. 30 percen át végzett testmozgás, testedzés preventív jellege vitathatatlan, viszont akkor is sokat jelent testünk egészséges működésének szempontjából, ha már kialakult valamilyen krónikus panasz. A rendszeresen végzett, heti kb. 1000-2000 kalóriát elégető mozgás már kimutathatóan jótékonyan hat a test egészére nézve, függetlenül nemtől, kortól, kezdeti állóképességtől. Ha valamilyen betegség áll fenn nálad, mindenképpen egyeztess háziorvosoddal, és csak azután fogj neki az általa javasolt testmozgásnak, edzési formának!

(x)

Béltisztítás | Hogy jobban érezzük magunkat 1 Elolvasom

Béltisztítás kisokos | Kinek, mikor, és hogyan segíthet?

A béltisztítás nem egyenlő a beöntéssel, hanem egy természetes anyagokból álló kúra, ami hozzájárul egészségünk megőrzéséhez és visszaállításához. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy, mikor, kinek, és miért ajánlott a béltisztítás. Cikkünkből az is kiderül, melyek a leghatékonyabb módszerek, valamint hogyan lehet kiválasztani a legjobb béltisztító kúrát. TOVÁBB