Puffadás és felfúvódás | Hogyan szüntessük meg?

Emésztés Dr. Podlupszki Csaba | Gasztroenterológus
Puffadás és felfúvódás | Hogyan szüntessük meg?  Kép nagyítása

Ha, csak ritkán tapasztaljuk meg, hajlamosak vagyunk legyinteni egyet, amikor viszont gyakori vendég lesz nálunk is a puffadás, hányinger és a felfúvódás, mindent megteszünk azért, hogy megszüntessük a kellemetlen tüneteket. Ez akkor lesz sikeres, ha ismerjük a puffadás okait és tüneteit!


Gondolkozott már azon, mekkora munkát végez az emésztőrendszerünk? Mennyi étel halad át rajta az életünk során? Számoljunk együtt: egy átlagos, aktív férfi, körülbelül 1,5 kg ételt vesz magához naponta, egy év alatt tehát mintegy fél tonna élelmiszert fogyaszt el. Ez óriási szám és kockázat is egyben, hiszen a nem megfelelő táplálkozás következményeként számos betegség, egészségügyi panasz alakulhat ki. Utóbbiak közé tartozik a puffadás (felfúvódás), aminek ráadásul a rosszul megválasztott ételek és italok mellett számos más oka is lehet.

Miért fontos a belső tisztítás?

Míg külsőnk tisztántartása, szépítgetése teljesen természetes, mindennapos tevékenység, a belső tisztítás, és ezzel az emésztőrendszer karbantartása már korántsem az. Nem meglepő, hogy miképpen a sokat használt autó vagy berendezés szerviz nélkül egyszer tönkremegy, úgy az emésztés működésének hirtelen romlása is bekövetkezhet. A különböző emésztési panaszokat számos tényező okozhatja, többek között a rossz felszívódás, az emésztőenzimek elégtelen mennyisége, a lassú bélmozgások, a divertikulózis, az irritábilis bél szindróma (IBS), a vékony- és a vastagbél krónikus gyulladása, a Crohn-betegségvagy a daganatok megjelenése. 

Mivel a puffadás ezekben az esetekben is kialakulhat, a betegségek kezelésével ez a kellemetlen állapot is megszüntethető – ez viszont már orvosi felügyeletet igényel! Ha viszont a puffadás hátterében a nem megfelelő táplálkozás áll – és ez a leggyakoribb –, mi magunk is hozzájárulhatunk a probléma megoldásához, gyorsan enyhíteni tudjuk a kellemetlen érzést.

Mik a puffadás leggyakoribb okai?

Általában a puffadás tünetei nem valamilyen súlyos betegség számlájára írhatók.

  • Rossz emésztés: a gyomorban és a vékonybélben végbemenő elégtelen emésztés következtében a vastagbélben nemkívánatos rothadási és erjedési folyamat zajlik le. A nem teljesen megemésztett étel a vastagbélben a bélflórát felépítő baktériumok és gombák milliárdjaival találkozik. A bakteriális erjedés következtében különféle gázok szabadulnak fel (ilyenek a szén-dioxid, a metán, a hidrogén, a kénhidrogén és a merkaptánok), a rothadást kiváltó baktériumok hatására pedig ammónia, hidrogén-szulfid, fenol és más hasonló anyagok képződnek, amelyek végül bélsárrá, székletté alakulnak át. Némelyikük jelenléte jellegzetes szaggal jár, pl. a hidrogén-szulfid a záptojáshoz hasonlít; a kísérő tünet a túlzott puffadás és felfúvódás.
  • Étrendváltás: mindenképpen kerüljük a zsíros ételeket, az alkoholt és a szénsavas italokat, ezek ugyanis jó eséllyel puffadást váltanak ki. Ugyanez a helyzet a káposztafélékkel és a hüvelyesekkel, ezek azonban rendkívül egészségesek, így ne száműzzük őket az étrendünkből, elég, ha csökkentjük a fogyasztásukat. A laktózérzékenyek a tejtermékek hatására puffadhatnak, ahogyan az egyébként számos pozitív élettani hatással rendelkező teljes kiőrlésű gabonák és természetes édesítők (xilit, szorbit) fogyasztására is reagálhat fokozott gázképződéssel a szervezetünk.
  • Paraziták jelenléte: tipikus jele a gyakori puffadás és a hasi görcsök. Bizonyos paraziták kifejezetten a vékonybél felső szakaszán élősködnek és gyulladást okoznak. Ennek következtében bélgáz képződik és puffadás tapasztalható.

Hogyan lehet orvosolni a puffadást?

Szerencsére az esetek többségében a puffadási kezelése egyáltalán nem ördöngösség. Lássuk, a legjobb módszereket.

  • Étkezési szokások: együnk lassan, és az ételt alaposan rágjuk meg. A túlevés kerülendő, a legjobb, ha könnyen emészthető ételeket fogyasztunk. Sokat segíthet a puffadás elleni diéta, aminek lényege a puffasztó ételek kerülése. Hogy, melyek ezek, az személyfüggő, figyeljük meg, melyik élelmiszer váltja ki nálunk ezt a hatást, és csökkentsük minimálisra a fogyasztását.
  • Méregtelenítés, béltisztítás, paraziták: a vastagbélben felhalmozódott lerakódások, és ezekkel együtt a mérgek, valamint a paraziták eltávolításával, a vastagbél tisztításával a puffadás is megszüntethető. Erre kiválóan alkalmasak a béltisztító teák, a rostok, valamint az ezeket kombináló, professzionális béltisztító programok.
  • Probiotikumok: sokat tehetünk a puffadás megszüntetése érdekében a rost- és a tejsavbaktériumok, azaz probiotikumok bevitelének növelésével. Ezt legegyszerűbben a szimbiotikumok szedésével érhetjük el, ezek ugyanis a jótékony baktériumokon kívül a szaporodásukhoz elengedhetetlen prebiotikus rostokat is tartalmazzák.
  • Fűszerek, növények: a bélgázosságot mérsékli a puffadás elleni tea, például ánizs-, kömény- vagy az édeskömény fogyasztása. A fokhagyma és a vöröshagyma tisztítja az emésztőrendszert. A lenmag, az aszalt szilva, a rebarbara, a gyömbér, a csilipaprika, az édesgyökér, az olívaolaj és a méz segít az enyhe székrekedés megszüntetésében, ezáltal a puffadás ellen is hatásos lehet.
  • Mozgás: a rendszeres fizikai aktivitás is segíti az egészséges emésztést.

Tudtad?

Krónikus puffadás a levegőnyelés (aerophagia) miatt is kialakulhat. Ezt előzhetjük meg a már említett, nem kapkodó, lassú evéssel, illetve a rágózás abbahagyásával, vagy legalább mérséklésével.

Források:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S001650850501348X
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3264926/